ratatouille (fransk auberginestuvning)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
en fransk klassiker med masser af smag
De franske grøntsagsret ratatouille er egentlig et tilbehør, men den kan nemt forvandles til en hovedret, hvis der tilføjes et par håndfulde (ca. 1/2 l) kogte bønner, linser eller kikærter. Du kan også vælge at servere en proteinrig salat til ratatouillen, se nedenfor.
tre eftersommer-klassikere i én gryde
Det er nu, der kan høstes masser af – endelig – solmodne tomater, squash, peberfrugter og auberginer. Alle sammen ingredienser i den franske klassiker.
herlige ingredienser på markedet i Palma de Mallorca
Auberginer, tomater og squash er uundværlige i en fransk ratatouille.
ratatouillen er bagt færdig i ovnen
Hvis det skal gå hurtigt, og du vælger at komme proteiner i retten, så snup en dåse bønner eller linser. Ellers udblød bønner eller kikærter 8 timer og kog dem møre, 20-30 minutter. Linser koges ca. 20 minutter.
Jeg er ikke vild med dåsemad, men engang imellem er det en udmærket løsning. Det er ikke sagen at anbefale dåsetomater i august måned, hvor tomaterne rødmer overalt, men faktisk er det ikke nogen dårlig idé at bruge dåsetomater i netop denne ret. Det giver nemlig tilpas væde til retten.
ratatouille (fransk auberginestuvning)
2 auberginer (ca. 600 g)
150 g løg
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
300 g squash
2 store peberfrugter
1 dåse hakkede tomater eller 400 g friske tomater + 2 dl tomatpuré, se ovenfor
1 spsk timian
1 spsk fintsnittet rosmarin + ekstra til pynt
citronsaft
1 klase små blommetomater (kan udelades)
evt. kogte bønner, kikærter eller linser (evt. fra dåse), se ovenfor
Skær auberginerne i terninger og læg dem i saltvand ca. 1/2 time.
Skær løgene i både og hak hvidløgene.
Svits løgene til de er let gyldne.
Afdryp auberginerne og dup dem tørre på et viskestykke. Kom dem på panden og steg dem ved rask varme. Auberginer suger meget olie, men hvis du steger ved god varme, behøver du ikke at tilsætte mere olie.
Skær også squash og peberfrugter i terninger (fjern frøstol og kerner fra peberfrugterne).
Hæld tomaterne med væde på panden og tilsæt krydderurterne. Kom 1-2 spsk citronsaft i sammen med et drys salt og peber. Hvis du bruger friske tomater, skæres de i små terninger.
Lad retten simre et par minutter og smag til. Måske skal der også et nip sukker i. Vurdér om der er nok væde.
Du kan lade ratatouillen simre færdig ca. 15 minutter på panden/gryden.
Jeg har lavet min ratatouille færdig i ovnen. Hvis du vælger samme løsning, så læg evt. bønner/linser i en ovnfast gryde eller fad. Hæld ratatouillen i.
Læg klasen med tomater øverst og pensl dem med lidt olie.
Læg låg på formen og lad retten stå i ovnen ca. 20 minutter.
Pynt med lidt frisk rosmarin.
Det passer fint at servere quinoa med edamamebønner og masser af krydderurter til – eller se forslaget nedenfor.
bønne- og linsesalat med radiser og valnødder
Hvis du ikke kommer bønner eller linser i selve retten, så servér fx en salat til ratatouillen med edamamebønner og linser.
Hej Kirsten.
Denne opskrift på din Ratatouille smager også himmelsk og fantastisk skønt – som så mange af de andre opskrifter du præsenterer som jeg så ofte laver når jeg kan få fat i ingredienserne 🙂
Jeg er gået over til vegetar kost for det meste og kroppen får det meget bedre af ikke at spise kød synes jeg som er gigtpatient .
Er begyndt på måltidskasserne fra Årstiderne i hverdagen og det er også fantastisk let og samtidigt både et klimavenligt og bæredygtigt koncept.
Anne,
Kære Anne,
Hjertelig tak for dine smukke ord. De glæder og varmer!
Årstiderne er et fantastisk godt projekt, der får mange flere mennesker til at spise mere grønt, og jeg er ikke i tvivl om, at en grønne mad er gavnlig for gigtpatienter (og for mange andre patienter!). Så jeg håber, at du også fremover vil få glæde af mine opskrifter, selv om jeg ved, at det er Årstiderne også gode til.
Kh Kirsten