rå tomatsuppe med gourmetkvaliteter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
sommerens skønneste og nemmeste “suppe”
Her er en slags “suppe” med næsten kun én enkelt ingrediens. Nemmere bliver det ikke. Jeg får nemlig tit at vide, at jeg bruger alt for mange ingredienser i mine opskrifter.
Det gør jeg selvfølgelig for at opnå en så sublim smagsoplevelse som muligt – og i mange tilfælde også for at tilgodese alle de næringsstoffer, vi har brug for i det enkelte måltid. Og jeg vil gerne understrege, at lækker og velsmagende mad ofte er baseret på krydderier og krydderurter. Det er nemlig nødvendigt, hvis vi skal føle os både glade, mætte og tilfredse, at maden indeholder mange smagsnuancer. Det er faktisk en af forudsætningerne for ikke at overspise.
.
ingen regel uden undtagelse
Men her er så undtagelsen fra reglen: en rå suppe, kun med tomater. Der skal hverken koges, steges eller bages. Blot hakkes – og derefter nydes, langsomt! Jeg vil næsten vædde på, at du ikke vidste, at tomater kan indeholde så mange elegante smagsnuancer.
Det er, som om selve solens livgivende energi bliver trukket ud af tomaterne. Men hvis du er en af dem, der sluger maden uden at smage og nyde, går du glip af oplevelsen!
.
brug tomater i flere farver
For at få nok væde – det er her smagsoplevelsen venter – skal du bruge et par store solmodne tomater, men vælg ellers hovedsagelig små søde tomater i forskellige farver. Så glæder du også øjet.
.
en sublim smag
Jeg har tit sammenlignet madlavning med alkymi, og i denne “suppe” sker der virkelig noget “hokus-pokus”. Væden, der drypper fra tomaterne, har en helt vidunderlig smag, der ikke opleves i den hele tomat, og som løfter denne lille servering op til gastronomiske højder. Det lyder mærkeligt, men prøv selv.
.
rå tomat”suppe”
(4 personer)
1-2 store solmodne, kødfulde tomater
400 g små gule, orange og røde sherrytomater
2-3 spsk olivenolie
evt. agavesirup eller rørsukker
salt, friskkværnet peber
krydderurter, fx timian og/eller estragon
.
Skær alle tomaterne i bittesmå stykker og læg dem i en sigte. Drys med lidt salt og lad tomaterne afdryppe mindst 8 timer.
Pres lidt mere væde ud af tomaterne og smag væden til med salt og peber. Rør olien i. Smag også de hakkede tomater til med lidt salt og peber, evt. også en lille smule agavesirup eller andet sødestof.
Fordel væden i fire glas eller tallerkner og læg de hakkede tomater over.
Servér “suppen” ved stuetemperatur og pynt med de valgte krydderurter. Både frisk timian og estragon passer fint til tomaterne.
.
tip
I juli og august boomer tomaterne. Så er det et godt tidspunkt at lave langtidsbagte tomater. Det er små himmerigsfulde smagsoplevelser.
Når du forbereder tomaterne til tørring, får du en del kerner og væde til overs. Det er synd at smide den ud, og den er fin at bruge i denne “suppe”. Der er mange kerner i væden, og du kan evt. si væden gennem et klæde.
Uhmmmm Den skal prøves 🙂
Ja, du er jo altid med på den værste. I dette tilfælde dog bedste!
Kh Kirsten
Nu er opskriften udskrevet 🙂 Det bliver i aften jeg skal smage denne suppe. Glæder mig.
Kan du hygge dig kære Kirsten
Knus Wanda
Sørg nu for at få tilstrækkelig væde ud af tomaterne. Det er dét, der er clou’et! God fornøjelse 🍅
Kirsten 💋
😉 Ska nok Mor thi hi <3
Nu ikke næsvis, som Prins Joachim plejer at sige! 😘
Nej ikke næsvis blot opmærksom kære hi hi
Nå men jeg fik lavet suppen i onsdags og hold da op hvor den smagte og det efter mere.
Frede mente ikke jeg behøvede at gemme opskriften ha ha
Nå men den var let at gå til og stod og dryppede 9 timer, da vi spiste sent.
Syntes dog ikke der blev så meget “suppe” ud af alle de tomater. Det var en god blanding og også med hjemmeavlede tomater.
Det er bestemt ikke sidste gang jeg har lavet denne suppe.
Hvordan hulen fandt du frem til den opskrift søde ???
Knus Wanda
Jeg er glad for at DU kunne lide “suppen” Wanda. Det er ikke meningen, at der sal være så meget væde. Det er ment som en lille himmerigsmundfuld.
Jeg har fået ideen fra plantepusheren Peter, som mener han har smagt noget lignende på Michelin-restauranten “Bloom in the Park” i Malmø (http://bloominthepark.se). Et sted jeg varmt kan anbefale, hvis kontoen en dag skulle boome!
Kærlig hilsen Kirsten
Dejligt du samler opskrifter op forskellige steder. Det kom så lige mig til gode og de andre der følger dig.
Jeg vil huske smagen og du har ret, det er en himmerig mundfuld. Har lige delt tomat suppe opskriften med datter og barnebarn. Han elsker at lave mad. Han skal giftes på lørdag og laver det meste selv. 🙂 Kan du have en dejlig weekend
Knus Wanda
Også en dejlig weekend til dig Wanda – og rigtig skønt bryllup på lørdag.
Knus fra Kirsten ❤️
Tak skal du have. Min mor kom lige på besøg i går eftermiddags. Hun spurgte om en let forret og vupti, så fik hun opskriften til tomatsuppen. Hun virkede meget begejstret og vil lave den til 6 gæster om nogle dage. 🙂
Knus Wanda
Tak fordi du udbreder det glade budskab, Wanda!
Knus fra Kirsten
Selvfølgelig 🙂
❤️😘💋
Kære Kirsten. Lige en bemærkning til udsagnet om de mange ingredienser. Jeg er selv meget glad for, at du i dine opskrifter tager hensyn til, at retten skal være så dækkende som muligt med hensyn til de næringsstoffer, som kroppen har brug for. En sidegevinst hertil er jo også en herlig mæthedsfølelse og manglende trang til at fylde kroppen med tomme kalorier. Og det letter madlavningen at have en alsidig samling af krydderier og andre sunde tilsætningsstoffer. Og så kan man jo bruge dine opskrifter som inspiration til at anvende de grøntsager, man selv har, på en ny måde. Jeg har selv fået mange tip til, hvordan madlavningen kan gøres nemmere og alligevel næringsmæssigt dækkede. . Bl.a bruger jeg at koge hele posen af de forskellige bønner på een gang og derpå fryse dem ned. Det er så ment løbende at tage en portion og blande i den aktuelle grøntsagsret.
Fortsat god sommer. Kærlig hilsen Mona
Kære Mona,
Tusind tak for din opbakning. Det varmer. Som du selv siger, kan man jo bytte produkter ud, man ikke har, eller man kan udelade et eller andet krydderi. Og så synes jeg i øvrigt, det er inspirerende at bygge en lille samling af krydderier og krydderurter op. Og de tørre produkter som bønner, linser, hele korn etc. holder sig jo uendeligt og kan anvendes i mange retter. Mine opskrifter er faktisk ikke mejslet i sten. Jeg synes, det er dejligt at bruge sin kreativitet ved madlavningen, og det har de fleste jo rig lejlighed til hver dag.
Jeg er glad for, at du har taget kogningen af en hel pose bønner til dig. Det gør madlavningen enormt meget lettere, når man lige kan snuppe de kogte bønner i fryseren.
Også en god sommer til dig – gerne bedre end lige nu!
Kærlige hilsener fra Kirsten
Mona og Kirsten.
Er det alle bønner og linser, der kan koges og fryses ? Er der nogle der ikke kan tåle det ? Knus fra Wanda
Ja, alle slags tørrede, udblødte og kogte bønner, kikærter og linser kan fryses.
Kh Kirsten
Ej det gør det hele meget lettere – TAK
Gad vide hvorfor jeg ikke har fattet det noget før. !!!
Tak piger og god weekend
Knus fra Wanda
😘
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy