Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

5

marts 2021

6

KOMMENTARER

quinoasuppe fra Titikakasøen i Peru – ugens suppe

Skrevet af , Posted in supper

.

en ægte peruvianer med kartofler og quinoa

Denne suppe har jeg importeret fra en lille ø i Titikakasøen i Peru. Den indeholder de klassiske ingredienser i sydamerikansk mad: kartofler, squash, peberfrugt, tomater – og quinoa.

.

suppen fra Soløen

Da jeg for mange år siden rejste rundt i Sydamerika med rygsækken på nakken, boede jeg en tid hos en traditionel peruviansk familie på den lille ø, Isla del Sol, i Titikakasøen.

Jeg var i al hast flygtet fra La Paz i Bolivia, hvor jeg led af svær højdesyge. La Paz ligger 3.640 meter over havets overflade, så jeg var klar over risikoen. Derfor var jeg rejst til Bolivia med tog over Andesbjergene fra det nordlige Chile. Det var mit håb, at jeg kunne vænne mig til højdeforskellen på den døgnlange rumlende togfærd med udsigt til snedækkede tinder og svævende kondorer.

Den langsomme tur virkede ikke, så jeg forlod i stor hast verdens højest beliggende hovedstad med verdens værste hovedpine. Og hvis ikke, havde jeg måske slet ikke mødt de gæstfrie mennesker på øen i Titikasøen – og havde så heller ikke fået denne opskrift.

.

sivøerne i Titikakasøen

Foruden de “rigtige” øer i Titikakasøen er der de ældgamle, selvbyggede flydende sivøer. Her lever befolkningen stadig, som de har gjort i århundreder. De brænder deres eget lertøj, og her maler en kvinde majsmel med en kæmpesten.

.

quinoa kommer fra Sydamerika

Da jeg smagte suppen på Soløen i Titikakasøen, havde jeg aldrig før smagt quinoa. Frøet var dengang ukendt i Danmark, og jeg var vildt begejstret og ønskede mig quinoa hjem til køkkenet i Danmark. Dengang kunne jeg ikke vide, at det skulle blive min gode gamle ven Jørn Ussing Larsen fra Bageriet Aurion i Hjørring, der en del år senere startede import til Danmark af de små frø fra bjergsiderne i Andesbjergene.

I dag dyrkes quinoa også i Danmark.

 

Quinoa, de proteinrige små frø, er supersunde, se mere om quinoa her.

.

quinoasuppe fra Titikakasøen

(4 personer)

75 g sort quinoa

100 g løg

4 fed hvidløg

1 chili, evt. tørrede chiliflager

2 spsk kokos- eller olivenolie

8-10 dl grøntsagsbouillon

200 g kartofler

200 g søde kartofler

200 g grøn squash

1 rød peberfrugt

8-10 små kulørte tomater

1 dl hakket koriander

1 økologisk limefrugt

salt, friskkværnet peber, rørsukker

 

Læg quinoaen i vand et kvarters tid, skyl den og afdryp den.

Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne).

Svits de tre ting i olien 3-4 minutter.

Tilsæt quinoa og bouillon. Læg låg på gryden og lad quinoaen simre 10 minutter.

Skær begge slags kartofler, squash og peberfrugt i små terninger (fjern frøstol og kerner fra peberfrugten). Skær tomaterne i mindre stykker (gem lidt til pynt).

Kom alle grøntsagerne i gryden.

Læg låg på gryden og lad suppen koge færdig, 8-10 minutter. Tilsæt det meste koriander og evt. mere bouillon.

Riv ca. 1 spsk af limeskallen og rør den i suppen. Smag til med limesaft, salt og peber, evt. også et nip sukker.

Servér suppen med lidt hakkede tomater og frisk koriander på toppen.

.

som hovedret

Lav dobbelt portion og spis kogte majskolber (i sæsonen) eller majstortillas til. Du kan også tilsætte majs, ærter, kogte bønner og/eller kikærter til suppen.

 .

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

6 Kommentarer

  1. Kirsten Riis-Olsen
  2. Dorit
      • Kirsten Riis-Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.