romersk bønnesalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
en salat-hilsen fra Rom
Denne salat med både friske grønne bønner, tørrede bønner, linser og kikærter har jeg fået lov at bringe fra denne nye bog af Helle og Alfredo Tesio. Se omtalen af bogen her.
Salaten er ikke blot lækker, den er også propfyldt med proteiner, og den er derfor velegnet som en mættende frokostsalat eller som tilbehør til lette grøntsagsretter.
en fyldig bønnesalat

Tesio’ernes romerske bønnesalat
(4-5 personer)
100 g hvide bønner (limabønner eller butter beans)
100 g kikærter
100 g linser
100 g grønne bønner
100 g dadeltomater
2 forårsløg
dressing:
1/2 dl olivenolie
2-3 spsk kryddereddike
1 fed hvidløg
spis fx salaten som tilbehør til romerske broccolikarbonader eller broccoli bagt med panade.
Sæt bønner og kikærter i blød i hver deres skål natten over.
Kog begge dele i nyt vand i hver deres gryde. Kog de hvide bønner 40-45 minutter. Kog kikærterne ca. 20 minutter. Kog linserne (de skal ikke sættes i blød) ca. 20 minutter.
Læg de grønne bønner i kogende vand og kog dem ca. 4 minutter.
Afdryp alle bønner og linser og lad dem afkøle.
Skær tomaterne i kvarte og snit forårsløget fint.
Bland alle ingredienserne.
Rør en dressing af olie og eddike. Tilsæt presset hvidløg og smag til med salt, peber og evt. et nip sukker.
Hæd dressingen over salaten og vend rundt.
Mmm h lyder godt!
Så den opskrift skal bestemt afprøves.
Nøddefrikadellerne er meget fine , disse md broccolli lyder som en fin variation 🙂
Tusind tak for hilsen, Lene. Det glæder mig, at du kunne lide nøddefrikadellerne. Disse er også fine, men helt anderledes og en rigtig god afveksling. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Lyder sundt og godt. Dejlige billeder. Tak forinspiration 🙂
Selv tak, Viveca. Jeg håber, du bliver glad for salaten – og måske også karbonaderne? God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
den bønnesalat ser bare så lækker ud – kan man bruge frosne hjemmekogte bønner, eller bliver de for “bløde” til en salat – jeg plejer at bruge dem i en varm ret,og til humus, men hvis man kunne lave salaten af kikærter og bønner fra fryseren, bliver det hurtigt en “nem ret” til travle dage 🙂
kh
Kitty
Hi Kitty,
Dejligt at høre, at du har mod på bønnesalaten. Jeg synes selv, den er rigtig god. Da friske grønne bønner jo altid skal koges, kan jeg ikke forestille mig, at du ikke kan bruge dine egne frosne (som åbenbart er kogt inden frysning). Jeg synes du skal prøve. Du kan jo tage nogle få bønner ud af fryseren og lade dem tø op og derefter bedømme konsistensen. Kogte bønner er jo altid blødere end friske bønner (med de SKAL koges pga af de let giftige lektiner, der forsvinder ved kogning).
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej igen,
Nej det var mit lager af kogte kikærter og hvide bønner ( jeg koger altid hele posen, og fryser det så ned i portioner) – mine “grønne bønner” er friske/ eller frosne ukogte
Kh kitty
Nååååe, jamen så er der jo slet ingen problemer. Du kan roligt bruge (tørrede, udblødte og kogte) frosne, optøede bønner og kikærter i både salater og varme retter.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Jeg lavede både bønnesalat og broccolikarbonader forleden. Salaten var et hit, men karbonaderne finder vi nok en anden erstatning for.
I aften vil jeg lave salaten med friske grønne asparges i stedet for grønne bønner (fordi det er det vi lige har 🙂 – det bliver sikkert også godt. I øvrigt er jeg superglad for din hjemmeside, som jeg ikke altid bruger slavisk, men som er til megen inspiration til at få mere grønt!
Mange hilsner – Helle
Hi Helle,
Tak for din tilbagemelding. Dejligt, at én af retterne var et hit. Hvad gik der mon galt med broccolikarbonaderne? Jeg synes, de er ganske fine.
Det lyder som en god idé at bytte bønnerne ud med grønne asparges i denne tid. Jeg er en kæmpe-aspargesfan og spiser dem næsten hver dag i sæsonen. Så det er dejligt med nogle variationer.
Det glæder mig, at du kan lide min side. Tak for det.
Kh Kirsten
jeg ved ikke rigtig med karbonaderne. De var måske bare lidt intetsigende? Eller jeg gjorde noget forkert? Ihvertfald fik vi bønnesalaten i går med asparges og med flutes, gratineret med gedeost. Det var alt nok, og der var ovenikøbet lidt salat til frokost i dag (to personer). Mange hilsner, Helle
Kære Helle,
Nu er karbonaderne jo heldigvis ikke min opskrift men Helle og Alfredo Tesios. Personligt ville jeg komme flere krydderurter i, måske oven i købet tørrede, fx timian og/eller oregano. Men nu er det jo en romersk opskrift, så jeg kunne ikke lave om på den. Hvis du vil give karbonaderne endnu en chance så tilsæt noget mere smag.
Det lyder skønt med asparges(bønne)salaten. Tak for den idé.
Kh Kirsten
Er opskriften beregnet til 4 personer?
Kære Christina,
Ja, alle mine opskrifter er til 4 personer med mindre andet er nævnt.
Rigtig god påske.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy