gulerods- og porrebøffer med agurkesalat – til julens frokostbord
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
vi åbner låge nr. 2 i julekalenderen
bøffer eller frikadeller til julefrokosten
En julefrokost er en dejlig måde at mødes med vennerne på, enten i løbet af december eller i en af juledagene.
Og hvad skal man så finde på i år? Jeg har selv nogle klassikere, som altid skal være på julens frokostbord, og det er frikadeller eller bøffer, postejer og plantebaserede “fiske”fileter. Dertil selvfølgelig aubergine”sild” i flere udgaver. Det kommer der altsammen opskrifter på i løbet af december.
I dag gælder det bøfferne eller frikadellerne, for denne fars kan bruges til begge dele – og kan også bages som en postej.
Du kan i søgefunktionen th. finde masser af andre opskrifter med plantefars, både til frikadeller, bøffer og postejer. Måske har du også min bog “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” med masser af opskrifter på mad med plantefars.
.
små bitte lune frikadeller
Hvis plantefarsen steges som helt små bøffer eller frikadeller, er de lækre som pålæg – gerne med gammeldags agurkesalat på toppen, se opskriften nedenfor.
Foruden agurkerne har frikadellerne på brødet fået lidt ekstra smag af havre creme fraiche med hakkede kapers, og så er der drysset med karse.
De små frikadeller er lavet med nøddefars. De kan også varmt anbefales til julefrokosten. Se opskriften her.
.
gulerods- og porrebøffer
(4-5 store bøffer)
50 g brune linser
50 g solsikkekerner
100 g grøn porretop
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie + ekstra til stegning
2 spsk citronsaft
1/2-1 tsk knust kardemomme
250 g gulerødder
½ dl hakket, bredbladet persille eller koriander
75-100 g havregryn
½-1 dl plantefløde
tamari (soja), friskkværnet peber
.
Kog linserne møre i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter. Afdryp linserne og sæt dem til side.
Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande. De må gerne blive lidt brune. Sæt kernerne til side.
Snit porretop, løg og hvidløg. Svits dem i olien, til de er gyldne. Tilsæt citronsaft og kardemomme.
Findel gulerødderne i en food processor eller riv dem på et rivejern. Svits dem med 4-5 minutter.
Kom de svitsede ingredienser i food processoren sammen med linserne, solsikkekernerne, krydderurten, 75 g havregryn og ½ dl fløde. Purér farsen let. Den skal endelig ikke blive for blød eller lind.
Tag farsen over i en skål og tilsæt så mange havregryn og fløde at konsistensen bliver fast nok til at du kan forme bøffer.
Smag godt til med tamari og peber. Det er vigtigt, at farsen smager af noget.
Lad farsen hvile en halv times tid og vurdér konsistensen igen.
Form farsen til 4-5 store bøffer, 8-10 frikadeller eller til 16-20 små minibøffer eller frikadeller.
.
gammeldags agurkesalat
(4 personer)
1 salatagurk
1/2 dl koncentreret hyldeblomstdrik
2-3 spsk æbleeddike eller anden eddike
salt, friskkværnet peber, rørsukker
Skær agurken i tynde skiver eller høvl den i lange, tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern.
Rør hyldeblomstsaften sammen med eddiken.
Smag til med eddike, salt og peber samt sukker. Dressingen skal være tilpas sur/sød.
Læg agurkeskiverne i dressingen og lad dem trække 6-8 timer, evt. til næste dag.
.
De små nøddefrikadeller er pyntet med en kaperscreme af havre creme fraiche (du kan også bruge tofunaise) og marinerede agurker. Agurkerne er skåret i tynde strimler på langs på et mandolinjern – i modsætning til de små skiver på fotoet. Men lagen er den samme.
.
tofunaise
Plantebaseret mayonnaise kaldes ofte for tofunaise. Tofunaisen er velegnet i mange af julens retter.
.
I juledagene har jeg som regel rigeligt at se til hvad angår bespisning af familie
Er det muligt at fryse nogle af dine lækre bøffer?
Kære Dorte,
Ja, du kan stort set fryse alle frikadeller, bøffer, pateer og postejer.
Der er dog den risiko, at de lettere smuldrer, når de bliver tøet op. Så jeg anbefaler, at man laver farsen og fryser den ned. Når den tøs op, kan man så tilsætte flere havregryn, mel eller andet bindemiddel, da optøede varer kan blive lidt “vandede”.
Kh Kirsten