græskarpålæg – grueligt godt til brødet
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter
.
happy halloween
Halloween er over os igen. Den amerikanske uhygge-tradition har slået rødder i Danmark, hvad enten vi synes om det eller ej. Det betyder gys og gru. Det betyder slik og raslende skeletter, afhuggede hoveder, edderkopper og spøgelser – og masser af græskar. Det betyder græskarmænd med lys i øjnene, men det betyder også masser af græskarsuppe. Det kan du finde ideer til her, her og her. Er det mere en græskartærte, du søger, så kig her.
Halloween er egentlig de dødes fest, hvor vi fejrer vores afdøde. Det svarer til vores Allehelgensdag. Om man skal spøge med dét, er en smags sag, men om ikke andet er halloween en god anledning til at nyde det sunde græskar. For at få endnu en god anvendelse af den store frugt har jeg forvandlet den til pålæg. Et pålæg som jeg tror også vil falde i smag hos børnene.
Græskar er en af de bedste kilder til betacaroten (A-vitamin), der har en kraftig antioxidant effekt i kroppen og bl.a. forebygger aldersrelaterede synsproblemer. Kalk og magnesium styrker knoglerne, og stoffet beta-sitosterol virker kolesterolregulerende. Græskar indeholder kun 24 kalorier pr. 100 g, og så holder det blodsukkeret stabilt. Græskar er simpelt hen perfekt, hvis taljemålet er blevet lovlig højt.
.
giftigt gys og gru fra den virkelige verden
Magasinet Samvirke formastede sig for nylig til, under overskriften “Pesticider!? – det fik vi også i går”, at gøre opmærksom på, at giftstoffer i vores mad er skadelige. Det syntes Landbruget slet ikke om. Landbrugets top var forargede over, at magasinet kaldte en spade for en spade og forlangte bladet fjernet fra butikkerne. En ting er at man bruger sprøjtegifte, en anden at man nægter, at det er sundhedsskadeligt. Det må vel rangere under modeudtrykket “fake news”.
Vi ved alle, at der er rester af sprøjtegifte i mange konventionelt dyrkede produkter. I højtliggende grundvand og i urin fra mennesker er der fundet rester af det aktive stof i roundup, glyfocat. WHO mener, det kan være kræftfremkaldende. Men det betyder ingen ting for vores helbred, siger Landbruget. En helt spritny undersøgelse fra sidste uge har dog fastslået, at børns hjerner tager skade af sprøjtegiftene. Offentliggørelsen sker samtidig med, at Danmark arbejder ihærdigt i EU for at få tilladt brugen af roundup i endnu 5 år. Det er mageløst.
Ekspertrapporten udarbejdet til Europa-Parlamentet viser, at der er vægtige argumenter for at begrænse brug af pesticider, fordi de kan skade børns hjerner.
Professor, dr.med. Philippe Grandjean siger til Politiken: “Konklusionen er fuldstændig klar. Jo mere pesticid, jo mindre hjernebark”.
Imidlertid mener formanden for “Bæredygtigt Landbrug”, Flemming Fuglede Jørgensen, at roundup ikke er farligere end rødvin og rødt kød. Så er det jeg tænker: har landmændene mon sprøjtet så meget med giftstofferne, at deres hjerner har taget skade?
Nå, men her er i al fald forslag til noget giftfrit pålæg (og brød), hvis du vælger økologisk. Vi bliver nødt til at indse, at det er os forbrugere, der bestemmer. Vælg økologisk!
Når vi nægter at købe de forgiftede fødevarer, vil planteavlerne holde op med at producere dem. Mere er deres hjerner vist ikke skrumpet.
græskarbrød
Skulle du få lyst til også at bage et græskarbrød til pålægget, finder du opskriften her. Det er et æltefrit grydebrød, der er lynhurtigt rørt sammen og blot skal hæve natten over, inden det kommes i en brandvarm gryde og ovn.
.
pålæg – men næsten slik!
græskarpålæg
50 g kikærter
150 g græskar
50 g løg
4 fed hvidløg
smagsgivere: vælg mellem timian, spidskommen, chili, kardemomme
2 spsk citronsaft
2 spsk olivenolie
evt. jalapenopeber til pynt
Læg kikærterne i blød 8 timer og kog dem i nyt vand 15-20 minutter. Afdryp dem. Du kan lave pålægget lidt hurtigere, hvis du har kogte kikærter liggende i fryseren.
Skær græskarret i mindre stykker. Fjern kernerne, men du behøver ikke at skrælle det. Skær løget i kvarte.
Læg græskar, løg og hvidløg på en bageplade. Dryp med lidt olivenolie.
Sæt pladen i en 200 grader varm ovn til grøntsagerne er møre, 15-20 minutter. Fjern hvidløgsfeddene efter 8-10 minutters forløb.
Purér kikærter, græskar, løg og hvidløg i køkkenmaskinen. Tilsæt det valgte krydderi, citronsaft og olie.
Smag godt til med salt og peber.
.
ps: portionen er ikke voldsom stor, så du kan med fordel fordoble ingredienserne.
.
en velsmagende og økologisk historie fra Vesterbro
Oven på den kedelige historie med gift i maden, vil jeg gerne fortælle om en dejlig oplevelse, jeg havde sammen med bror Hans i sidste uge. Det handler om hjemmelavet økologisk mad.
I København har vi fået et nyt madcenter på Vesterbro. Det hedder WestMarket og ligger på Vesterbrogade 97. Det startede med en masse butikker og restauranter. Nu er desværre mange af butikkerne borte, men der er stadig en række spændende små restauranter at gå på opdagelse i. Og det gjorde vi så.
Da det var godt og vel over frokosttid og maverne knurrede slemt, måtte vi bestemme os. Da vi så skiltet med økologi og veganske retter i “Gro’s Hverdagskost” var vi ikke i tvivl. Det så virkelig lækkert ud.
Her mødte vi så den passionerede kvinde, kokken Gro, der brændte for både autentisk mad og økologi. De to veganske retter, vi smagte, var simpelt hen som “vor mor” ville have lavet dem (eller i virkeligheden meget, meget bedre, for vores mor tænkte ikke vegansk). Maden var hjemmelavet i ordets gammeldags og allerbedste forstand.
Vi fik en lasagne og en indisk carryret, noget, der minder om vores boller i karry. Skulle du have fået lyst til boller i karry, kan du finde min opskrift her – eller hvis du bor i København, så besøg skønne Gro i WestMarket. Du kan også købe maden som take away.
.
mine egne boller i karry
Skønt, indbydende (som altid) og meget vedkommende indlæg. Det er virkelig på alle måder en fornøjelse at følge dig.
Kærligste knus og tak
Hjertelig tak, kære Annie. Dine søde ord glæder mig meget.
Mange kærlige knus til dig,
Kirsten
Kan kun være så enig med dig i dine betragtninger om landbruget….
Lyder lækkert med græskarpålæg og hvor flot et farve ! Har lige indkøbt en stor portion kikærter, så nu skal der sættes i blød og koges i morgen og overskuddet skal i fryseren til senere.
🙂
Bedste hilsner
Dorit
Det er jeg rigtig glad for at høre, Dorit.
Jeg håber, du bliver glad for pålægget – og så er det jo en rigtig god idé at koge ekstra kikærter til fryseren. Godt at du nævner det igen. Det kan man ikke minde om tit nok!
Kh Kirsten
Har nu spist græskarpålæg i flere dage, lavede det til en start med timian, og uhm, det smager godt, tror det skal være mit basispålæg, og farven er så flot ved siden af rød spidskålssalat 🙂 Man kunne sikkert også sagtens bruge forskellige rodfrugter som sundt “fyld” sammen med kikærterne. Så tak for inspirationen, der skal lige eksperimenteres 🙂
Bedste hilsner
Dorit
Hvor er du kreativ, Dorit. Det er dejligt at høre, at du finder på nye smagsnuancer og andre tilsætninger. Og jeg er enig med dig i, at man kan purere alle mulige grøntsager og tilsætte til hummus. Så kan man lave en bred vifte af smørepålæg med forskellige smagstilsætninger.
Kh Kirsten ❤️
Kære Kirsten. Tak for endnu en dejlig opskrift og forslag til, hvordan man også kan bruge en hokkaido. I forvejen er jeg vild med din hokkaido suppe, og når jeg laver den, bliver der gerne er rest græskar tilovers. Jeg plejer at skære resten i skiver og bage dem i ovnen. Nu kan jeg så kombinere dette med at lave græskarpålæg af nogle af de bagte stykker. Kogte kikærter har jeg i forvejen liggende i fryseren. Så det er både hurtigt, nemt og meget velsmagende. Hvor kan det være nemt at være vegetar!
Til jul får jeg besøg af mine ( meget kødspisende ) børnebørn på 7 og 10 år. Har du forslag til, hvad jeg kunne servere og som (måske) kunne falde i deres smag? spørger en usikker farmor.
Kærlig hilsen
Mona
Kære Mona,
Selv tak. Det er dejligt, at du synes om græskarpålægget – og også græskarsuppen. Og du har ret: det er SÅ praktisk altid at have kogte kikærter (og bønner) i fryseren. Så er det lynhurtigt at lave en hel ret eller noget pålæg.
Det vil være rigtig dejligt, hvis du kan få lokket børnebørnene med på den grønne vogn – bare en lille smule. Jeg vil anbefale dig at prøve følgende:
mandelfrikadeller: https://wp.me/p5bjYH-hh
Stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej: https://wp.me/p5bjYH-hD
bønnepostej: https://wp.me/p5bjYH-gA
falafler i pitabrød: https://wp.me/s5bjYH-falafler
burgere: https://wp.me/p5bjYH-2JH
pizza med hummus: https://wp.me/p5bjYH-2KE
kartoffelpizzaer: https://wp.me/p5bjYH-3xp
Jeg håber, at noget af dette vil falde i smag. Inden jul kommer der endnu en postejopskrift og måske mere, der kan glæde børnene.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy