grillet broccolistok med avocado og mangosalsa
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, småretter
.
stop madspild
Hvis du synes, der er meget at tænke på i disse år, har du helt ret. Vi skal spare på energien, vi skal spise plantebaseret for at redde vores sårbare klode – og vi skal mindske madspild. Heldigvis er mindre madspild ensbetydende med mindre CO2 udledning, så her slår vi to fluer med ét smæk (tre hvis vi spiser plantebaseret).
Denne lille anretning er beregnet som forret eller frokostret.
.
næsten alt på en grøntsag kan spises
Jeg har set mennesker, der har kasseret stokke fra både blomkål og broccoli. Det er jo nærmest kriminelt! Der er akkurat lige må meget mad og lige så meget næring i stokkene, som der er i resten af kålen.
Har du ikke har lyst til at grille stokkene som her, skæres de i terninger eller skiver og bruges i den ret, du er i gang med: en suppe, en sammenkogt ret, en tærte eller andet.
Du kan også bruge skiverne rå. Så skal du slet ikke bruge en varmekilde.
.
eksotiske frugter
Du kan med god ret bebrejde mig, at jeg bruger både mango og avocado i denne lille ret.
Begge dele er importerede, men bør holdes op imod, hvad du ellers belaster kloden med. Spiser du plantebaseret, er du allerede i gang med at begrænse CO2 udledningen, og så kan du måske godt tillade dig en mango og en avocado engang imellem?
Hvis man laver sit eget lille regnestykke, kan man sagtens spise forsvarligt, selv om der kommer en eksotisk frugt på tallerknen engang imellem. Sammenligner du plantemaden med animalsk mad, er du allerede lysår forud på point.
Men så er der jo også lige det med avocado og vandforbruget (3-4.000 l pr. kg). Der ER nogle steder, hvor træerne skal vandes, men andre steder behøver de stort set ikke kunstig vanding.
Og igen: sammenlign vandforbruget med dét, de fleste mennesker spiser: kød. Produktion af kød kræver gennemsnitligt 15.000 l vand pr. kg plus rydning af regnskov til dyrefoder, store CO2 udledninger, dyremishandling, forurening af grundvandet og havene etc.
Vil du ikke belaste kloden med importerede produkter, hvilket er det bedste valg, kan jeg anbefale broccoliskiverne som del af en salat – eller serveret som tilbehør til postejer, bøffer eller frikadeller.
.
grillet broccolistok med avocado og mangosalsa
(forret eller frokostret til 4 personer)
2-3 tykke stokke af broccoli
1 mangofrugt
1 rød chili, styrke efter smag
1 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
1 limefrugt
1 spsk reven ingefær
salt, friskkværnet peber, rørsukker
1 bdt koriander
2 avocadoer
evt. ramsløg eller andre grønne blade
Skræl broccolistokkene og skær dem i knap 2-3 mm tynde skiver på langs. Brug gerne et mandolinjern.
Grill skiverne på en grillpande, til de har brune striber. Afkøl dem.
Du kan også bruge skiverne rå. Marinér dem i så fald i lidt olie/limedressing.
Skær mangofrugten i små terninger. Skær chilien i tynde ringe. Fjern kernerne.
Pres hvidløget og rør det i olien sammen med 2-3 spsk limesaft og ingefær. Smag godt til med ingefær, salt, peber og sukker.
Hak korianderen og rør den i dressingen sammen med mangoen og chilien.
Del avocadoerne og skær dem i tynde skiver.
Arrangér avocadoerne og den grillede broccoli på fire tallerkner. Læg mangosalsaen ovenpå og pynt evt. mere flere grønne blade, fx ramsløg.
.
.
Dejligt opskrift – jeg ønsker at tilføje at stokken på broccoli har faktiskt flere vitaminer end “blomsten”, det samme gælder for championer – jeg et bestemt skyldig fordi jeg har tidligere skåret blade og stokken fra på en broccoli , ligeledes stokken af en champion, det gør jeg ikke mere. Tak dine dejlige opskrifter
Kære Linda,
Det glæder mig, at du kan bruge mine opskrifter. Tusind tak.
Mange tak også for din nyttige info. Det er interessant.
Kh Kirsten
Tak for opskrift og “opsang”. Jeg spiser meget broccoli, og tidligere blev stokkene altid spist. Men jeg er desværre begyndt at kassere dem, fordi jeg synes, at de nu er oftest er meget “trægede”. Ellers enig i dit synspunkt.
Bedste plantemadshilsner Pia
Kære Pia,
Selv tak. Det er nu ikke ment som en opsang – blot en kærlig påmindelse om noget af alt det, vi kan gøre for vores lille planet!
Du har ret i, at man kan støde på broccolistokke, der kan være træede, men som storspiser af broccoli er det sjældent, jeg oplever det.
Kh Kirsten