rosenkål i form med hasselnødder og dildsovs – julekalenderens låge nr. 6
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, julemad, vegansk julemad
.
lækker forret med rosenkål
Rosenkål som festmad, som julemad??? Hmmm …. tænker du måske. Rosenkål er så sandelig en stærkt omdiskuteret kål.
Der er meget delte meninger om de små grønne vitamin”piller”. Hvis du hører til dem, der ikke kan lide den lidt skarpe kål, eller du kender nogen, der har det sådan, så prøv denne lille forret eller frokostret. Jeg vil vædde på, at den kan omvende de fleste rosenkåls-hadere.
.
celleguf og powerfood
Hvis jeg skal være helt ærlig, spiser jeg ikke kun mad, fordi det er sundt. For mig er det enormt vigtigt, at mad også er en oplevelse, at mad smager SKØNT. Kan de to ting forenes, er det rigtig dejligt. Her synes jeg, begge dele går hånd i hånd på smukkeste vis.
Men selv om smag er vigtig, vil jeg ikke undlade at nævne, at rosenkål indeholder en masse gavnlige stoffer, der er med til at forebygge en række velfærdssygdomme. Ligesom broccoli og grønkål indeholder de små “roser” mange antioxidanter og flavonoider. Stoffet sulforaphan styrker immunsystemet og aktiverer kroppens egne afgiftende enzymer.
De mange plantefibre gavner fordøjelsen – og så indeholder rosenkål også den vigtige Omega 3-fedtsyre. En fedtsyre som mange af os får for lidt af.
.
når kål kommer i form
Når jeg bruger denne ret som gæstemad, presser jeg kålen sammen i en lille form og serverer retten portionsvis med en cremet dildsovs.
Du kan bruge alle slags forme, også runde eller firkantede. Eller du kan helt udelade formen, hvis du ikke lige har sådan én i køkkenberedskabet.
.
servér evt. rosenkålen som tilbehør
Har du ikke en lille metalform som på billederne, så servér rosenkålen i en skål som salat eller tilbehør.
Men da vi som bekendt også spiser med øjnene, er det værd at lade sund og lækker mad også tale til synet. En smuk servering indikerer også, at maden er lavet med omhu og serveret med kærlighed. Og så er det helt gratis at servere smuk mad.
.
rosenkål med ristede hasselnødder og dildsovs
(4 personer)
50 g skalotteløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
400 g rosenkål
25 g tranebær
2 spsk hakkede kapers
2 spsk mayonnaise
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
evt. ahornsirup
50 g hasselnødder
sovs:
1 1/2 dl havre creme fraiche eller anden creme fraiche
1 spsk citronsaft
1 bdt dild
.
Hak løgene og svits dem et øjeblik i olien.
Skær rosenkålene i kvarte, hvis de er små, evt. i ottendedele hvis de er store.
Steg rosenkålen sammen med løgene på panden ved rask varme, indtil rosenkålen er mør og let ”brændt”.
Hak tranebærrene og tilsæt dem de sidste par minutter af stegetiden.
Afkøl kålene.
Tilsæt kapers, mayonnaise og citronsaft.
Smag godt til med salt og peber, evt. også en smule sirup.
Skær hasselnødderne i flager og rist dem gyldne på en tør pande.
Del kålblandingen i fire portioner og pres dem sammen i en lille metalform.
Smag creme fraichen til med citronsaft, salt og pber, evt. også en smule sirup.
Klip dilden og rør den i sovsen.
Servér rosenkålene portionsvis med et par skefulde sovs på toppen. Drys med de ristede nødder.
Giv evt. et godt stykke brød til.
.
.
spis brød til
Det er en god idé med et stykke flute eller en bolle til rosenkålen. Her er det ciabattaboller bagt af æltefri dej (fra min bog: “Det æltefri grydebrød” – desværre udsolgt)
Er det en kold eller en lun ret?
Den lyder så lækker
Kære Mona,
Den ER skam også lækker!
Jeg har selv serveret rosenkålene kolde, men du kan sagtens lune dem i ovnen inden serveringen. God fornøjelse.
Kh Kirsten
Elsker rosenkål – det må prøves
Dejligt at høre, Dorte. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Uhmmmm ÆÆÆlllsker rosenkål i alle afskygninger. Da jeg i sin tid fik blodfortyndende medicin, fik jeg at vide, at kål og især rosenkål måtte jeg ikke spise. Fik overtalt min læge til at jeg oftere kom til kontrol og fik så en ekstra pille. Jeg havde så svært ved at skulle give slip på rosenkålen 🙂
Kære Wanda,
Det er jo dét, jeg ved! Opskriften er faktisk opfundet netop til dig. God fornøjelse!
Knus fra Kirsten
Hvor er du sød Kirsten 🙂
Det kan du selv være, SØDE Wanda.
Knus fra Kirsten
Den opskrift må jeg prøve!
Skal tranebærrene være de friske eller de sukrede?
Kære Janne,
Jeg synes de friske tranebær er hvinende sure, så jeg har brugt de søde. Det er absolut bedst sammen med rosenkålene, men det er selvfølgelig en smagssag, hvad man vælger.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Så har jeg prøvet endnu en af dine gode opskrifter.
Den var virkelig lækker og skal bruges som forret næste gang vi får gæster.
Ønsker dig et lyksaligt nyt år.
Hilsen Yvonna
Kære Yvonne,
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak. Det er dejligt at have opskrifter, man altid kan vende tilbage til.
Rigtig godt og grønt nytår til dig,
Kh Kirsten
Tænker den skal afprøves, især når min engelske kæreste får lov at komme. Han kan ikke lide rosenkål men derovre der udkoger man dem jo bare og så smager de af prut i bedste fald.
Men formene skal jo ikke i ovn så vil da bruge et pringles rør skåret i “skiver”
Kære Sussie,
Det er godt at høre. Jeg tror retten kan overbevise selv en skeptisk englænder. For retten er faktisk temmelig langt fra min barndoms også dødkogte rosenkål.
God fornøjelse – og rigtig godt nytår.
Kh Kirsten
har lige serveret retten. alle gæsterne måtte straks have opskriften. tak for endnu en dejlig ret
kh Annelise
Kære Annelise,
Selv tak. Hvor er det dejligt at høre. Det er altid en god anbefaling, når gæsterne vil have opskriften.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy