kartoffelmos af røgede kartofler
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
en fantastisk smagsoplevelse
Tænk, at kartofler kan smage så vidunderligt!
Denne mos er en helt speciel smagsmæssig oplevelse. Som vegetar får man normalt ikke noget, der er røget. Måske er jeg lidt i underskud, for jeg blev helt salig, da jeg spiste denne røgede kartoffelmos. Og de sprøde kartoffelskræller sætter blot prikken over i’et og skruer nydelsen endnu et par tak i vejret.
I denne grilltid er det ikke nogen stor sag at ryge kartoflerne, hvis man har en lukket grill. Det var min mad-nørd-ven, Peter, der kom med de røgede kartofler – og også med forslaget om at bruge dem til mos. En glimrende idé, som hermed anbefales på det varmeste.
røgede kartof 2
røget kartoffelmos
kartoffelmos af røgede kartofler
3/4 kg nye kartofler
1-2 dl sojafløde eller anden fløde
evt. 1-2 spsk ristet sesamolie
2 spsk olivenolie
1-2 fed hvidløg
Kog kartoflerne netop møre.
Ryg kartoflerne i en lukket grill eller i en rygeovn, se om røgning her. Kartoflerne skal ryges temmelig ”hårdt”, så overfladen bliver lidt sej og brun.
Pil den yderste mørke og seje skal af kartoflerne. Forsøg at rive skallen af i flager. Gem dem.
Mos kartoflerne. Jeg foretrækker en temmelig grov mos, men man kan også mose kartoflerne fint. Rør mosen med så meget fløde, at den bliver tilpas lind.
Smag til med salt og peber – og evt. ristet sesamolie.
Varm olivenolien op på en pande og tilsæt knust hvidløg. Kom kartoffelskrællerne på panden og rist dem, til de er sprøde. Drys med lidt salt.
Servér kartoffelmosen med de ristede, sprøde skaller på toppen.