grønkåls- og kartoffellasagne
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
en grøn lasagne
Denne lag-på-lag-ret er noget af det enkleste, billigste og nemmeste, man kan spise. Samtidig er retten fyldt med vitaminer, mineraler og proteiner.
Du kan vælge, om proteinerne skal komme fra kikærter eller ost. Hvis du holder af pasta, kan du også lægge lasagneplader mellem lagene.
Læserne efterlyser tit enkle hverdagsretter. Her er en af dem.
grønkål er det nye sort
Efter at vi har taget rodfrugterne til os, er kålen også kommet ind i varmen. Det er et rigtig klogt valg! Grønkål er supersundt.
grønkåls- og kartoffellasagne
300 g grønkål
½ kg kartofler
100 g løg
4 fed hvidløg
3 spsk olivenolie
2 tsk tørret timian
2 tsk tørret merian
1 tsk tørret stødt rosmarin
400 g hakkede tomater i karton eller på glas/dåse
1/2 l kogte kikærter, evt. 2 dåser – eller
150 g plantebaseret fetaost
salt, friskkværnet peber
2 dl havre- eller sojafløde eller anden fløde
1 dl grøntsagsbouillon
3 tsk maizenamel
½-1 tsk reven muskatnød
evt. dild eller anden krydderurt
Fjern de midterste grove ribber fra grønkålen. Læg kålen i kogende, letsaltet vand 2 minutter. Afdryp kålen.
Skær kartoflerne i meget tynde skiver. Brug et mandolinjern.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er klare. Tilsæt krydderurterne og tomaterne. Kom et drys salt og peber i gryden og lad sovsen simre under låg 8-10 minutter. Smag til med salt, peber og sukker.
Hvis du bruger ost, så skær den i tynde skiver.
Smør et lavt ovnfast fad med olie og læg et lag kartofler taglagt i fadet. Læg et lag grønkål over samt 1/3 af kikærterne eller osten. Bred halvdelen af tomatsovsen ovenpå. Læg endnu et lag af hver ting. Afslut med et lag kartofler øverst.
Drys med salt og peber på hvert kartoffellag.
Læg folie over fadet og sæt det i en 200 grader varm ovn 25 minutter.
Bring fløden i kog. Rør maizenaen ud i bouillonen og hæld det i gryden. Pisk i ”sovsen” til den tykner. Smag til med reven muskatnød, salt og peber.
Fjern folien fra fadet og bred den hvide sovs ud over kartoffellaget. Bag lasagnen færdig, endnu ca. 20 minutter, eller til overfladen er gylden.
Drys evt. med en frisk krydderurt.
grønkål er en gammel, meget sund kålsort
Super lækker!
Endnu en lækker oplevelse fra dine opskrifter. To kæmpe portioner til alle, ikke mange rester til i morgen :-). Jeg indrømmer at jeg puttede noget mere mozzarella i, for det er vi fan af, og som jeg har lært i andre af dine opskrifter, tilføjede jeg gærflager i den hvide savs. Det er en super god opskrift, og en rigtig god måde at få en masse kål i maden.
Så endnu engang, Tak for mad 🙂
Hilsen Anja
Kære Anja,
Det lyder sandelig godt. Det er SÅ skønt, når en opskrift falder i smag. Tusind tak for dine bemærkninger. Og ja, det er en dejlig måde at spise kål på, og så er det i det hele taget en supersund ret.
Kh Kirsten
Tak for mad 🤩
Denne lasagne slår en traditionel, siger mine smagsløg. Det er bestemt ikke sidste gang vi får denne hos os.
Kære Mette,
Det lyder da fantastisk. Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak.
Kh Kirsten