rosenkål med ristede hasselnødder og dildsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, frokostretter
.
nu må alle overgive sig til rosenkålen
Rosenkål som festmad??? Hmmm …. Rosenkål er så sandelig en stærkt omdiskuteret kål.
Der er stærkt delte meninger om de små grønne vitamin”piller”. Hvis du hører til dem, der ikke kan lide den lidt skarpe kål, eller du kender nogen, der har det sådan, så prøv denne lille forret eller frokostret. Jeg vil vædde på, at den kan omvende de fleste rosenkåls-hadere.
.
celleguf og powerfood
Hvis jeg skal være helt ærlig, spiser jeg ikke kun mad, fordi det er sundt. For mig er det enormt vigtigt, at mad også er en oplevelse, at mad smager SKØNT. Kan de to ting forenes, er det selvfølgelig rigtig dejligt. Her synes jeg, de formæles på smukkeste vis.
Men selv om smag er vigtig, vil jeg ikke undlade at nævne, at rosenkål indeholder en masse gavnlige stoffer, der er med til at forebygge en række velfærdssygdomme. Ligesom broccoli og grønkål indeholder de små “roser” mange antioxidanter og flavonoider. Stoffet sulforaphan styrker immunsystemet og aktiverer kroppens egne afgiftende enzymer.
De mange plantefibre gavner fordøjelsen – og så indeholder rosenkål også den vigtige Omega 3-fedtsyre. En fedtsyre som mange af os nemt får for lidt af.
.
når kål kommer i form
Hvis jeg bruger denne ret som gæstemad, presser jeg kålen sammen i en lille form og serverer retten portionsvis med en cremet dildsovs.
Du kan bruge alle slags forme, også runde eller firkantede. Eller du kan helt udelade formen, hvis du ikke lige har sådan én i køkkenberedskabet.
.
servér evt. rosenkålen som tilbehør
Har du ikke en lille metalform som på billederne, så servér rosenkålen i en skål som salat eller tilbehør.
Men da vi som bekendt også spiser med øjnene, er det værd at lade sund og lækker mad også tale til synet. En smuk servering indikerer også, at maden er lavet med omhu og serveret med kærlighed. Og så er det helt gratis at servere smuk mad
.
rosenkål med ristede hasselnødder og dildsovs
(4 personer)
50 g skalotteløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
400 g rosenkål
25 g tranebær
2 spsk hakkede kapers
2 spsk mayonnaise
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
evt. ahornsirup
50 g hasselnødder
sovs:
1 1/2 dl havre creme fraiche eller anden creme fraiche
1 spsk citronsaft
1 bdt dild
.
Hak løgene og svits dem et øjeblik i olien.
Skær rosenkålene i kvarte, hvis de er små, evt. i ottendedele hvis de er store.
Steg rosenkålen sammen med løgene på panden ved rask varme, indtil rosenkålen er mør og let ”brændt”.
Hak tranebærrene og tilsæt dem de sidste par minutter af stegetiden.
Afkøl kålene.
Tilsæt kapers, mayonnaise og citronsaft.
Smag godt til med salt og peber, evt. også en smule sirup.
Skær hasselnødderne i flager og rist dem gyldne på en tør pande.
Del kålblandingen i fire portioner og pres dem sammen i en lille metalform.
Smag creme fraichen til med citronsaft, salt og pber, evt. også en smule sirup.
Klip dilden og rør den i sovsen.
Servér rosenkålene portionsvis med et par skefulde sovs på toppen. Drys med de ristede nødder.
Giv evt. et godt stykke brød til.
.
.
spis brød til
Det er en god idé med et stykke flute eller en bolle til rosenkålen. Her er det ciabattaboller bagt af æltefri dej (fra min bog: “Det æltefri grydebrød”).
Hej Kirsten. Nøjj, det ser lækkert ud, jeg er vild med rosenkål i alle afskygninger, og vil helt klart prøve denne opskrift. Jeg må dog tilstå jeg ikke bryder mig om mayonnaise, så hvilket alternativ kan du anbefale?
Jeg tænker selv måske en lidt fed cremefraiche, men vil gerne bede om din mening😊De bedste hilsner Kristina
Hi Kristina,
Hvor er det dejligt at høre fra en ægte rosenkåls-fan! Alt for mange er ikke vilde med kålen, og det er rigtig ærgerligt. Jeg tror, at det kan skyldes, at de kun kender kålen i udkogt udgave.
Du kan sagtens bytte mayonnaisen ud med creme fraiche, og den behøver ikke at være specielt fed. Mayoen er med for at “binde” kålen lidt sammen.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Mums.. ! og når jeg nu mindes din bloddryppende tatar fra nytårsmenuen (som jeg har afprøvet og agter at servere for de næste gæster, der kommer her hos os), ser jeg frem til denne flotte sag formpresset i de samme forme. Mums !
Hi Jan,
Jeg bliver altid SÅ glad, når jeg hører, at en af mine retter kommer på bordet flere gange!
Og du har selvfølgelig bemærket, at denne lille rosenkåls-sag er kommet til verden i samme form som den bloddryppende tatar. Jeg tror, at du også bliver glad for denne mere blodfattige lille ret. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Min læge måtte bøje sig, da jeg for nogle år siden, skulle have en blodfortyndende medicin i pilleform og derfor ikke måtte spise rosenkål. Jeg fik mine rosenkål og blev sat op i dosis af piller. Rosenkålen skal der ikke pilles væk fra mig.
Denne mulighed skal da afprøves snares.
Tror du ikke jeg først nu efter 1 uge, er ved at rejse mig igen efter sygdom æv æv at det har været sådan. Nu er der kun en voldsom rungende hoste, som jeg ikke kan få bugt med.
Energi skal jeg også have noget mere af.
Suppe, suppe og atter suppe 🙂 <3
Knus fra Wanda og tak
Det er klogt: hold nallerne fra rosenkålen! Den er jo stort set livsvigtig.
Jeg er ked af at høre, at du stadig ikke er helt frisk. Men masser af supersunde supper med masser af hvidløg og ingefær burde kunne få dig på fode igen. Jeg ønsker i al fald rigtig god bedring.
Knus fra Kirsten
Hej Kirsten. Lavede din rosenkålsret i dag som tilbehør til aftensmaden. Vi kan godt lide rosenkål, men IKKE kapers, så de blev udeladt. Vi havde ingen tranebær, men derimod granatæblekerner. Heller ingen hasselnøddekerner, så de blev udskiftet med ristede solsikkerkerner. Det var heller ingen dild på lager, men derimod frisk koriander, så det blev brugt i stedet for i dressingen. Resultatet blev rigtig godt. Manden kunne godt have tænkt sig lidt bacon, hm, det fik han han ikke, men derimod røgsalt fra Læsø. Og så var alle glade😊. Tak for supergode opskrifter!
Hi Birthe,
Det er virkelig morsomt at høre om din kreativitet med at forvandle den lille rosenkålsret til noget helt andet. Du skal have tak for ideerne, som nu kan komme andre, der læser med her, til gode.
Ja, mænd og bacon er jo noget, der hører nærmest ubrydeligt sammen, men kan du holde manden hen med røgsalt er det jo ikke så dårligt endda.
Ellers kunne du måske have lyst til at prøve “bacon” af tang. Det er overraskende godt. Du kan se en opskrift her: https://wp.me/p5bjYH-3Mp.
Rigtig god fornøjelse og
Kh Kirsten
Kære Kirsten, jeg tror der er gået kludder i at få valnødde pate opskriften frem, hos mig dkommer der skt. hans opskrift op.
Kh Leila
Kære Leila,
Jeg ved ikke, hvad der er sket, men valnøddepateen kan du finde her: https://wp.me/p5bjYH-4If. Du skal gå et stykke ned på siden.
Hvis du i øvrigt leder efter opskrifter, kan du bruge søgefunktionen i den smalle højre spalte.
Kære Kirsten, jeg fandt den, tak for link.
Mange hilsner Leila
Det glæder mig, Leila.
Kh Kirsten
Ledte efter en dild sovs ( sovs er varm) men dette var desværre kun enkold dild dressing.
Kære Claus,
Det var ærgerligt. Jeg håber at du i mellemtiden har fundet en varm dildsovs. Der burde være en masse opskrifter på nettet.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy