mindful mad – blomkålspuré og belugalinser
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
mindful mad er balancemad
Her er en yin-yang-tallerken med eksempel på dét, jeg kalder mindful mad. Men hvad er mindful mad? I min optik er det mad, hvor man har tænkt, før man åbner munden.
Man har tænkt over, hvor mange mennesker og dyr, der har lidt for at producere den pågældende fødevare, man har tænkt over, om det er lokale produkter eller om det er grøntsager importeret fra den anden side af kloden. Og så har man selvfølgelig også været egoistisk og tænkt over, hvor meget godt den pågældende mad kan gøre for ens egen krop.
Yin og yang er den kinesiske betegnelse for de feminine og de maskuline energier – eller al tings iboende dualitet, se mere om yin yang her. Hvis disse energier er i balance, tror jeg på, at vi vil få en dybere forståelse for, hvad det er, vi gør mod dyrene og mod kloden (og i sidste ende mod os selv). Så vil vi helt automatisk vælge mindful mad.
Jeg har arrangeret retten som et yin-yang-tegn. Så megen energi behøver du ikke at lægge i retten. Den kan sagtens serveres i to skåle.
.
i mindful mad er der balance mellem syre og base
Hvis yin og yang er i balance i maden, betyder det som ekstra gevinst, at der vil være en nogenlunde ligevægt mellem syredannende- og basedannende produkter. De fleste mennesker spiser alt for meget syredannende mad (bl.a. kød, æg, ost, sukker, mel, bælg- og kornprodukter).
Overskud af syre i maden er belastende for kroppen og sættes bl.a. i forbindelse med udvikling af kræft.
.
kød er IKKE mindful mad
Jeg er ikke meget for at lægge et stykke kød på siden her, men jeg gør det, fordi det illustrerer et rendyrket eksempel på mad, der IKKE er mindful.
Den mening deler Karen Hækkerup, direktør for Landbrug & Fødevarer, IKKE. Det kunne man læse om i Politiken i lørdags. Vi var vist nogle, der tabte gaflen i forundring over de udmeldinger, direktøren kommer med. Der var tale om manipulation og fordrejede sandheder. Er det mon et udslag af, at alternative facts også har slået igennem i Danmark? Jeg kunne ikke sidde de mange misvisende påstande overhørig og skrev et indlæg på Facebook.
On-line magasinet “OrganicToday” bragte indlægget på deres forside. Du kan læse det her.
.
mindful mad er også smuk mad
Mindful mad er som regel også en fryd for øjnene. Her på tallerknen er det ikke netop noget farveorgie, så jeg anbefaler, at du serverer en kulørt salat til retten. I sig selv er retten ekstrem enkel med blot blomkål og linser. Derfor vil det være passende med mindst én salat som tilbehør, hvis alle skal være mætte.
Du kan fx vælge en rødbedesalat med lime/cashewdressing og/eller broccoli/gulerodssalat med myntedressing og dukkah.
.
rødbedesalat med lime/cashewdressing
.
broccoli/gulerodssalat med myntedressing og dukkah
belugalinser med blomkålspuré
3/4 kg blomkål
150 g belugalinser
4 spsk olivenolie
1-2 spsk citronsaft
1 dl havrefløde eller anden fløde
1-2 spsk hakkede kapers
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber
50 g hakkede pistacienødder
friske urter som ramsløg eller mynte
Del blomkålen i små buketter og damp dem i så lidt vand som muligt, til de er møre.
Kog samtidig linserne møre i rigeligt vand ca. 20 minutter. Bid i et par linser for at mærke, om de er møre. Afdryp dem og hold dem varme.
Rør olie og citronsaft sammen og smag til med salt og peber. Vend dressingen i linserne. Jeg har også forsynet linserne med snittet ramsløg.
Afdryp blomkålen (gem vandet til en suppe eller drik det) og blend blomkålen.
Start med at røre 1/2 dl fløde i pureen og tilsæt mere, hvis du vil have konsistensen mere lind.
Tilsæt de hakkede kapers, 2-3 spsk citronsaft og ca. 1/2 spsk reven skal af citronen.
Smag pureen til med salt, peber, kapers og citron.
Servér blomkålspureen med hakkede pistacienødder og en grøn urt. Giv linserne og gerne en eller to salater til.
.
belugalinser blomkålscreme blomkålspuré Karen Hækkerup Landbrug & Fødevarer linser linser og blomkål mindful mad OrganicToday pistacienødder syre-basemad ying-yang-mad
Mums!…. 🙂
Jeg bliver vildt inspireret af dine opskrifter og følger dem enten slavisk eller som inspiration til hvad der gemmer sig i køle-og køkkenskab.
Men denne blomkålspure skal afprøves i aften, som nyt tilbehør til mine beluga linser.
Tak/Lykke
Hi Lykke,
Jeg bliver altid glad, når jeg hører, at andre kan bruge mine “opfindelser”. Tak for din søde hilsen. Jeg håber, du bliver glad for denne enkle og lette ret.
Kh Kirsten
Jeg synes du laver dejlig mad . Men at kalde det for mindful mad, synes jeg er at misbruge det begreb. Mindfulness er at være i noget, ikke at tænke over noget. Her i Vesten skal alt kommercelialiseres og bruges til noget. Det er det modsatte af mindfulness. Jeg oplever at det er det du gør her. Du klistrer på mærkelappen mindful i håb om at tiltrække opmærksomhed. Jeg har mediteret i 30 år. Jeg bryder mig ikke om denne overfladiske og letvindige tilgang vi ser i dag. At opnå mindfulness er meget arbejde. Man bliver nødt til at møde seg selv, være i alt der er. Det er ikke kogt blomkål. Det er min mening. Mvh Liv
Kære Liv,
Tak for din hilsen. Jeg kan godt forstå, at du føler dig gået for nær, hvis det handler om begrebet mindfulness. Men jeg skriver mindful i betydningen “at tænke sig om” (ved valget af fødevarer). Der engelske ord mindful betyder “at tænke sig om”. Det er dét, jeg anbefaler ved valget af mad.
Jeg er ked af, at du har misforstået min intention, og jeg føler egentlig ikke, at jeg har brug for at tiltrække opmærksomhed. Min blog er helt ukommerciel, alt er gratis og til fri afbenyttelse (jeg har ingen annoncer på bloggen eller nogen form for økonomiske interesser). Men jeg har fuld forståelse for, at man ikke skal følge med her, hvis man føler sig udnyttet.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Hold da helt op. Du er da vist én, der har fået det forkerte ben ud af sengen. Du virker som alt andet end én, der er i balance med sig selv. Jeg synes faktisk at dit indlæg er uforskammet over for en person som Kirsten Skaarup, som ufortrødent igennem en menneskealder har gjort en kæmpe indsats for at tale dyrenes sag og højne bevidstheden om kostens betydning for ens sundhed og hele kloden. Det virker ikke som om dine 30 års meditation har gjort noget godt for dig…
Kære Kirsten
Tak for skønne opskrifter i går. Min gæst og jeg var meget
begejstret og nød middagen.
Tusind tak, Helle det er dejligt at høre. Det ER jo en superenkel ret, men skønt, at I var begejstrede.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for dine altid inspirerende opskrifter. Det er en fryd at følge dig på sidelinjen, hvilket jeg har gjort i en del år.
Der er absolut intet kommercielt over, hvad du bidrager med, hvilket er en del. Godt du ikke tager “folks” sure opstød til dig.
Mange kærlige hilsner fra det vindblæste Hvide Sande og Lone 😀👍❤
Kære Lone,
Tak for din søde hilsen og opbakning. Nej, jeg bliver ikke stødt over de (ufattelig få) kritikker, der kommer frem her på bloggen. Jeg er parat til at tage imod både ris og ros, men at jeg skulle udnytte nogen i forbindelse med min “mad-virksomhed” kan jeg slet ikke tage alvorligt og derfor heller ikke blive stødt.
Jeg er glad for, at du kan bruge mine ideer, og jeg håber, vinden har lagt sig lidt i Hvide Sande!
Mange kærlige hilsener fra Kirsten 😀 ❤️
Det ser skønt og enkelt ud. Tusind tak for kommentere Karen Hækkerup og takfor dejlige opskrifter.
Kære Hanne,
Ja, retten er virkelig meget nem og enkel. Det er rart med hurtig mad engang imellem. Og det glæder mig MEGET, at du kan lide mine opskrifter. Forhåbentlig også denne! ❤️
Jeg synes, det var vigtigt at reagere på Karen Hækkerups indlæg. Hun er jo helt galt enten informeret eller bare afsporet.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy