kikærtesuppe med ramsløg og dukkah
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
powersuppe – grønt til det indre forår
Det her ligner en grøn powerdrik. Det er det også på en måde. Men det er en suppe, og den er powerfuld. Her er proteiner og vitaminer ad libitum.
Vi er ved at forlade sæsonen for varme supper, men på en kølig og måske regnfuld forårsdag er det stadig skønt med en varmende suppe.
Jeg elsker supper – året rundt. Jeg spiser suppe flere gange om ugen, ofte som hovedret. Og især hvis jeg har travlt. Suppe er nemlig noget nær den hurtigste mad, man kan lave. I løbet af et kvarters tid kan man have en skøn suppe færdig. Og suppen kan oven i købet være en hovedret, hvis man har kogte bønner eller kikærter liggende i fryseren. Eller man kan koge linser eller flækærter med i suppen. De skal kun koge 20 minutter.
Måske er du ude og samle ramsløg i denne weekend? hvis ikke, kan du erstatte ramsløgbladene i denne suppe med spinat eller grønkål.
Du kan også supplere med skvalderkål og/eller brændenælde.
.
husk at nyde ramsløgene i tide
Ramsløg er en af naturens gratis gaver. Planterne er allerede i blomst, så det er om at forsyne sig med bladene, mens de stadig er her. For ramsløg har det med at forsvinde lige så pludseligt, som de dukker op. Når man lige tror, man skal høste en sidste portion, kan de have trukket sig tilbage til den stille skovbund.
Heldigvis kan man lave et lille forråd af de grønne blade. Dels kan ramsløgene fryses, dels kan man lave pesto af dem. En pesto holder sig 1-2 uger i køleskabet, men den kan også fryses.
.
giv smag med spidskommen eller dukkah
Som smagsgiver i suppen kan du enten vælge ristede spidskommenfrø eller det mellemøstlige drys, dukkah. Dukkah er en skøn blanding af hakkede mandler/nødder/kerner samt krydderurter og krydderier. Dukkah kan give karakter til mange retter fra supper og salater til hovedretter.
.
kikærtesuppe med ramsløg og dukkah
(4 personer)
100 g kikærter
100 g løg
4 fed hvidløg
200 g porre
200 g gulerødder
1 spsk spidskommenfrø ELLER 4 spsk dukkah
2 spsk kokos- eller olivenolie
ca. 8 dl grøntsagsbouillon
½ spsk gurkemeje
1 tsk friskkværnet peber
1 stor håndfuld ramsløg eller spinatblade, evt. også skvalderkål og/eller brændenælde
1 økologisk citron
tamari
Sæt kikærterne i blød i rigeligt vand 6-8 timer.
Kog kikærterne i nyt vand 15 minutter. Afdryp dem.
Hak løg og hvidløg. Skær porrerne i strimler (brug så meget af den grønne top som muligt) og gulerødderne i skiver.
Hvis du vælger spidskommen i stedet for dukkah, så rist frøene i en gryde, til de dufter.
Tilsæt olie samt løg, hvidløg og porre. Svits dem 4-5 minutter.
Kom gulerødderne i gryden sammen med bouillon, kikærter, gurkemeje og peber. Læg låg på gryden og lad suppen simre ca. 10 minutter.
Snit ramsløgbladene og kom dem i suppen. Gem lidt til pynt.
Tag ca. halvdelen af kikærterne fra.
Lad suppen afkøle lidt og purér den. Tilsæt de hele kikærter.
Riv ca. 1/2 spsk af citronskallen og kom den i suppen. Skær fire skiver som pynt til suppen.
Smag til med citronsaft, -skal, tamari og peber.
Lav evt. dukkah’en.
Servér suppen portionsvis med en citronskive. Drys evt. med dukkah og lidt snittet, frisk ramsløg, evt. også ramsløgblomster.
.
.
DEt lyder vel nok lækkert, jeg har lige lavet pesto af mine ramsløg, men jeg vil da prøve om jeg kan få fat i flere, jeg vidste ikke at ramsløg kan fryses, skal man gøre noget bestemt ved dem inden man fryser dem? Tak for dine mange skønne opskrifter.
Kære Lone,
Jeg håber, du finder flere ramsløg. Og nej, du skal blot skylle bladene, så kan de kommes direkte i en suppe eller anden kogt ret. Eller som jeg skriver, kan du lave pesto af dem, som også kan fryses.
Kh Kirsten
Kan man bruge skvalderkål i stedet for ramsløg?
Kære Karen,
Ja, det kan du. Du kan evt. også tilsætte brændenælde.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg har i dag lavet din suppe og den er intet mindre end forrygende god. Jeg brugte ramsløg, mælkebøtteblade og skvalderkål samt en lille smule friskhakket chili og citrongræs ( kunne ikke dy mig). Jeg har altid dukkah , men da jeg havde noget “gammelt” brød, blev det i dag med sprøde, hjemmelavede, grove croutoner af fuldkorns franskbrød og rugbrød. I morgen bliver det så med dukkah. Det bliver helt sikkert en fast ret her. Kan sagtens forestille mig den som kold suppe på en varm sommerdag. Tusind tak for denne stjerne af en suppe.
Mange hilsener
Bodil
Kære Bodil,
Ajjjj, hvor er jeg glad! Det er fantastisk at få sådan en hilsen. Selv om jeg jo godt kan lide min egen mad, er det skønt at høre, at den også falder i smag hos andre.
Og mange tak for de ekstra ideer. Det lyder fint med croutoner – og også chili og citrongræs. Det er heldigvis muligt at tilføje ekstra smagsnuancer til mange retter – og denne suppe skal have noget ekstra smag tilført. Også ekstra vilde urter er en god idé.
Kh Kirsten
Tak igen kære Kirsten. Hvor smager det dejligt, jeg havde ikke ramsløg men brugte spinat som du havde foreslået. Jeg brugte også kikærter fra en brik, det tror jeg ikke det blev ringere af. Det har virkelig en lækker smag og konsistens. Kh. Jelva Andersen
Kære Jelva,
Tusind tak for din hilsen – og selv tak. Dejligt at du kan lide suppen.
Det lyder godt, at det fungerede med spinaten – og suppen bliver jo eksta hurtig, når man bruger kikærter fra brik eller dåse – eller hvis man har nogle liggende i fryseren.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy