mandelfarserede svampe – glædelig påske!
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, frokostretter
.
påske på planetens præmisser
Så er det påske. I år tidligt og koldt. Ikke desto mindre er det helligdagene, hvor vi fejrer ægget, genfødslen og selve livet. Det er tiden, hvor det grønnes og gror. Ligesom med julen er det også en højtid, hvor der verden rundt slagtes milliarder af dyr som en slags slagtoffer. Vi vil mødes med familie og venner og nyde god mad sammen. Det er mit ønske, at en stor del af påskemaden i år bliver på planetens og dyrenes betingelser: plantebaseret, lækker og naturlig mad.
Er dét trods alt for stor en mundfuld, er hvert eneste skridt på den grønne vej en fejring af foråret og livet.
Supermarkedet Rema 1000 siger i disse dage i store annoncer: “Vær god ved dyrene”. Tak for det, Rema. Jeg er helt enig. Jeg vil dog gerne udbygge med: “Vær god ved dyrene: hold op med at spise de forpinte væsener”.
Rema 1000’s tiltag går ud på en mærkning med tre hjerter, afhængig af graden af dyrevelfærd!!! (eller mishandling?) Tænk at dyrevelfærd kan gradbøjes. Selv med tre hjerter ville jeg betakke mig, og tænk også på, hvordan en gris opdrættet med ét hjerte har levet sit (heldigvis) korte liv. Jeg er temmelig sikker på, at det er helt HJERTE-løst.
.
en ret til dem, der ikke kan undvære kød
Svampe minder i konsistens og umami-smag lidt om kød. Derfor er retter med svampe fine at servere til gæster, der ikke synes, de har fået mad, hvis de ikke har spist kød.
Disse mandelfarserede portobellosvampe er i al fald velsmagende, og de kan enten være en forret til en middag eller en del af forskellige frokostretter.
Hvis du serverer dem som forret, så halvér ingredienserne.
.
lækkerier til påskebordet
Jeg har de seneste par uger givet ideer til påskemaden, bl.a. selleriravioli med trøffelsvampe og safrangul påskesuppe, men jeg kan også anbefale den verdensberømte gulerodstarter, rosenkål med ristede hasselnødder og dildsovs eller squashtærte med jordnøddebund.
Og så kan du finde endnu flere ideer her fra sidste års påske.
.
mandelfarserede svampe
(4 personer)
8 portobellosvampe eller andre meget store svampe (4 stk. hvis det skal være en forret)
25 g skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk oliven- eller kokosolie
100 g tofu (kan erstattes af 1 æg)
50 g mandler
1 stilk bladselleri med blade
2 tsk tørret timian eller fintklippet rosmarin
3 spsk mandelmel (kan erstattes af mere rasp)
1/2 dl plantefløde eller anden fløde
3-4 spsk rasp
salt, friskkværnet peber
1 økologisk citron
ca. 2 dl grøntsagsbouillon
ærteskud eller en krydderurt
.
Bræk stilkene af svampene og hak dem. Hak også løg og hvidløg.
Svits de tre dele i olien, til løgene er let gyldne. Hæld dem i en skål.
Pres al væden ud af tofuen og mos den med en gaffel eller blend den.
Hak mandlerne fint. Skær bladsellerien i meget små terninger. Hak bladene.
Bland løg, tofu, mandler og bladselleri.
Tilsæt den valgte krydderurt, mandelmel, fløde og rasp. Rør farsen godt sammen og smag til med 1-2 spsk citronsaft, lidt reven skal samt salt og peber.
Lad farsen hvile lidt. Den skal være forholdsvis sammenhængende. Tilsæt evt. mere fløde eller mere rasp.
Sæt svampehattene i et ovnfast fad med ca. 2 dl kogende grøntsagsbouillon.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn 5 minutter.
Tag fadet ud og top fyldet op i svampene. Pres det godt sammen.
Læg evt. overskydende fars i en lille ovnfast skål.
Bag begge dele færdige i ovnen endnu ca. 20 minutter.
Drys med lidt ærteskud eller en krydderurt ved serveringen.
Svampene kan spises varme eller kolde. Servér evt. lidt grøn salat til.
.
Ser og lyder ret lækkert – denne ret bliver udskrevet og så lagt i køkkenet med andre opskrifter fra dig, hvor jeg let kan se dem og kan finde ud af, hvad jeg har lyst til at lave til aften 🙂
Rigtig god påske kære Kirsten
Knus Wanda
Tror du ikke snart du skal sætte Frede til at bygge til? Du har vist efterhånden en del opskrifter på lager!!!
Rigtig god påske til jer begge – og
mange kærlige hilsener fra Kirsten
ha ha ha den er god.
Ja jeg har et hav af dine opskrifter. Nogle har jeg givet videre og andre i en mappe, det er dem jeg vil inspireres af igen 🙂
Knus Wanda og Frede sender en hilsen 🙂
Tusind tak – hils tilbage 😘
Glædelig påske til dig, Kirsten, og alle, som læser med.
Lækkert med fyldte svampe – og fyldet kan jo være næsten hvad som helst, man kan finde i skuffer og skabe. Jeg laver ofte ovnbagte svampe enten med fyld eller bare helt enkelt skåret ud og dryppet med tomatpesto. Lækkert. 🙂 Disse med tofu og mandler skal da helt sikkert også afprøves, jeg er sikker på, at de bliver et hit. 🙂
Kærlig hilsen
Merete.
Tak i lige måde Merete: rigtig glædelig påske til dig.
Og ja, svampene kan fyldes med mange forskellige ting. Det er bare med at bruge fantasien. Dit forslag med tomatpesto lyder også rigtig lækkert. Hvis man spiser ost, er spinat med smuldret feta og reven muskatnød også en god idé.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Hej Kirsten.
Hvorfor bruge grøntsags bouillon, i hvert fald det man kan købe. Det indeholder jo kun salt, og det tredje krydderi, de fleste, har de så kommet karry i, for at det skal smag af et eller andet. Salt kan man da selv komme i, bare brug lidt mere. Det er bedre at lave det selv, køb en masse rodfrugter og kog dem af med vand, og persille, laurbærblade. reducer til 1/3, smag det til med salt. Jeg laver flere varianter, også med brunede grøntsager, og fryser det i små portioner Så ved du, hvad der er i. “Det 3 krydderi er”, Mono natrium glumatinat, er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
Hi Henrik,
Det er hyggeligt at høre fra dig, men jeg kan slet ikke forstå, hvordan du læser, at jeg anbefaler bouillon med monosodiumglutaminat. Det kunne jeg ALDRIG finde på. Når jeg i en opskrift skriver grøntsagsbouillon, går jeg ud fra, at folk selv koger deres bouillon. Men selvfølgelig blander jeg mig ikke i, om nogle køber fx Herbamare bouillon, økologisk uden tilsætningsstoffer. Det må blive en private sag. Men jeg har aldrig, aldrig opfordret til at bruge det skrækkelige stads, du nævner. Jeg kan desværre ikke i hver eneste opskrift med bouillon OGSÅ bringe opskrift på kogning af bouillon.
Jeg vil være glad, hvis du vil fortælle mig, hvorfor du tror, jeg anbefaler dårligt færdiglavet bouillon.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy