valnøddefalafler i rød sovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
20. december 2015
.
årets julegave
Hvis du følger med her på bloggen, har du sikkert overvejet, hvad der er etisk forsvarligt at spise. Derfor er denne bog ikke rettet til dig, men jeg vil varmt anbefale Melanie Joys nye bog som julegave. Bogen handler om, hvorfor vi er følelsesløse overfor dyrs lidelser, og om hvorfor vi spiser dem. Joy forklarer, hvorfor vi elsker vores kæledyr og hvorfor vi spiser deres mere intelligente fætre og kusiner. Det er vanvittig interessant læsning (og rystende!).
Melanie Joy er psykolog og påviser, at vi ikke har noget naturlig behov for at spise kød, og hun forklarer, hvordan vores kødproduktion er ødelæggende for jorden og klimaet.
Hvis du kender én, der endnu ikke har sat sig ind i sammenhængen mellem vores motiver for at spise kød, dyrevelfærd og ernæring, så giv denne bog i gave.
“Hvorfor vi elsker hunde, spiser grise og går klædt i køer” kan være med til at frisætte os fra de fastgroede normer, at det er normalt at spise kød.
Hvis du vil vide lidt mere om, hvad Melanie Joy står for, så kig på denne video på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=o0VrZPBskpg
240 sider. Kr. 198,00. Bogen kan købes hos forlaget Politisk Revy, hos Saxo eller hos din lokale boghandler.
Jeg var så heldig at møde Melanie Joy ved Bogmessen i København i november. Melanie er en smuk kvinde med et hjerte, der banker for de forpinte produktionsdyr. Køb hendes bog, læs den – og ikke mindst: giv den som gave.
19. december 2015
små valnødde”falafler” er lækker julemad
Jeg stod forleden med et par auberginer og en pæn portion valnøddekerner, som jeg havde købt sidst jeg var i München. Dér har de ikke de eksorbitante skatter på nødder, så jeg havde sikret mig et lille lager, men valnødder holder ikke evigt. De harskner ved længere tids opbevaring.
Hvad gør man så med to så fremragende råvarer som valnødder og auberginer? Jeg ville gerne lave noget “julet”, der kunne spises både som middagsret og som frokostret. Og samtidig kunne jeg så styrke hjernen med de gode fedtstoffer i nødderne. Det endte med, at jeg besluttede mig for at lave en fars af de to produkter.
Frikadeller, bøffer og kødboller bliver ofte efterlyst i en vegetarisk udgave, så jeg tænkte, jeg ville lave nogle “kød”boller, som også kan bruges i boller i karry eller optræde som erstatning for den klassiske falafel med kikærter. Men da boller i karry er en hverdagsret, og da julen er rød, endte de små lækre kugler i en nisserød sovs.
Du kan også stege farsen som lidt større frikadeller på en pande, eller du kan bage den i en postejform. I så fald skal du nok gøre portionen lidt større, evt. fordoble den. Så er der også lidt til madpakken næste dag.
valnøddeboller i urte/tomatsovs
valnøddeboller:
1/2 kg auberginer
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
4 spsk kokosolie
50 g valnødder
2 spsk revne basilikumblade (eller 2 tsk tørret)
1 spsk timianblade (eller 1 tsk tørret)
125-150 g rasp
2 spsk loppefrøskaller (HUSK) rørt ud i lidt vand eller 2 tsk ægerstatning
olivenolie
urte/tomatsovs:
50 g løg
2 fed hvidløg
evt. frisk chili eller chiliflager
1 rød peberfrugt
4 dl hakkede tomater fra glas eller karton
en stor håndfuld krydderurter: timian, salvie, mynte, estragon, basilikum etc.
citronsaft
Skær auberginerne i små terninger og læg dem i saltvand en halv times tid.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien et par minutter.
Afdryp auberginerne og kom dem på panden. Svits dem ved rask varme, til de er bløde.
Purér auberginerne i køkkenmaskinen og kom dem i en skål.
Hak valnødderne fint og rør dem i auberginerne sammen med krydderurter og 100 g rasp. Smag godt til med salt og peber.
Pisk loppefrøskallerne ud i 1/2 dl vand og rør det i farsen – eller rør ægerstatningen i. Lad farsen hvile en halv times tid.
Vurdér konsistensen og tilsæt lidt mere rasp, hvis farsen er for lind. Den skal være så fast, at den kan formes med hænderne.
Rul 20-25 kugler af farsen på størrelse med en golfbold. Tril dem i rasp og sæt dem på bagepapir på en bageplade.
Dryp lidt olivenolie på kuglerne og sæt pladen i en 200 grader varm ovn. Bag dem 15 minutter og vend dem. Bag dem endnu 10-15 minutter.
Hak løg og hvidløg til sovsen og svits dem i en gryde et par minutter. Hvis du bruger chili, så tilsæt den nu.
Skær peberfrugten i små terninger (fjern kerner og frøstol) og kom dem i gryden. Svits endnu nogle minutter. Tilsæt tomaterne med væde samt krydderurterne. Lad sovsen simre under låg 8-10 minutter.
Smag til med salt, peber, citronsaft og lidt rørsukker.
Hæld sovsen i et fad og sæt de bagte ”kugler” i sovsen.
Giv gerne brød og en salat eller to til. Det kan fx være:
quinoasalat med edamamebønner
eller
spidskålssalat med edamamebønner og kerner
I anledning af julen er det en god idé at bruge rød spidskål til denne salat.
Uhmmm ser godt ud. 🙂 De må vente. Har i går lavet valnøddepatè og portobellosvampe med rosenkål. Alt er i fryseren og klar til juleaften 🙂 Det hele smagte rigtigt godt
Tak og knus fra Wanda
Det er dejligt at høre, Wanda. Så er du stress-fri indtil juleaften (håber jeg!). Det er en klog disposition.
Knus fra Kirsten
Jep jeg gider ikke stresse 🙂
Laver lidt her hver dag. Er lige blevet færdig med agurkesalat. Har svampe i blød til en svampe/porretærte af dine 🙂
Og hvis jeg gider en portion grovboller.
Hvad med dig ? Får du også tid til at slappe af ?
Knus Wanda
Ih, hvor det lyder godt, hvad du har gang i Wanda. Og jo tak, jeg skal også bare gå og hygge mig i dagene op til jul med lidt venner på besøg til portvin, gløgg og romkugler. Juleaften bliver det årets valnøddepaté, svampesovs og måske kogt rødkål med marinerede rødbeder. Hvis rødkålen bliver god, kommer den på bloggen.
Knus fra Kirsten
Svampesovsen uhmmm men Frede er ikke så glad for den sovs, så jeg må hitte på noget andet til valnøddepateen juleaften. Vi vil også have rødbedeguf = revet rå rødbeder med flødeskum og så nogle hakkede nødder i af en art.
Fik også lavet ris a la mente i går (Frede elsker det) men forsøgte mig med en lille portion, hvor jeg kom lidt baily i flødeskummet. 🙂 Smagte ret godt og en lidt anderledes smag ha ha
Lyder spændende med dine fremtidsrejser. Vi hjælper et hus i en SOS Børneby i Kasakhstan 🙂 Glæder mig til at høre om dit besøg, hvis du kommer dertil.
Knus Wanda
Ja, så må du jo til at tænke over, om du skal vælge mellem Frede og svampesovsen! Det med lidt sprut i desserten lyder i al fald godt – og også rødbederetten. Hvad med også lidt reven peberrod?
Du skal nok høre mere om mine rejseplaner, når jeg kommer så langt.
Knus fra Kirsten
Peberrod en super ide TAK 🙂
Ang. sovsen finder jeg nok på noget ha ha
Knus Wanda
Selv tak – og fortsat god december.
Knus fra Kirsten
Uhm, hvor den ret lyder godt. -Man kan komme valnødder i fryseren og have dem til hele året. Jeg er så heldig, at min mor er en haj til at finde valnødder, hun knækker dem, og jeg får dem til fryseren 🙂
Og lige p.t. har jeg en linsesteg i ovnen, så er jeg også klar, skal bare lige have lavet noget forskelligt pålæg til juledagene, bønnepostej og artiskokcreme og hvad jeg ellers finder på.
Mange hilsner, god jul
og tak for dine fantastiske opskrifter !
Nyder virkelig din blog og al inspirationen.
Og de flotte billeder af dine kreationer 🙂
Har du nogen rejseplaner for det kommende år, jeg elsker at se dine billeder og læse beskrivelserne fra etniske lande 🙂
/Dorit
Kære Dorit,
Mange tak for din søde hilsen. Godt at du minder mig om valnødder og fryseren. Det er selvfølgelig det eneste rigtige, når man har mange nødder. Og de gælder jo også for de andre nødder som hasselnødder, cashew etc. Og hvor er du heldig at ha’ sådan en mor! Jeg har selv i år fundet en hel del hasselnødder. Jeg elsker dem især, når de er helt friske.
Det lyder skønt med din julemad.
Og så siger jeg tusind tak for din ros. Det varmer altid gevaldigt at høre, at maden falder i god jord (eller sulten mave!).
Jeg er ikke helt sikker på mine rejseplaner i det nye år, men det bliver måske Armenien, Kasakstan, Georgien og landene i det område. Men det ligger ikke helt fast endnu. Men det kunne være interessant med dette område, fordi det er her omkring folk bliver rigtig gamle. Så et tip eller to ville ikke være af vejen!
Rigtig glædelig jul og godt nytår.
De kærligste hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten.
Hvor er det godt, at du henleder vores opmærksomhed på Melanie Joy og hendes nyligt udkomne bog om kødspiseres psykologi. Hvis man gerne vil møde hende på youtube, er der et genialt foredrag med hende på TED, se her:
https://www.youtube.com/watch?v=o0VrZPBskpg
Kærlig hilsen og glædelig jul
Anne
Kære Anne,
Tak for din hilsen og fordi du gør opmærksom på Melanies youtube-video. Den er sandelig værd at se, og jeg får sat linket ind under omtalen af bogen.
Rigtig glædelig jul til dig og godt grønt nytår,
kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten
Tak for dine dejlige og sunde opskrifter, altid præsenteret smukt på dekorative fade og skåle.
Jeg er glad for din bog ” Det kærlige køkken ” som bliver brugt af hele familien .
Kærlig hilsen
Kirsten
Kære Kirsten,
Skønt at høre, at du kunne lide valnøddefalaflerne. Og jeg er også glad for, at I alle har glæde af “Det kærlige køkken”. Rigtig mange tak for din søde hilsen.
Kh Kirsten
Kan man fryse de lækre valnødder falafler?
VH Ruth
Det ved jeg faktisk ikke, men jeg tror de smuldrer, når de tøs op. Jeg har ikke forsøgt at fryse dem, men prøv med en enkelt i fryseren natten over, så kan du se om du skal komme resten i fryseren.
Kh Kirsten
Skønne valnøddefalafler, især når de har ligget i saucen lidt, fik dem flere dage i træk.
Jeg var dog lidt kæk med mængden af vand, som jeg læste som 1|2l og ikke dl. Hældte det heldigvis i lidt ad gangen, men opdagede det først da jeg havde brugt 2 dl.
Det gik med lidt havremel (som jeg brugte istedet for rasp) og lidt mere husk..
Skønne var de..spiste dem med grønssalat med bagte tomater og peberfrugt., så udnyttede jeg også ovnvarme optimalt.
Kære Mona,
Det lyder sandelig dejligt. Det glæder mig, at falaflerne blev en succes. Og godt at du opdagede vandmængden,inden det var helt for sent!
Tilbehøret af bagte tomater og peberfrugt lyder lækkert. Det er et par af mine yndlinge.
Kh Kirsten
Min far læste en gang forkert på fiskefrikadelleopskriften og lavede en fars tynd som pandekagedej. Men så bagte han bare vafler af dem. Tænk jer en masse dejlig sprød skorpe med remo på! Vi griner af det endnu!
Kære Jette,
Sikken en god idé. Tusind tak for den!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy