grillet salat fra Uzbekistan
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in rejser, salater
.
skønne salater på Silkevejen
Kortet viser de vigtigste ruter på Silkevejen, der strækker sig over næsten 15.000 km. Ruten, der begyndte i Italien og endte i Kina, blev etableret for et par tusind år siden, fordi kinesiske ledere på den tid sendte silkegaver til romerske kejsere. Ruten blev flittigt benyttet som karavanevej, og alskens varer skiftede hænder og lande frem til det 14. århundrede. Efterhånden lærte europæerne nemlig selv at fremstille den eftertragtede silke, og man opdagede desuden søvejen til Indien. Dermed mistede Silkevejen en stor del af sin betydning.
Silkevejen var et netværk af handelsveje, der forbandt Kina med Mellemøsten og Europa, og tilsammen udgjorde den en længde, der svarer til næsten en tredjedel af Jordens omkreds. På den tid blev ruten kaldt for Kejservejen. Det var først meget senere, i 1800-tallet, at den fik navnet Silkevejen.
Jeg har tidligere rejst på Silkevejen i Syrien, fra Damascus til Aleppo – et område der i dag desværre er helt smadret. Jeg har også rejst på ruten i Indien og i Iran. Lige nu er det turen fra Khiva til Bukhara og videre til Samarkand og Tashkent, det gælder.
.
Khiva – en vigtig karavaneby
Khiva er den mest afsidesliggende af Silkevejens karavanebyer. Bag den solide bymur gemmer sig den mest velbevarede by på Silkevejen (den er på Unescos verdensarvliste). Midt i en ugæstfri ørken har denne by eksisteret længe før kamelkaravanerne holdt hvil for at vande deres dyr i byens kilder.
Når man går gennem en af byens fire porte, foretager man en tidsrejse på et par tusind år. Den første del af muren er bygget omkring år 400, men den stærkeste part er tilføjet i 1600-tallet.
aftensol på moskeen
Skønt Kviva (og alle andre uzbekiske byer) er rigeligt forsynet med moskeer, minareter og madras’aer, er der ingen religiøse spændinger i dette land. Russerne gjorde meget ondt for de centralasiatiske lande, men de forbød også befolkningerne at udøve deres religion. Det betyder, at indbyggerne på disse kanter er temmelig sekulære, hvilket i dag må siges at være en fordel, når man tænker på andre muslimske landes religiøse vanskeligheder i disse år.
minareterne knejser mod himlen
Når aftensolen sænker sig over Khiva, lyser de gamle monumenter mod den blå himmel. Der kaldes dog kun til bøn fra ganske få minareter, da uzbekerne som sagt stort set er areligiøse.
fliser og mosaikker
De rigt dekorerede fliser og mosaikker er håndarbejde. Gennem århundreder har mænd med bøjede nakker og overanstrengte øjne skabt kunstværker. Udsmykningen af en moske kræver tusindvis og atter tusindvis af håndmalede kakler, som blev nummereret af hver enkelt kunstner, så de senere kunne sættes sammen i sindrige mønstre eller hele tekster fra koranen.
“Takkerne” på billedet er rent faktisk trappetrin, så man kan komme op og sidde øverst på trappen.
kvinderne er vidunderlige
På vores ture rundt i Khivas gamle bydel møder vi kvinder, masser af kvinder. De omfavner og kysser os, som om vi var de hjemvendte døtre. Som dansker kan man lære noget om gæstfrihed i dette land.
der er også mænd
Vi møder også statelige mænd. Men de er mere generte og gør ikke så meget væsen af sig som kvinderne. Mange mænd bærer den typiske firkantede kalot.
håndskårne søjler
De håndudskårne søjler bærer konstruktionen i en af Khivas ældgamle moskeer. De fleste moskeer er ikke mere i brug og fremstår i dag som smukke og velbevarede museer. Nederst på søjlerne er lavet en primitiv og enkel konstruktion, så søjlerne kan modstå jordskælv, der er en hverdagsbegivenhed her i landet.
søjle med fliser
Hver eneste lille snit i søjlen er lavet i hånden. Det samme er dekorationerne på væggen bagved.
kvinderne kommer!
De skønne kvinder kommer flagrende som store, stærkt kulørte fugle. De er i deres fineste puds med uldne sokker i de små sandaler.
Det er kvinder, der endelig har fået lidt frihed, fordi de har nået en alder, hvor børnene er fra hånden, og mændene sidder formentlig under et skyggefuldt træ i landsbyen og drikker te. Disse kvinder kommer fra Ferganadalen og besøger kulturbyen Khiva som en slags pilgrimsrejse. Jeg funderer over, om det måske mest er kvinderne, der dyrker kultur her i landet på samme måde som i Danmark.
der kommer flere kvinder
kvindeportrætter
Kvinderne, jeg møder, har alle en mild og venlig udstråling. Men ansigterne fortæller også, at de har haft et hårdt liv. De lever formentlig, som vi gjorde i begyndelsen af 1900-tallet i Danmark.
vi er meget populære
Rejsekammeraten og jeg bliver varmt taget til hjertet af alle de kærlige kvinder. Vi har stillet op til fotografering snesevis af gange.
på Silkevejen
Vi kører 8 timer med bil gennem en endeløs ørken på den gamle Silkevej fra Khiva til Bukhara. Jeg sender en venlig tanke til tidligere tiders kamelkaravaner. De skulle bruge uger i stegende sol for at tilbagelægge dén strækning.
Her nyder vi vores picnic på et lille sted langs vejen. Vi slog os ned i den store seng med et bord i midten, som er almindelig opdækning her. Man ligger simpelt hen til bords.
Vi har også sørget for, at væskebalancen bliver holdt i orden. Da russserne forlod Uzbekistan, sagde man, at de tog alt med undtagen vodka og champagne. Derfor har vi lige ladet en flaske russisk champagne springe.
salaterne er fantastiske
I dag vil jeg gerne præsentere en uzbesisk salat. Den grillede salat nedenfor har jeg lavet hjemme i Danmark, men på fotoet ovenfor ses fire helt almindelige uzbekiske salater. Nederst tv. en salat med grillet og marineret aubergine og gulerødder, ovenfor th. en blomkålssalat, som er helt vidunderlig. Den kommer der opskrift på senere.
Den gule salat tv. i midten er en gulerodssalat (man finder helt guld-gule gulerødder her), og øverst ses en salat af strimlet rødbede og gul bede. Og så er der det helt uundværlige brød øverst.
Både frokost og middag i Uzbekistan består af tre eller fire salater som første ret, derefter kommer altid en lækker suppe fulgt af en hovedret samt frugt og/eller dessert.
Nedenfor er der opskrift på en grillet salat med de grøntsager, der findes på markedet i alle byer i Uzbekistan. Jeg serverer den med yoghurt, som er meget spist her.
vær’så’god: smag på Uzbekistan
grillet salat fra Uzbekistan
150 g løg
2 hele hvidløg
600 g aubergine
2-3 peberfrugter
250 g små tomater
25 g afskallede mandler
olivenolie
citronsaft
sojayoghurt eller anden yoghurt
persille og/eller koriander
4 spsk za’atar
Skær løgene og hvidløgene igennem.
Skær auberginerne i tynde skiver på langs.
Skær peberfrugterne igennem og fjern kerner og frøstole.
Prik tomaterne med en gaffel.
Del mandlerne i to halvdele.
Læg alle ingredienserne på to smurte bageplader. Pensl dem med olie og drys med lidt salt og peber.
Sæt pladerne én ad gangen i en 200 grader varm ovn 10 minutter. Tag pladen ud efter 10 minutter og vend grøntsagerne. Pensl med olie og bag grøntsagerne 10 minutter mere.
Hold øje med mandlerne og tag dem ud, når de er gyldne (du kan også riste mandlerne i lidt olie på en pande).
Sæt pladerne øverst i ovnen og tænd for grillen. Grill grøntsagerne til de er gyldne.
Lav drysset za’atar.
Lad grøntsagerne afkøle og skær auberginer, løg og peberfrugter i strimler. Drys med lidt salt og peber.
Bland alle grøntsagerne og læg dem på et fad. Sæt evt. lidt yoghurt på salaten og drys med hakket persille og/eller koriander. Drys med za’atar og krydderurter.
Hvor er det skønt at læse om Jeres oplevelser og de lande i passerer 🙂 Får lyst til at rejse, men ved også at det ikke er mig i dette liv 🙂
Maden ser lækker ud.
Knus fra Wanda og fortsat god rejse
PS. Godt i passer på væskebalancen ha ha
Kære Wanda,
Tak for din hilsen. Dejligt at du har lyst til at “følge” med på rejsen. Og vi skal jo også have noget at lave i det næste liv!
Knus fra Kirsten
En helt fantastisk række billeder!
Har fulgt din blog længe.
Tænk, at man alligevel stadig kan finde så smukt håndværk.
Får virkelig lyst til, at komme med på Silkevejen!
Tusind tak for de dejlige billeder, ikke mindst de stærke kvindeportrætter.
Kære Ingeborg,
Det glæder mig, at du synes om rejsebeskrivelsen og billederne. Det er meget taknemmeligt at fotografere kvinderne her i landet. De er SÅ kærlige og skønne. Det er en stor oplevelse at møde dem, selv om vi ikke kan tale sammen. Og du har ret: det er fantastisk at opleve, at mange gamle håndværk og former for håndarbejder stadig trives her.
Tak for rosen til billederne. Det glæder mig rigtig meget!
Kh Kirsten
Lige præcis Kirsten. Du har en god forståelse af, hvad jeg mener. Knus Wanda
Jeps!
Kære Kirsten.
Du har nu i meget lang tid været min store inspiration når det gælder vegetarretter.
Det er, i sandhed ALTID skønne og velsmagende retter. Nogle er meeeeeeget længe om at lade sig tilberede, derfor er det tit weekend mad for vores familie.
Jeg er vild med at læse rejsebeskrivelserne du lægger ud. Har selv rejst meget i sydamerika og mange steder i europa. Albanien er nu blevet et af ynglingsstederne. Smukt land i rivende udvikling. Imødekommende mennesker. Fantastiske oplevelser med offentlige transportmidler.
Læste lige om zatar, en af de ting jeg altid har i skuffen. Min tyrkiske veninde der er libanesisk gift, bruger den fra bazaren, den er udemærket men selvfølgelig er det bedst med den hjemmelavede. Hun og familien spiser zatar hver dag til morgenmad. Zatar røres med god olie til en lind grød og smøres på hjemmebagte pitabrød. I ovnen til de yderste skorper er sprøde. Dét er mums. Har altid zatar rørt med olie i køleskabet så en rest brød kan få nyt liv i ovnen.
Min store søn på 20 er gået veganervejen for nylig og vi nyder at du ofte har alternativer i opskrifterne så han også kan være med . Tak for det.
Således inspireret af dine rejsebeskrivelser og vidunderlige mad, vil vi overvejde silkevejen m.m i vore næste rejseplaner.
Ønsker dig og rejsekammeraten en skøn og berigende fortsat rejse. Glæder mig til at høre mere.
Kærlig hilsen Mie i Espergærde.
Kære Mie,
Jeg bliver altid glad, når jeg får sådan en hilsen som din. Tusind tak. Det er dejligt at være til nytte og inspiration. Og det er også opmuntrende, at du synes om rejseberetningerne. Jeg rejste selv sidste sommer i Albanien, som jeg blev MEGET begejstret for (se evt. mere her: http://wp.me/p5bjYH-1Y7).
Og ja, zatar er en dejlig ting at have i sit køkken. Tak fordi du gør opmærksom på anvendelsesmåden til brød. Det er en virkelig god idé.
Og hvor er det dejligt at høre om din søn, der er blevet veganer. Det er så glædeligt at så mange, især unge, i disse år skifter madvaner. Det er i dén grad nødvendigt. Og endnu mere opmuntrende er det, at de mange unge springer den vegetariske mad over og går direkte over til vegansk mad. Det ER fremtidens mad. Når jeg også udarbejder vegetariske opskrifter, er det fordi jeg gerne vil have alle med. Nogle er ikke parate til at gå direkte fra kødmad til veganermad.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy