iranske brød (nan-e-barbari)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
brød så store som skosåler
hos bageren i Iran
Her hos bageren i Isfahan bliver brødene bagt i den brændefyrede, såkaldte tandoorovn.
Disse iranske brød er meget lange, men man kan også bage dem i sin egen ovn i den længde, man ønsker.
iranske brød (nan-e-barbari)
1 tsk gær
3 ½ dl vand
2 tsk salt
100 g grahamsmel
300 g hvedemel + ekstra til æltning
1 spsk olivenolie
topping:
½ spsk hvedemel
½ dl vand
1 tsk olivenolie
½ tsk sukker
2 spsk nigellefrø (jomfru i det grønne)
2 spsk sesamfrø
Dette brød bages i Iran udelukkende med hvedemel, men jeg kan godt lide lidt grovhed i brød, så jeg har tilsat grahamsmel.
Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt salt og grahamsmel. Lad dejen stå 5-10 minutter, til den begynder at boble.
Rør hvedemelet i og ælt dejen grundigt igennem med så meget mel, som den kan tage. Den skal være blank og elastisk.
Læg dejen i en skål med lidt olie i bunden og lad den hæve tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse, 1-2 timer.
Ælt dejen igennem igen og del den i to lige store portioner. Lad dem hæve endnu en halv times tid i skåle med lidt olie i bunden.
Lav imens toppingen, der skal få frøene til at hænge fast: pisk melet ud i vandet og tilsæt olie og sukker. Bring det i kog og lad det tykne. Hvis det bliver for tykt, så tilsæt lidt vand. Blandingen skal kunne smøres på dejen med en bagepensel.
Rul de to portioner dej ud til aflange stykker, der måler ca. 12 x 32 cm. Lav 4-5 riller på langs ad brødet. Brug fx en spisepind. Tryk kanten lidt hele vejen rundt med en finger.
Pensl melblandingen på brødene og drys med nigella- og sesamfrø.
Sæt brødene i en 225 grader varm ovn og bag dem gyldne, ca. 15 minutter.
Typisk servering til enhver ret i Iran er radiser, krydderurter og salt.
bagere i Iran grahamsmel iransk bager iransk bageri iransk brød nan-e-barbari nigellafrø persiske brød radiser sesamfrø tandoriovn
Ja det er rigtigt man spiser krydderurter og radiser til, men radiserne bliver serveret med bladene, hvilket man siger er godt for maven
Kære Jette,
Ja, vi bør spise alle grønne blade og stængler, hvis det er muligt. Der er masser af gode næringsstoffer i dem også.
Kh Kirsten