grovhakket svampepostej med marineret agurk eller rødbede
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, pålæg
.
smør bare tykt på!
Gad vide, om der findes et større madpakkeland end Danmark? Jeg er ikke selv stødt på noget, der kommer op i nærheden af vores transportable rugbrødsmadder med pålæg i nogen af de mange lande, jeg har besøgt. Ja, selv politikerne bruger ustandseligt folk, der smører madpakker, som symbol på selve fundamentet for vores velfærdsstat.
Bevares, når man står på Churchgate Station i Mumbai i Indien og ser de mere end 100.000 tiffanys (små madcontainere), der hver dag bringes ind til storbyen med toget, for at blive fordelt til det arbejdende folk rundt om i byen, kan man godt tabe underkæben. Jeg har skrevet om de indiske mad”pakker” her (scroll ned i bunden af indlægget). Men inderne vil have varm mad til frokost. Det er faktisk en fantastisk historie, at det kan lade sig gøre i det enormt ustrukturerede land.
.
svampepostej
Madpakker kan være problemernes holdeplads! Hvem skal smøre madpakken? Har vi overhovedet tid? og er ungerne ikke store nok til selv at smøre? Der er utallige diskussioner forbundet med madpakken, men med lidt planlægning er det slet ikke nogen sur pligt.
Men som – måske – nyudklækket plantespiser har man brug for alternativer til det traditionelle danske kødpålæg. Her er mit bud på en smørepostej af svampe. Men der er utallige andre muligheder for lækkert plantebaseret pålæg. I søgefunktionen th. kan du søge på pålæg eller postej, evt. frikadeller og/eller bøffer. Så kommer der en masse muligheder frem. Og så har jeg for nogle år siden udgivet en bog med ideer til madpakken: “Den lille grønne for madpakkespisere”, men den er næsten udsolgt, så hvis du vil sikre dig et eksemplar, er det NU!
Jeg har pyntet svampepålægget med sammenrullede skiver af råmarinerede agurker og rødbeder. De små gule tern er mangofrugt. Men du behøver bestemt ikke at gøre så meget ud af det. Jeg er bare lidt pyntesyg!
.
klimakærlige ingredienser til pålæg
Fotoet viser nogle af de mest oplagte ingredienser til plantebaseret pålæg: forskellige slags tørrede ærter, bønner, kikærter, linser, hele korn, quinoa – og nogle af de mest oplagte grøntsager.
Det er også vigtigt at huske smagsgivere som ingefær, hvidløg, krydderurter, citron, chili etc.
.
gode proteinkilder
Bønner, linser og frø udgør den nødvendige proteindel i det plantebaserede pålæg. Også mandler, nødder, korn og kerner er gode proteinkilder og kan forvandles til lækkert pålæg.
.
lidt surt på toppen
Vi har tradition for at lægge agurk eller rødbede på vores leve(r)postej, og de to ting passer også fint til denne svampepostej. Du kan bruge almindelige gammeldags syltede rødbeder eller agurker – de kan oven i købet købes færdige på glas. Eller du kan selv lyn-marinere skiver af agurk eller rødbede, se opskrifterne nedenfor.
.
holdbarhed
Hvis du opbevarer postejen i et lufttæt glas i køleskabet, kan den holde sig 4-5 dage.
Du kan også fryse postejen ned, men den bliver en smule “vandet”, når den tøs op. Det kan du afhjælpe ved at røre havregryn i postejen.
Du kan variere smagen i det uendelige ved at tilsætte dine egne foretrukne krydderier, krydderurter, hvidløg, chili etc.
.
grovhakket svampepostej med agurk eller rødbede
50 g solsikkekerner
50 g røde linser
100 g skalotteløg
400 g svampe, gerne ½ champignon og ½ østershatte
2 spsk kokos- eller olivenolie
2 spsk citronsaft
1/2-1 dl havre creme fraiche
1 spsk finthakket salvie eller timian
tamari, friskkværnet peber
.
Rist solsikkekernerne godt gyldne, men ikke brændte, på en tør pande. Sæt dem til side.
Kog linserne i dobbelt mængde vand ca. 15 minutter. Afdryp dem og sæt dem til side.
Hak løgene og svampene fint.
Svits løgene i olien til de er let gyldne. Tilsæt svampene og svits for rask varme 4-5 minutter.
Tilsæt citronsaften.
Purér halvdelen af svampene og halvdelen af solsikkekernerne samt de kogte linser. Brug fx en stavblender.
Rør de blendede svampe sammen med de hakkede svampe og resten af kernerne. Tilsæt creme fraiche til konsistensen er passende – og den valgte krydderurt.
Smag godt til med tamari og peber, evt. også mere citronsaft. Det er vigtigt, at postejen smager af noget.
.
rødt eller grønt?
råmarineret agurk
1 lille salatagurk
1/2 dl mild eddike
2-3 spsk rørsukker
salt, friskkværnet peber
Skær agurken i tynde skiver på langs eller på tværs. Brug en tyndskræller eller et mandolinjern.
Rør eddiken med sukker og smag til med salt, peber og evt. mere sukker.
Læg agurkeskiverne i eddiken nogle timer eller til dagen efter.
Agurkesalaten kan holde sig i et glas i køleskabet 4-5 dage.
.
marinerede rødbeder
200 g rødbeder
1/2 dl mild eddike
2-3 spsk rørsukker
salt, friskkværnet peber
Skær rødbeden i meget tynde skiver. Brug en tyndskræller eller et mandolinjern.
Rør eddiken med sukker og smag til med salt, peber og evt. mere sukker.
Læg rødbedeskiverne i eddiken og bring den i kog. Lad eddiken simre 3-4 minutter.
Sluk for varmen og lad rødbederne afkøle i lagen.
Du kan også vælge at marinere skiverne rå.
De marinerede rødbeder kan holde sig i et glas i køleskabet i mindst en uge.
.
.
Ser spændende ud og ud fra ingrediens listen, ja så tror jeg den også smager godt.. Vi har jo som oftest min engen tofu-postej i køleskabet. Somme tider er den lyse tofu skiftet ud med selleri og løgene med ristede løg – men levepostejen er der (næsten) altid..
Den her nye postej, ser nu så lækker ud at den bliver prøvet af i næste uge..
og så lærte jeg lige noget nyt. Havregryn er et must i frosne postejer, deller mm … Er det rigtigt forstået… så jeg f.eks erstatter rasp/mel i deller med havregryn ?
Go weekend, kh jan Oskar
Kære Jan Oskar,
Det glæder mig, at postejen lokker. Men du og jeg ved jo godt, HVEM der har lavet verdens bedste postej! Skulle nogen være nysgerrig efter, hvad det er for en, kan man finde opskriften her: https://wp.me/p5bjYH-3OX.
Som du skriver, kan man jo tilsætte alle mulige smagselementer og grøntsager til en plantefars. Så der er utallige muligheder for variationer.
Og jo, jeg synes havregryn er bedre til at “binde” postejen end både rasp og mel.
Kh Kirsten
Hei. Denne høres riktig god ut, og må prøves. jeg har cøliaki, og tåler i tillegg ikke havregryn, selv de uten gluten. Har du forslag til hva jeg kan bruke i stedet(ved opptining av posteien)? Hadde vært takknemlig for svar.
Kære Andrea,
Jeg kan desværre ikke foreslå noget, der kan erstatte havregrynene, når du slet ikke tåler gluten.
Jeg foreslår, at du enten lader være med at fryse postejen – eller spiser den en smule mere lind, som den vil være efter optøning. Smagen er den samme gode som i den friske postej.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Jeg bor i Spanien og har gjort det i 30 år. Jeg kan helt bekræfte, at hernede er de ikke meget for madpakker. Når vi sidder og spiser madpakker på vores vandreture ser de forbipasserende bedrøveligt på os og tænker: hvor er det synd for dem. De har ikke råd til at få et rigtigt måltid. Det morer vi os over, for vi elsker madpakker.
Tak, Kirsten, for inspiration til vegetarmad. Vi har været vegetarer i 19 år nu og kan mærke langtidseffekten på vores helbred. Ingen sygdomme, ingen gigt, ingen dårlig nattesøvn…
Kære Else,
Ja, for vi danskere er det jo en velsignelse kun at have “råd” til en madpakke! En madpakke kan gemme på meget godt – både velsmag og omtanke!
Og jeg siger selv tak. Jeg bliver altid glad for at høre, at mine “frembringelser” har kunnet bruges. Og heldigvis smager vegetarmaden ikke bare godt, den giver også bonus i det lange løb, som du fortæller. Det lyder dejligt med Spaniens gode klima, ingen gigt – og god nattesøvn. Så kan man vist ikke forlange mere!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg er ny på blog og mailliste. Tillykke med fødselsdagen, for lidt tid siden, – så det i Politiken og har siden gæstet din blog. Min første vegetar kogebog var din Vegetarisk køkken.
Jeg har et spørgsmål til din grovhakkede svampepostej. Er det mig der er blind, eller skal den slet ikke bages.
Venlig hilsen Lene
Kære Lene,
Velkommen til bloggen – og tak for lykønskningen. Jeg håber, du får glæde af opskrifterne. Og dejligt at høre, at du har den gode gamle “Vegetarisk køkken”. Den er temmelig bedaget efterhånden, men blev solgt i mange oplag da den kom.
Angående svampepostejen skal denne her IKKE bages. Du KAN godt bage den, men den er beregnet til at blive nydt som den er.
Der ligger flere opskrifter på bagte postejer på bloggen. Kig efter “postej” i søgefunktionen th.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy