koreanske kartoffelfbøffer med peber/tomatsovs og kimchi
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, rejser, tilbehør
.
lad en gammel kartoffel få nyt eksotisk liv
Hvis du også står og stamper i jorden af utålmodighed over at vente på de første nye kartofler, kan du give nyt liv til sæsonens sidste gamle gubber med disse kartoffelbøffer.
Jeg har hentet opskriften på den anden side af kloden, i Sydkorea, hvor disse gamjajeon er klassisk mad. Når de nydes med en nødde- og mandeloptimeret peber/tomatsovs (eller snarere puré) og den stærke kimchi, har du et virkelig skønt måltid.
Gamjajeon steges i Korea oftest som en lille tyk pandekage, men jeg foretrækker disse bøffer.
De klassiske kartoffelpandekager/bøffer indeholder kun kartofler og salt, men man kan tilsætte løg, squash, svampe, gulerødder etc.
.
mad for få penge
Efterhånden som priserne stiger mod himlen, og vi alle spænder livremmen ind, er det om at tænke konstruktivt. Heldigvis er plantemad den billigste form for mad, vi kan spise. Og når der, som her, er tale om kartofler, er vi i den virkelig lave ende af husholdningsbudgettet. Det er basismad, alle kan betale.
.
sovs eller puré
Til kartoflerne passer det fint med en spicy nødde/mandelsovs af grillet peberfrugt og tomater.
I Korea vil du højst sandsynligt som tilbehør få en dyppesovs af soja og riseddike. Og det kan du selvfølgelig også vælge. Det er hurtigere end at lave nødde/tomatsovsen.
.
det er nemt at lave sin egen kimchi
Hvis der er én ting, koreanerne ikke kan undvære, så er det den stærke, fermenterede kål, kimchi.
Da jeg for snart mange år siden rejste i Sydkorea, så jeg, hvordan enhver husstand med respekt for sig selv havde flere store trætønder stående i baghaven. Her gærer kålen, ofte i månedsvis, måske i årevis. Intet måltid i Korea uden kimchi!
Kimchi er supernemt at lave selv, og kålen passer fint til de milde kartoffelbøffer.
.
koreanske kartoffelbøffer
(8-10 flade bøffer)
600 g kartofler
100 g løg
evt. 4 fed hvidløg
1 bdt purløg (i sæsonen en håndfuld ramsløg)
salt, friskkværnet peber
evt. havregryn
olie til stegning
Riv løget. Hvis du ikke bruger ramsløg, så riv eller blend også hvidløgene.
Riv kartoflerne fint (du kan også blende dem sammen med løget) og læg dem i en fintmasket sigte (eller beklæd en sigte med et klæde) sammen med de revne løg.
Lad kartoflerne afdryppe en halv times tid. Pres så meget væde ud som muligt. Gem væden.
Lad stivelsen synke til bunds. Hæld forsigtigt vandet fra og rør stivelsen i kartoflerne. Hvis du synes, farsen er for lind eller usammenhængende, så tilsæt lidt havregryn og lad farsen hvile lidt.
Snit purløg eller ramsløg fint og kom dem i kartoffelfarsen sammen med et drys salt og peber. Smag godt til.
Form 8-10 flade bøffer og steg dem gyldne i godt varm olie, ca. 3 minutter på hver side.
.
.
skøn dyppelse
peberfrugt- og tomatsovs
1 rød peberfrugt
2 skiver lyst brød uden skorpe
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
250 g tomater (evt. 1 dåse afdryppede tomater)
25 g hasselnødder
25 g mandler
2 tsk røget paprika
et nip cayennepeber
salt, friskkværnet peber, citronsaft, rørsukker
.
Sovsen kan laves dagen før, den skal serveres.
Skær peberfrugten igennem og fjern kerner og frøstol. Grill peberfrugten i ovnen, til skindet bobler op og får sorte pletter. Læg stykkerne i en plasticpose og lad dem afkøle. Hvis du ikke vil bruge energi på ovnen, så hak peberfrugten fint.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er klare.
Hak peberfrugten (du kan beholde det brændte skind på peberfrugten. Det giver en lidt røget smag. Hak også tomaterne fint (afdryp tomater i dåse og gem væden) og kom peberfrugter og tomater i gryden med løgene.
Hak nødder og mandler og tilsæt dem sammen med cayennepeber og ½ dl vand eller tomatvæde.
Læg låg på gryden og lad sovsen simre svagt ca. 10 minutter. Tilsæt mere vand eller tomatvæde, hvis sovsen koger for meget ind.
Kom sovsen i en blender sammen med brødet. Blend til konsistensen er ensartet. Hvis du bruger tomater fra dåse, kan du tilsætte lidt af væden, hvis sovsen stadig er for tyk. Ellers kan du bruge lidt bouillon.
Smag godt til med paprika, cayenne, salt, peber, citronsaft og sukker.
.
fermenteret kål
kimchi
400 g snittet kål: hvidkål, rød eller grøn spidskål
10 g salt
10 g chiliflager – eller efter smag
1 snittet forårsløg eller en håndfuld ramsløg
4 fed pressede hvidløg
4 spsk fintrevet ingefær
Bland alle ingredienserne og lad dem stå en halv times tid.
Massér kålen, så du kan presse så meget væde som muligt ud. Gem væden.
Lad kålen stå en halv times tid og gentag processen. Gem væden.
Læg kålen i et glas og pres den så meget sammen som overhovedet muligt. Hæld den gemte væde over.
Væden skal dække kålen helt, da der ellers kan dannes mug.
Hvis der ikke er væde nok, så lad kålen stå en times tid og pres den sammen igen.
Bind et klæde over glasset og lad det stå i stuetemperatur 5-6 dage.
Når du synes, kålen er syrlig nok, så luk glasset til med låg og opbevar det i køleskabet.
Kimchi kan holde sig næsten i det uendelige.
.
en grøn gave til mors dag?
Min nye bog “Grønt smøtrrebrød” er en oplagt gave til mors dag. Som de siger hos internetboghandlen Saxo: “En bog er en buket, der aldrig visner”!
Frem til udgivelsen af “Grønt smørrebrød” den 17. maj har du mulighed for at forudbestille bogen med 20% rabat. Det betyder, at du kan nå at bestille den som en sund og bæredygtig gave til mors dag – godt nok med lidt forsinket levering. Hvis du har lyst til at bruge bogen som gave, kan du evt. printe forsiden ud og bruge som gavekort.
Bogen leveres på udgivelsesdagen den 17. maj.
“Grønt smørrebrød” er indbundet og på 250 sider. Den koster kr. 224,95. Forlaget Alpha. Bogen kan forudbestilles med 20% rabat hos SAXO:
https://www.saxo.com/dk/groent-smoerrebroed_bog_9788772391052
Rabatkoden er KIRSTEN20 – koden skal først opgives, når du kommer frem til betaling.
Rabatkoden gælder ikke, hvis man i forvejen får Saxo Premium-fordelspris, og giver ikke automatisk fri fragt.
.
Hold da op; der envtol et held måltid.
Meget inspiration til det vegatabilske køkken
Kære Torben,
Ja, her er lidt at tygge i. Hyggeligt at høre fra dig.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg vil forsøge med udblødte bønner eller kikærter i stedet for det hvide brød. Mon ikke det giver en lignende effekt😊
Hi Signe,
Jo, du kan godt bruge bønner eller kikærter i sovsen. Men hverken brød eller bønner er absolut nødvendige. Brødet er kun med for at tykne sovsen. Hvis du ikke har noget imod, at den ikke er så tyk, kan du blot udelade det.
Kh Kirsten