glutenfri grøntsagslasagne
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
en dejlig hverdagsret
Denne fyldige lasagne er lagt sammen af grillede auberginer og squash med en kanel-tomatsovs og ost. Der er ikke brugt lasagneplader, da retten også skal kunne spises af glutenoverfølsomme. Men man kan naturligvis sagtens tilføje lasagnelader mellem lagene.
lasagnen fik ben at gå på!
Vennerne Annika og Ole var så venlige at stille op som prøvekaniner, da lasagnen skulle smages. De var meget tilfredse – blot mente Annika, at lasagnen ville vinde med et tilbehør af yoghurt rørt med mynteblade. Så det har jeg tilføjet i opskriften.
glutenfri lasagne med aubergine og squash
100 g puy linser (eller andre linser)
300 g frisk spinat eller 150 g frossen
2 auberginer, ca. 3/4 kg
olivenolie
2 squash, ca. 400 g
200 g mozzarellaost eller vegansk ost
1 potte basilikum
friske timianstilke
sovs:
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
400 g tomater + 2 dl tomatpasta eller 1 dåse tomater
1/2 spsk kanel
1/2 spsk tørret oregano
evt. chili
dip (kan udelades):
2 dl yoghurt, evt. vegansk
1/2 dl hakkede mynteblade
Kog linserne i dobbelt mængde vand 20 minutter. Hæld evt. overskydende vand fra og vend spinatbladene i de varme linser, til de falder sammen. Eller tø frossen spinat op i linserne. Drys med lidt salt og peber.
Skær auberginerne og squashene i ca. 1 cm tykke skiver. Læg evt. auberginerne i rigeligt vand tilsat salt en times tid. Afdryp auberginerne.
Læg aubergineskiverne på en smurt bageplade. Pensl skiverne med olie og drys med lidt salt.
Sæt pladen under grillen og grill skiverne til de er gyldne. Vend auberginerne og pensl dem med olie på den anden side. Grill til de er gyldne.
Grill samtidig squashskiverne på en grillpande. Det sparer tid. Skiverne skal kun grilles, til de har mørke striber fra panden.
Lav tomatsovsen: hak løg og hvidløg og svits dem i olien 4-5 minutter. Hak tomaterne og kom dem i gryden sammen med tomatpasta (eller brug 1 dåse tomater med væde), kanel og oregano.
Hvis du holder af chili, kan du tilsætte lidt hakket frisk chili eller lidt tørrede chiliflager. Læg låg på gryden og lad sovsen simre ca. 10 minutter. Smag til med kanel, oregano, salt og peber, evt. også et lille drys sukker.
Læg lasagnen sammen i et ovnfast fad: læg først et lag squash, derefter et lag auberginer, et lag ost i tynde skiver, basilikum og timian og et lag tomatsovs. Fortsæt til alle ingredienser er brugt. Drys med lidt salt og peber mellem lagene.
Det øverste lag skal være tomatsovs, og overfladen dækkes med ost.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn til overfladen er gylden, ca. 30 minutter.
Lasagnen bliver ekstra ”smagstæt”, hvis du bager den i god tid, lader den stå nogle timer (eller til næste dag) og varmer den i ovnen lige før serveringen.
yogurtdip
Hvis du har lyst til ekstra ”sovs”, så rør yoghurt med lidt sojafløde eller vand og smag til med mynte, salt og peber. Servér dippen separat til lasagnen.