grønkålssuppe med limabønner og stjerneanis – én opskrift, to forskellige supper
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
nu er det tid at tanke grønkål
Selv om de fleste af os vist holder meget af sol og sommer, er det jo alligevel skønt, at årstiderne skifter.
Nu blæser vinden efterårsagtigt, og det kalder på varme supper. Her kommer grønkålen ind som en af de klare vindere. De krøllede blade er spængfulde med næringsstoffer, der kan være med til at få os velbeholdne gennem vinteren.
.
en skøn suppe til efterårsferien
Det er ikke til at se det … men supperne på de to fotos ovenfor er fra den samme opskrift.
Suppen øverst er med klar bouillon, og dén på fotoet ovenfor er blendet.
Fælles for begge supper er, at de er virkelig nærende, og indeholder proteiner fra de store hvide limabønner. Så vælg selv, hvilken udgave du foretrækker. Eller lav dobbelt portion og servér den ene suppe den ene dag, og den anden senere. Supperne kan fryses. Den purerede er bedst egnet til frysning.
.
to af vinterens højdespringere
Både grønkål og rødbeder er vitaminer og mineraler hevet lige op af jorden. Og så er det forholdsvis billig mad. Jeg glæder mig selv til masser af lækker mad med kål og rodfrugter i de kommende måneder.
.
grønkålssuppe med limabønner og stjerneanis
(4 personer – forret)
100 g løg
2 fed hvidløg
5-6 stjerneanis
2 spsk olivenolie
200 g kartofler
200 g grønkål
ca. 8 dl grøntsagsbouillon
1 brik limabønner (store hvide bønner), ca. 200 g drænet vægt
evt. lidt plantefløde eller -yoghurt
salt, friskkværnet peber, rørsukker, citronsaft
Hak løg og hvidløg.
Tag frøene ud af frøkapslerne og stød dem i en morter.
Svits de to slags løg og stjerneanis i olien et par minutter.
Skær kartoflerne i små terninger, og riv grønkålen i små stykker.
Kom begge dele i gryden og tilsæt bouillonen. Kog suppen 8-10 minutter.
Tilsæt evt. lidt plantefløde og smag godt til med salt, peber, sukker og citronsaft.
Du kan enten servere suppen pureret – eller beholde den ”klar”.
Hvis du ikke blender, så afdryp bønnerne og kom dem i suppen.
Hvis du ønsker en blendet suppe, så tilsæt først halvdelen af bønnerne efter pureringen. Måske skal der kommes lidt plantefløde og/eller bouillon i suppen.
Servér suppen portionsvis, evt. med et par bønner på toppen og lidt plantefløde eller -yoghurt. Drys med lidt frisk, finthakket grønkål.
.
.
Hej Irene
Du laver de skønneste opskrifter, som jeg er meget inspireret af.
Jeg er på det seneste blevet opmærksom på oxalsyren, som findes meget højt i bl.a. rabarber, men knapt så højt i rødbeder, grønkål, mandler, avokado, kiwi, hindbær, appelsin, mandarin, grapefrugt og knapt så højt i en masse andet grønt, korn, nødder og bønner.
Det er ikke mit indtryk at opskrifter generelt tager højde for dette. Er det noget du skæver til når du kreerer en ret.
Mvh
Vivian Adelfest
Kære Vivian,
Mange tak for de smukke ord. De glæder mig.
Jeg tænker ikke generelt på oxalsyre. Det er mit indtryk, at det ikke har særlig betydning, hvis man spiser varieret. Hvis man udelukkende lever af rabarber eller spinat i ugevis, vil der muligvis være et problem.
Er du nervøs, kan du evt. indtage en kalktablet sammen med oxalholdige fødevarer. Jeg er dog på ingen måde ekspert på dette spørgsmål, så jeg anbefaler at du søger mere viden på nettet eller hos en kostekspert. Der ligger masser af artikler på nettet.
Kh Kirsten