hasselback selleri med grønlangkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, julemad, vegansk julemad
.
en UFO er landet – selleri spækket med julekrydderier
Denne skønne juleret opfandt jeg allerede til sidste jul. Men jeg synes, den er så god og “julet”, at den skal præsenteres igen i år. Den tager nemlig kegler, både som hovedret med brun sovs og brunede kartofler – og som pålæg.
Hvis du synes UFO’en på billedet ligner et pindsvin, der rækker tunge, må jeg give dig ret. Men faktisk er det en helt ny tolkning af en selleri. Denne velsignede knold fuld af velsmag og utallige anvendelsesmuligheder. Her har jeg skåret den i tynde skiver, som man gør med Hasselback-kartofler. Og her viser sellerien sig så fra sin allermest velsmagende side. Og så tager det ingen tid at tilberede den.
Brugen af selleri har i sandhed undergået en fantastisk udvikling de senere år. Fra at være udskammet som selleribøf (hvilket jo rent faktisk smager dejligt) og spist som små ulækre, udkogte terninger i en klar suppe, er sellerien steget til nye gastronomiske højder. Tænk på tynde grillede skiver af selleri lagt sammen med svampe eller en lasagne med selleriskiver som lasagne”plader” eller selleri-karrygratin – eller små kræmmerhuse af selleri med valnøddecreme og, og, og ….
.
med smag af jul … eller?
I anledning af julen har jeg spækket sellerien med julekrydderier, men da denne selleri vil være lækker at sætte på menuen året rundt, kan man udenfor juletiden bruge krydring som chili, spidskommen og korianderfrø samt frisk koriander. Og så vil en sovs af drænet yoghurt smagt til med presset hvidløg være fin som tilbehør.
.
grønlangkål som juletilbehør
Grønlangkål har i mange familier status som julemad, og i andre familier er det den klassiske nytårsmad. Hvad du end vælger, passer grønlangkål godt til den bagte selleri. En salat med fx perlerug vil fuldende måltidet – eller du kan servere groft, ristet rugbrød til. Endelig er også brunede kartofler en mulighed.
.
selleri på frokostbordet
Skulle der mod forventning blive levnet nogle skiver selleri, udgør de et lækkert pålæg.
Her har jeg toppet selleri-smørrebrødet med hårdt stegte skiver af champignon og en blanding af meget fintsnittet rød spidskål og brøndkarse vendt i lidt olie-eddikedressing.
En rest af julerødkålen vil også være fint at placere på toppen – eller syltede agurker. Der er masser af muligheder.
.
selleri bagt a la Hasselback
(4 personer)
1 selleri, ca. 3/4 kg
marinade:
4 spsk olivenolie
2 spsk tamari (soja)
2 spsk ahorn- eller anden sirup
½ dl sød chilisovs
2 spsk citronsaft
1 tsk stødt allehånde
1 tsk stødt stjerneanis
salt, friskkværnet peber
en håndfuld hele nelliker (kan udelades)
3-4 laurbærblade
2-3 spsk rørsukker
Lav først marinaden: rør alle ingredienserne sammen undtagen nelliker, laurbærblade og sukker.
Smag godt til med sødt, salt og surt samt krydderierne. Marinaden må gerne smage af jul.
Skær selleriknolden over i to dele midt på den brede del. Skræl sellerien.
Skær ”skiver” ned i begge halvdele. Skær dem kun ¾ ned i sellerien. Skiverne skal hænge sammen i bunden. De skal være ca. 3 mm brede.
Sæt de halve selleri i en smurt bageform med skærefladen nedad. Pensl dem godt med marinaden. Stik så mange nelliker mellem skiverne, som du har lyst til. Sæt også laurbærbladene ned imellem et par skiver.
Bag sellerien i en 200 grader varm ovn 50-60 minutter. Pensl med marinaden ca. hvert kvarter. Når sellerien er lidt mør, og skiverne begynder at kunne skilles lidt ad, så pensl også ned mellem skiverne.
Når sellerien er ved at være mør (stik i den med en kniv), kan du drysse med sukker og sætte formen under grillen, til overfladen er helt gylden.
.
grønlangkål
(4 personer)
400 g frisk grønkål eller 200 g frossen
3 dl grøntsagsbouillon
3 spsk raps- eller olivenolie
3 spsk hvedemel eller boghvedemel
ca. 3 dl plantemælk + kogevand fra kålen
salt, friskkværnet peber, rørsukker
evt. kerner af granatæble
Fjern midterribberne på grønkålen, hvis du bruger frisk kål (riv dem fint og kom dem i en salat eller suppe). Tø frossen kål op. Hak kålen meget fint.
Bring bouillonen i kog og tilsæt grønkålen. Lad den simre 3-4 minutter. Pres al væden ud gennem en si og gem væden.
Varm olien op og tilsæt melet. Bag op med mælk og kogevandet fra kålen. Det skal være en forholdsvis tyk sovs. Lad den simre 4-5 minutter.
Tilsæt kålen og lad grønlangkålen simre endnu ca. 5 minutter.
Smag godt til med salt, peber og sukker. Drys evt. med kerner af granatæble.
.
.
Genialt!!!
Skal afprøves snarest.
Tak for alle dine skønne opskrifter, det er meget inspirerende at læse og afprøve 🌹🌹🌹
Kære Dorthe,
Ja, i al beskedenhed er det faktisk en genial ret. Jeg håber, du bliver glad for den.
Selv tak. Det er dejligt at høre, at du kan bruge mine “opfindelser”.
Kh Kirsten
Selleri som hasselback er utrolig lækker. Jeg introducerede den sidste år og familie har sagt at den skal på julebordet igen 🙂
Kære Majbrit,
Jeg er helt enig. Den selleri kan godt gå hen og blive en juleklassiker.
Kh Kirsten
Uhm! Det ser lækkert ud!
Lige et spørgsmål til fremgangsmåden: Du skriver: “Sæt de halve selleri i en smurt bageform med skærefladen nedad” – skal det ikke være med skærefladen opad?
Kh
Ulla
Kære Ulla,
Dejligt at høre. Tusind tak.
Sellerien er delt i to halvdele. Den buede halvdel er med Hasselback-snittene. De skal vende OPAD.
Skærefladen er dér, hvor sellerien er delt i to dele. Den skal stå nedad i fadet. Jeg håber, det giver mening.
Kh Kirsten
Nu har vi også afprøve tretten, og den kan vist også blive en juleklassiker her. Vi spiste en rå grønkålsalat til med granatæblekerner, appelsin og ristede hasselnødder. Det stod godt sammen.
Kære Karin,
Det er dejligt, hvis sellerien ender som en klassiker. Grønkålssalaten, du nævner, lyder som et rigtig godt tilbehør. Tak for den idé.
Kh Kirsten
Det ser godt nok lækker ud, skal prøves.
Selleri kan noget, har til aften serveret bagte selleritern med butterbeans, gulrodskartoffelmos, rå hakket grønkål og pesto til 😍
Hella,
Ja, det ER faktisk en ret lækker ret. Din version af selleri lyder godt nok også lækker. Den må jeg afprøve ved lejlighed.
Kh Kirsten
Lavede sellerien igår aftes, dog uden alle julekrydderierne, og da jeg ingen citron havde, brugte jeg appelsinsaft i stedet, men som min søn, der spiser vegansk, sagde: “Absurd lækker!” Og barnebarnet på 12 syntes det samme. Som de sagde: Det passer da lige til juleaften! Så det kan være nøddepostejen skal suppleres med denne skønne ret, og med alle julekrydderierne! Tak!
Kære Birgitte,
Hold da op! Sikken en velkomst til selleri-retten. Når en ret taler til flere generationer, er det rigtig dejligt.
Og sellerien passer fint sammen med en nøddepostej eller anden postej – Så jeg ønsker rigtig god juleaften.
Kh Kirsten
Hej Kirsten….har du samlet dine opskrifter i en bog? 😊
Hi Jeanett,
Jeg har gennem årene udgivet 30 kogebøger. Mange af dem er ældre og udsolgte. Men du kan se her, hvilke titler, der er nye og stadig fås: https://wp.me/p5bjYH-Kl.
Kh Kirsten
ps: på Saxo kan du også købe nogle af de ældre titler som e-bøger.
Hej Kirsten.
Tusind tak for nogle virkelig lækre opskrifter!
Jeg lavede dette selleri efter, at du havde delt et billede af det på din Instagram-profil. Nøj, hvor er det lækkert! Min mand udbrød spontant “Uhmm!”, da han havde taget første bid. Vi er begge to fans!
Og må jeg så også lige rose dig for altid flotte billeder og gode tekster til dine opskrifter. Det er en meget fuldendt oplevelse at besøge din blog. Tak fordi du bliver ved med at inspirere os andre.
De bedste hilsner
Hanne
Kære Hanne,
Selv tak. Jeg bliver SÅ glad, når jeg hører, at selleriretten har vakt glæde. Jeg er selv vældig glad for den.
Og så er jeg ekstra meget glad for din smukke ros. Hjertelig tak. Det er meget motiverende, og det glæder mig SÅ meget, hvis jeg kan give andre gode smagsoplevelser.
Kh Kirsten
Det ser super lækkert ud.
Hvilke krydderier ville du bruge i marinaden, hvis den var tænkt som erstatning for traditionelle hasselbach kartofler?
Ville man kunne lave den i forvejen og så blot varme den igen, når den skal bruges?
Mvh Dorthe
Kære Dorthe,
Mange tak. Det glæder mig.
Du skal blot udelade nelliker, stjerneanis og allehånde og bruge resten af marinaden som beskrevet.
Og du kan sagtens bage sellerien dagen i forvejen og varme den op i ovnen inden serveringen.
Rigtig god fornøjelse og godt, grønt og glædeligt nytår.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy