frittata med porrer og kartofler
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
6. april 2015
ramsløgsuppe
Påskesolen skinner skønt på alle de små nye ramsløg og alle os andre. Længe før normalt er ramsløgene allerede nu så store, at man kan plukke til en hel suppe.
I gamle dage havde man tradition for at spise en suppe med vilde urter i påsken. Dengang kneb det slemt med C-vitaminer og andre vigtige stoffer her sidst på vinteren, så kroppen hungrede efter vitalitet og ny næring i det spæde forår.
Sådan er det sikkert stadig for nogle, men ellers kan man bare nyde suppen og dens egen velsmags skyld.
Se opskriften her.
Se også påskesuppen nedenfor.
påskesuppe med vilde urter
Her er en virkelig revitaliserende og rensende suppe med årets første vilde planter. De første vilde skud er smækfyldte med C-vitaminer og en masse mineraler og sporstoffer. Hvis du lytter efter, vil du høre hver eneste celle kalde på de livgivende stoffer.
I gamle dage spiste man suppen Skærtorsdag. Derfor kaldes den også skærtorsdagssuppe.
Svits et hakket løg og 4 fed hvidløg i et par spsk olie.
Snit 1/2 l helt nye skud af skvalderkål, brændenælder, mælkebøtter og ramsløg – og evt. andre vilde spiselige planter, fx syre.
Skær 4 kartofler i små terninger og kog suppen i 7-8 dl grøntsagsbouillon 8-10 minutter.
Smag til med citronsaft, salt og peber – og måske et nip sukker. Du kan også tilsætte reven ingefær til suppen – så bliver det en ren “gå-væk-gigt-suppe”.
.
.
5. april 2015
glædelig påske!
Sidste år i påsken dækkede sneen jorden i mine nærmeste omgivelser. I år stråler solen fra en skyfri, omend kold, forårshimmel. Smukkere kan det ikke blive på en dag, hvor Jesus, ifølge legenden, stod op af graven.
I år sitrer mine omgivelser af spirende forår. Det er kun nattefrosten, der får knopperne til endnu at skutte sig, inden de folder sig helt ud. Fra mit vindue ved fjorden har jeg i disse dage udsigt til de smukkeste solnedgange.
i tusmørket kommer rådyrene
På bagsiden af huset – modsat de smukke solnedgange – kan jeg betragte rådyrene, der dukker op i tusmørket. Lige nu har de kastet sig over de første spæde knopper af de vilde hindbær.
Velbekomme til rådyrene – og til alle jer der nyder en dejlig grøn påskefrokost.
2. april 2015
en italiensk æggekage
Æg hører påsken til, så her er en hurtig ret med masser af æg. Det er den italienske æggekage frittata. I Spanien hedder retten tortilla.
Frittataen kan spise som frokostret – eller som hovedret med et par salater til.
I denne frittata er kartofler, porrer og løg, men man kan komme mange forskellige grøntsager i æggekagen, se under tip nedenfor.
frittata med porrer og kartofler
150 g renset porre
100 g løg
4 fed hvidløg
1/2 kg kartofler
2-3 spsk friske salvieblade
6 æg
2 dl sojafløde eller anden fløde
Skær porrer, løg, hvidløg og kartofler i meget tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern.
Bland alle grøntsagerne sammen og tilsæt et drys salt og peber. Riv salviebladene i stykker og bland dem i.
Læg grøntsagerne i en smurt ovnfast form.
Pisk æggene sammen med fløden. Tilsæt et drys salt og peber.
Bag frittataen i en 190 grader varm ovn, til overfladen er gylden,ca. 40 minutter.
tip
Kartofler og porrer kan erstattes af artiskokhjerter og frisk spinat. Overhæld spinaten med kogende vand og pres væden ud, inden den tilsættes æggeblandingen.
Du kan tilsætte skivede, svitsede svampe til frittataen.
frittata som pålæg
Et stykke kold frittata smager dejligt på et stykke rugbrød. Her har “æggemaden” fået følgeskab af radiser, agurk, tomat og ærtespirer.
salat med edamamebønner
Servér fx en salat med edamamebønner og kapersdressing til æggekagen.
Tror den bliver lavet til i aften eller i morgen Tak Kirsten og God Påske 🙂
Jeg håber, det smagte godt, Wanda. Rigtig god påske til dig.
Knus fra Kirsten
Tak den er godt nok ikke lige blevet lavet i aftes, da jeg kom sent hjem, så i aften eller i morgen aften. 🙂
Det er så i orden!
Kh Kirsten