blomkålscurry med kartofler, bønner, ristet kokos og chapati
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
curry på den milde måde
Her er en forholdsvis mild curry med inspiration fra Indien. Den er ikke så brændende som en klassisk indisk curry, men den indeholder tre af de billigste grøntsager, man kan finde i Indien, blomkål, løg og kartofler. De tre grøntsager bugner overalt på markeder og hos gadehandlere i det store land. Det er noget af den billigste mad, man kan købe, og grøntsager som millioner af indere spiser hver dag.
.
grøntsager købes da’ på et marked
I Indien køber man stadig ikke plasticindpakkede grøntsager i supermarkedet, hvis det kan undgås. Nej, her vil man føle og mærke efter, hvordan kvaliteten er. Grøntsager spiller en kæmperolle i maden, og de skal være førsteklasses! m
.an på marke
bæredygtige og billige proteiner
I landet med millioner af fattige og sultende mennesker, er det også vigtigt at spise billige proteiner. De fås hovedsagelig fra linser, bønner, korn og ris. I denne curry har jeg brugt borlottibønner, men alle andre bønner kan bruges, fx kidneybønner.
Hvis vi alle spiste som inderne, ville verden se anderledes ud. Historisk er halvdelen af inderne vegetarer, men i dag hvor middelklassen vokser, stiger desværre også kødforbruget. Det giver status. Men det bør endnu mere anspore os andre til at skifte de animalske proteiner ud med planteproteiner.
.
der er altid transport ved hånden i Indien
.
spis brød til
Hvede er en anden proteinkilde i Indien. Men desværre er det oftest – på samme måde som med risene – af den hvide afskallede slags.
De flade pandebrød, chapati, serveres til næsten alle indiske måltider. Chapati er formentlig verdens enkleste brød. Det indeholder kun vand, mel og salt – og så behøver man ikke en energikrævende ovn, for brødene steges på en pande.
Du kan også vælge de lidt tykkere kokosdosaer.
De danske fødevarermyndigheder havde ikke været forbi, den dag jeg var i bageriet!
.
chapati – verdens enkleste brød
chapati – indiske pandebrød
125 g hvedemel
75 g fuldkornshvedemel (grahamsmel)
1 tsk salt
ca. 1 1/2 dl vand
.
Bland de to slags mel med saltet (du kan også nøjes med kun hvidt hvedemel).
Tilsæt vandet lidt ad gangen, indtil dejen er fast nok til at ælte. Ælt dejen til den er glat og elastisk.
Lad dejen hvile tildækket en halv times tid.
Del dejen i 5-10 stykker, afhængig af, hvor store du vil have dine chapatis (eller afhængig af din pande).
Tril stykkerne til kugler og rul dem tyndt ud på et godt melet bord.
Steg brødene et ad gangen på en godt varm pande. Dejen puster sig op, så tryk den ned i panden med en spatel. Vend brødet og steg det på den anden side. Chapatierne er færdige, når de har brune pletter.
Læg et fugtigt klæde over de stegte brød, så de bevarer blødheden.
.
blomkålscurry med kartofler, bønner og ristet kokos
(4 personer)
100 g kidneybønner, borlettibønner eller andre bønner eller kikærter (evt. fra dåse)
1 spsk sennepsfrø
1 spsk spidskommenfrø
150 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
1 spsk frisk reven gurkemeje eller 2 tsk tørret
1-2 spsk reven ingefær
1 tsk friskkværnet peber
2 1/2 dl grøntsagsbouillon
400 g kartofler
600 g blomkål
2 dl kokosmælk
1-2 spsk citronsaft
salt, rørsukker
et lille stykke frisk kokosnød (kan udelades)
4 spsk sesamfrø
frisk koriander eller persille
Sæt tørrede bønner eller kikærter i blød mindst 8 timer. Kog bønnerne møre i nyt vand, 30-40 minutter, 15-20 minutter for kikærter. Afdryp bønnerne.
Rist sennepsfrø og spidskommenfrø i en tør gryde, indtil de dufter.
Skær løgene i tynde både, hak hvidløgene. Kom dem i gryden sammen med olien og svits løgene. Lad dem simre under låg 5-6 minutter.
Tilsæt gurkemeje, peber, ingefær og bouillon.
Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem. Lad retten simre 10 minutter.
Del blomkålen i små buketter og skær stokken i terninger. Brug også de pæneste af bladene. Kom blomkålen i gryden og tilsæt kokosmælk og citronsaft.
Læg låg på gryden og lad curryen simre 6-8 minutter. Tilsæt de kogte bønner.
Smag til med salt, ingefær og citronsaft, evt. et nip sukker.
Skær kokoskødet i smalle strimler og rist dem gyldne på en tør pande sammen med sesamfrøene.
Servér curryen med kokosstrimlerne og sesamfrøene på toppen. Drys med koriander eller persille.
Servér evt. chapatis til curryen.
Igen til inspiration tak du kære
Selv tak, du SØDE 😇
Tusind tak Kirsten. Nu vil jeg altså fortælle dig noget.
Allerede da jeg var 18-19 år, købte jeg din kogebog. Jeg tror næsten, at det var den første bog jeg købte. Jeg er idag 54 år. Jeg tror jeg har en 5-6 stykker… Måske flere. Hvor mange har du egentlig lavet?
Jeg har været vegetar online offentlige hele livet, men er det nu, resten af livet. Har ikke spist kød de sidste 10år. Du har en del af “skylden”, for uden din inspiration var det ikke gået. Så kæmpe stort Tak 😍
Kram fra Sus Danielsen
Kære Sus,
Jamen, jeg tager meget gerne “skylden” på mig. Intet kunne være mig kærere i dette tilfælde. Jeg er meget glad for at høre, at jeg har inspireret dig gennem mange år. Men du er lidt på bagkant med bøgerne: jeg har faktisk udgivet mere end 30. jeg har ikke engang det helt eksakte antal.
Det lyder godt, at du er blevet heltidsvegetar, og jeg håber, at jeg også fremover kan give dig gode ideer til lækker mad.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Ååh den tlf. Der skulle ikke stå online og offentlige, men : on og off.
Hø, hø. Det kender jeg godt!
Hej Kirsten!
Længe siden jeg har fået lagt en kommentar, men din inspiration er stadig skøn og meget anvendt i mit køkken. Ud fra dit input her fik jeg lavet en skøn suppe med blomkål, kartofler, løg, rød peberfrug og bønner smagt til med bl.a. karry, garam marsala, gurkemeje, hvidløg.
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Ja, jeg har jo savnet dig – men dejligt at høre fra dig. Jeg er glad for, at du kan bruge mine ideer og oven i købet arbejde videre på dem. Det lyder som en rigtig god idé at lave curryretten om til en suppe. Det er et rigtig godt forslag. Tusind tak for det.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Hej Kirsten
Er det 100 gram kogte bønner der skal bruges ? Eller er det de tørrede før udblødning ? Har nogle på frost og ved ikke hvor mange gram jeg så skal bruge. Tak for alle de lækre opskrifter 😍
Kh Susanne
Kære Susanne,
Mange tak for din hilsen. Det glæder mig, at du kan gøre brug af opskrifterne.
Og ja, når der i en opskrift står, at bønnerne skal udblødes, så er det altid vægten af de tørrede bønner. Altså i dette tilfælde 100 g tørrede bønner. Du skal regne med ca. dobbelt vægt, hvis du bruger kogte bønner.
Kh Kirsten 😁
Tusind tak for svar 😘
❤️❤️❤️
Smuk og sund gryderet. Den vil jeg afprøve
Tusind tak, Viveca. Jeg håber, retten falder i smag!
Kh Kirsten
Virkelig lækker ret!!
Men hvordan får jeg chapati’erne så tynde? De trækker sig sammen og bliver små og tykke i stedet 🙂
Kære Helle,
Det glæder mig, at du kan lide curry-retten. Du får chapati’erne tynde ved at rulle dem tyndt, tyndt ud. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Tænderne løber i vand!
Min mand og jeg var 3 mdr i Indien i 1990 og genså /gensmagte
lidt af det igen i 2012 (denne gang uden børn og med flere penge på lommen)
Vi er siden da blevet vegetarer/veganere, så vi ser virkelig frem til at gensmage med børn og børnebørn!
Tak!
Kærlige tanker og hilsner
Kære Marianne,
Hvor dejligt at høre. Jeg kan næsten forstå, at du og din mand også er blevet fortryllet af Indien. Det er på alle måder et fantastisk land, på godt og ondt.
Og maden er jo guddommelig, så det vil glæde mig, hvis I synes om denne curry.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy