romerske broccolikarbonader
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
6. april 2016
dagens gode nyhed
Forleden skrev Politiken om successen i udlandet for “Det æltefri grydebrød“. Læs omtalen her. Det er dejligt, at det gode brød får en stor udbredelse.
5. april 2016
.
dagens gode nyhed
danskerne spiser mindre kød
Kødspisning i Danmark er på retur. Som et af verdens mest kødspisende folk er der mildest talt også en del at skære ned på.
Hver tredje dansker spiser mindre kød i dag end for 2 år siden, skriver Politiken den 3. april. Og 42% af danskerne har ifølge en Gallup-måling indført en eller flere kødfrie dage om ugen.
9% angiver, at de lever helt kødfrit. Det er jo ikke voldsomt imponerende, men jeg føler, at flere og flere unge kommer til hver dag, ikke mindst vælger mange af de helt unge at blive veganere. Jeg tror, trenden er kommet for at blive. En dag vil det være direkte pinligt at spise dyr. I min optik kan det ikke gå hurtigt nok!
Halvdelen, der skærer ned på kødet, gør det af sundhedsmæssige grunde, fortæller undersøgelsen. Jeg ønsker mig, at mange flere gør det af hensyn til dyrene og naturen.
4. april 2016
.
tag med Tesio’erne på madvandring i Rom
Mon ikke mange danskere sukker længselsfuldt, når talen falder på Italien og italiensk mad – og ikke mindst på Rom, og i særdeleshed hvis det kan ske i selskab med inkarnationen af dansk/italiensk charme: parret Helle og Alfredo Tesio.
Nu er det madkyndige par på gaden med en ny kogebog om romersk mad: “Rom – evig mad fra den evige stad”. Det er en stor smuk basse af en bog, men allerede for 15 år siden havde jeg på mit forlag, Olivia, fornøjelsen at udsende to små bøger af Tesio’erne om italiensk mad: “Grønne glæder fra Italien” og “Grønne glæder fra Toscana” (de er forlængst udsolgt). Det handlede naturligvis om vegetarisk, italiensk mad, og det er ikke svært at finde i Italien, for italienerne har et fremragende grøntsagskøkken.
Den nye bog om evig mad fra den evige stad indeholder det hele, også opskrifter på kød, og lidt til. Eller mere til skulle jeg vel sige. For har du tabt dit hjerte til Rom, er der skønne beretninger om mad og mennesker i den nye bog. Det er simpelt hen en lystvandring gennem Roms torve og gader med afstikkere til ærkeromerske restauranter. Hvis man tror, at italiensk mad kun består af pizza og pasta, bliver man meget, meget klogere!
Alfredo er en smittende og vidende fortæller, og med ham ved hånden slentrer læseren gennem Rom med den indfødte gourmets briller, mens der serveres medrivende fortællinger om mad og de mennesker, der laver den, fra Mercato Latino over Via della Croce til Trastevere og Testaccio.
Hertil kommer spændende historier om den legendariske jødiske mad i Rom og om hvad Vatikanet kokkererer af hellig mad til paverne. Her er selvfølgelig også informationer om vin, og så er der et afsnit om det fantastiske italienske brød med opskrifter på, hvordan du selv kan bage det.
Men først og fremmest er bogen fuld af spændende opskrifter på supper, salater, hovedretter, det søde etc. Mange er med kød eller fisk, men der er også godbidder for grøntsagsgnaskerne. Jeg har fået lov til at bringe et par opskrifter her på bloggen. Jeg har valgt det, Helle og Alfredo kalder broccoliklatkager. Jeg vil hellere kalde dem karbonader, da de i min udgave faldt mere ud som en flad frikadelle. Jeg var dog ikke helt tro mod opskriften, fordi jeg måtte tilsætte ca. 1 dl plantemælk, da dejen ellers blev for fast.
Til broccolikarbonaderne kan man passende servere en romersk bønnesalat. Og her er jeg også lidt på kollision med Tesio’erne, for jeg koger slet ikke mine bønner så længe, som de gør. Men salaten er skøn, og så kan man jo koge sine bønner/kikærter i den tid, man synes, er nødvendig.
Med madkultur som udgangspunkt er “Rom – evig mad fra den evige stad” lige så meget en læse- som en kogebog. Den er spækket med informationer om alt hvad man kan drømme om som madinteresseret turist i Rom. Her er sågar en madparlør, og der er adresser på markeder og de restauranter, bagerier og konditorier, som parret skriver om i bogen. Jeg har kun ét eneste suk: et register! Jeg æææælsker registre i kogebøger. Så per favore: lav et register i det nye oplag, som garanteret snart må komme. Det er i al fald mit ønske for denne hjertevarme bog fuld af engagement og dansk/italiensk charme.
Bogen er på 210 sider. Indb. og koster kr. 249,95. Muusmann Forlag. Du kan købe bogen hos din lokale boghandler, hos forlaget eller hos Saxo.com.
Tesio’ernes romerske broccolikarbonader
(4-5 personer)
1/2 kg broccoli
1 dl hakket persille
1 fed hvidløg
2 æg
1 spsk olivenolie
125 g hvedemel
ca. 1 dl plantemælk
olivenolie til stegning
Del broccolien i buketter. Skræl stokken og skær den og de grove stilke i små terninger. Kom terningerne i kogende vand og kog dem 5 minutter. Tilsæt broccolibuketterne og kog broccolien endnu 4-5 minutter.
Afdryp broccolien (drik endelig vandet eller brug det i en suppe). Mos broccolien godt med en gaffel.
Pisk æggene sammen med olie og mel. Tilsæt ca. 1 dl væde samt et drys salt og peber. Vend den afdryppede broccoli i dejen sammen med hakket persille og presset hvidløg.
Lad dejen hvile en halv times tid.
Steg 18-20 små karbonader eller ”klat”kager af dejen. Steg dem gyldne på begge sider.
Servér gerne en romersk bønnesalat til karbonaderne – og måske en kartoffelsalat.
Hov i opskriften glemte du vist at tilsætte hvidløg og pesille!
Der findes ikke noget så dejligt som vågne læsere! Tusind tak Paulina, fordi du gør opmærksom på smutteren. Det er straks rettet i opskriften.
Hej Kirsten
Jeg er ny her på din side men er allerede super glad for de skønne opskrifter jeg har nået at prøve, for din måde at skrive på og ikke mindst de lækre billeder, så tak for det:-) Grunden til jeg skriver er dén jeg er så heldig at være mormor til den skønneste purk på godt 1 1/2 år, og jeg hygger mig med at lave små dunser/mini boller/grøntsagsmuffins osv, som han har med i vuggestuen. Jeg vil derfor høre om du tror disse kan fryses? Tænker om de vil smuldre når de så tør op? Endnu engang tak for du deler ud af din viden/opskrifter😉Mvh
Hi Kristina,
Hjertelig velkommen til min side. Jeg er MEGET glad for at høre, at du kan lide opskrifterne og det hele. Det er altid så glædeligt at få sådan en hilsen. Tusind tak!
Jeg har ikke selv prøvet at fryse broccolifrikadellerne, men det burde være O.K., da der er æg i dem. Det plejer at holde på “formerne”. Prøv evt. næste gang du laver dem, at fryse en enkelt, så kan du nemt tjekke, om det går.
Fortsat rigtig god fornøjelse med det grønne.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg elsker din opskrifter. Hvad vil du foreslå, at jeg bruger i stedet for æg? Jeg er nemlig veganer. Jeg tænker evt. loppefrøskaller, men hvor meget?
Kh. Helle
Hi Helle,
Tak for din hilsen. Det er en glæde ar høre, at du kan lide mine opskrifter. TAK! ❤️
Du kan sagtens skifte æggene ud med 2-3 spsk loppefrøskaller, som du pisker ud i væden. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hvor lang tid vil de kunne holde sig i køleskabet ? 🙂
Kære Marianne,
Jeg ville nok selv spise dem efter to dage, men jeg kan ikke udelukke, at de også kan holde sig 3 dage. Det må komme an på en prøve!
Kh Kirsten
Virkelig lækker velsmagende og let opskrift at gå til.
Kær Vvivi,
Det glæder mig. Tusind tak.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Kan man bruge blendet havregryn, i stedet for hvedemel ?
Mvh. Conni
Kære Conni,
Jeg synes, du skal lave en prøve. Endnu bedre end havremel til at binde farsen sammen er dog kikærtemel.
Kh Kirsten
Tak for rådet.
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy