fem små velkomst-hapsere inden julemiddagen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, julemad, nytår, vegansk julemad, vegansk nytårsmad
.
hallo COOP – har I en god smag i munden?
Kære COOP,
I har sikkert ikke tænkt over det – måske ved I det slet ikke? Det er trist, og derfor bliver jeg nødt til at fortælle jer, at der absolut ingen magi eller Disneysjov er for de op mod 18 millioner slagtesvin, der lægger ryg til den flæskesteg, I sælger til 9,95 pr. 1/2 kg.
Her er tale om dyr, der er blevet pint og plaget i deres (heldigvis) korte liv. I burde vide, at man ikke kan producere dette billige kød uden store lidelser for dyrene, klimaet og naturen.
Som kæmpe-aftager af svinekød, er jeg sikker på, at I kan få adgang til de fabrikker, hvor højtudviklede dyr mishandles hver eneste dag – for at kunne sælges billigst muligt i jeres butikker. Hvis I ser dyrene i øjnene, oplever I måske, at det er levende, følende og nysgerrige væsener, det drejer sig om.
Det kød, som I sælger til denne latterligt lave pris, har yderligere andre gigantiske omkostninger: ikke blot de mange intelligente væseners lidelser, men også de enorme beløb, det koster at genoprette natur, grundvand, ren luft, rent hav etc. Vi bliver nødt til at medregne alle beløb i denne absurde produktion. Det betyder, at disse 9,95 i virkeligheden bliver til mange tusind kroner pr. 1/2 kg, når alle omkostninger regnes med. Det har I sikkert ikke tænkt over.
Men det giver en rigtig god smag i munden at tage hensyn til dyr, natur og klima.
.
jul uden lidelse
Heldigvis er der andre måder at fejre julens kærlighedsbudskab på – og nu er det lige før, det er dagen før dagen …
Så du har sikkert tjek på julens mange arrangementer, men skulle du mangle ideer til det, jeg kalder små hapsere, er her et par forslag.
Det er hyggeligt at byde sine gæster velkommen med et glas og en lille godbid. Her er forslag til fem forskellige små serveringer.
Lækkerbidderne fungerer også fint nytårsaften til et glas bobler og dronningens nytårstale.
.
rillette af jackfruit
Rillette betyder trevlet. I madens verden har det hidtil været lavet af kød af and, gås, svin etc., der simrer i timevis og derefter trevles. Det er hverken kærligt eller bæredygtigt, og derfor er det godt, vi har jackfruiten, for den fungerer fremragende i trevler.
Servér rilletten ved stuetemperatur med ristet brød til.
.
rillette af jackfruit
(4 personer)
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
1 dåse jackfruit, ca. 280 g netto
50 g kokosolie, evt. olivenolie
2 laurbærblade
salt, peber, ahornsirup eller anden sirup
citronsaft
1-2 spsk friske timianblade
ca. 1 spsk sennep
evt. 1-2 spsk cognac
2 spsk hakkede kapers
cornichoner
tynde skiver af ristet surdejsbrød
.
Hak de to slags løg.
Del jackfruiten i strimler. Hak de tykkere stykker.
Smelt olien og tilsæt laurbærbladene. Svits dem et øjeblik og tilsæt løgene. Lad løgene simre 3-4 minutter.
Kom jackfruiten på panden. Drys med lidt salt og peber og tilsæt ca. 1 spsk citronsaft.
Svits jackfruiten 4-5 minutter.
Blend 3/4 af jackfruiten og rør resten i.
.
du kan med fordel blende rilletten lidt mere end den på billedet. Den skal være som en grov postej
Smag godt til med salt, peber, sirup, citron, timian, sennep, evt. cognac og kapers.
Servér rilletten med cornichoner og tynde skiver ristet brød.
.
.
rødbederuller med peberrodscreme
Til de små rødbederuller høvles tynde skiver af rødbede på et mandolinjern. Regn med 3-4 ruller pr. person.
Bring lige dele vand, eddike og sukker med et drys salt og peber i kog. Lad sukkeret smelte.
Læg skiverne i den varme lage og lad den koge op. Afkøl rødbederne i lagen.
Smag havre cremefraiche til med fintreven peberrod, salt og peber.
Læg 1/2 spsk af cremen på enden af hver skive og rul dem sammen. Hold rullerne sammen med en cocktailpind.
Drys med lidt dild og/eller timian
På billedet er rullerne serveret med friske kirsebær. Det kan vi ikke gøre på denne tid af året, så erstat kirsebær med blåbær – eller udelad bærrene.
.
indiske løgfritter
Du kan tilsætte krydderier og krydderurter til dejen efter smag. Og så skal fritterne serveres kort tid efter, de er bagt, da de hurtigt bliver bløde. Du kan dog varme fritterne op i ovnen, hvis du har bagt dem i god tid. Så bliver de sprøde igen.
Fritterne hedder på indisk bhajia, og i Indien steger man dem i fritureolie. Jeg foreslår bagning i ovnen. Så sparer du en del fedtstof.
.
sprøde indiske løgfritter (bhajia)
(10-12 stk.)
200 g løg
1 ½ dl vand
75 g kikærtemel (heraf evt. 25 g rismel)
2 spsk citron- eller limesaft
1-3 tsk stødte krydderier som spidskommen, koriander, gurkemeje, kardemomme
hakket frisk chili eller tørrede chiliflager
frisk reven ingefær, evt. frisk koriander
salt, friskkværnet peber
Snit løgene i tynde ringe eller både.
Rør vand, kikærtemel og citronsaft sammen. Dejen skal være som en tyk pandekagedej.
Tilsæt krydderier, chili og ingefær efter smag. Hvis du bruger kardemomme, skal du højst bruge 1 tsk stødt.
Smag til med salt og peber.
Lad gerne dejen hvile en times tid.
Tilsæt løgene og vend godt rundt, så du er sikker på, at alle løg er dækket med dejen.
Brug en ske og sæt skefulde af løgdejen på bagepapir på en bageplade.
Bag løgfritterne gyldne i en 190 grader varm ovn ca. 20 minutter.
Servér fritterne straks, da de forholdsvis hurtigt bliver bløde. Du kan dog varme dem op i ovnen, så de igen bliver sprøde.
.
shawarmaspyd med karljohan-mayo
Hidtil har shawarma bestået af stykker af kød, der presses sammen til store “tårne”. Den model holder selvfølgelig heller ikke mere, så her er mit bud på en shawarma af selleri.
Se opskriften her.
.
toast med svampe
Denne lille servering med flødestuvede svampe anrettes på ristede skiver af surdejsbrød.
Du kan pynte med persille og sprøde rødbedechips – eller andre chips.
.
Hvor har du ret og tak for opråbet – håber flere og flere bliver gjort opmærksom på dette uhyrlige dyrplageri! Spis lindre kød, eller kun fra glade dyr 🍀
Køre Vivian,
Mange tak for opbakningen. Og ja, jeg håber også, der er mange, der lytter, men det er nok desværre et langt sejt træk at få empati for produktionsdyr.
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten Skaarup
Ved slet ikke om det er en god ide at sende dig denne besked….. Men det støder mig åbenbart at du hænger Coop ud. Ikke at jeg tror de er nogen helgen, men Salling Group, Dagrofa og sikkert også de undenlandske fødevarebutikker her i landet, gør jo nøjagtig det samme som Coop
De dumper priserne her til jul. Jeg går også ind for dyrevelfærd , men jeg tror ikke at de grise der bliver solgt til jul har det værre end resten af året. Det prisen afspejler er blot dårligt købmandskab – Coop sætter penge til på at få forbrugeren til at gå efter det billige kød, i håb om at de køber andre varer når de nu alligevel er i butikken. Nøjagtig som de gør til Store Bededag hvor de sælger billige hveder. Og her til jul lokker de også med billig piskefløde som alle jo skal bruge ….
Rigtig glædelig jul
Kære Anne,
Mange tak for din hilsen. Jeg er helt enig. COOP er ikke værre end andre supermarkeder. De har blot tidligere advokeret for dyrevelfærd og økologi. Det mener jeg ikke de mere lever op til. Når de så oven i købet drysser magi og Disney ud over et stykke forpint kød, bliver jeg nødt til at sige fra.
Mit vigtigste ærinde er at gøre opmærksom på, hvad 1/2 kg svinekød i VIRKELIGHEDEN koster. De færreste medregner hele den gigantiske oprydning, der er nødvendig for vores natur og klima pga af en syg dyreproduktion – samt ikke mindst de enorme lidelser dyrene er udsat for.
Glædelig jul og godt nytår,
Kh Kirsten
Kære Kirsten, tak for dine altid inspirerende opskriftet!
Og GODT med den opsang til COOP. Det er skrækkeligt at de vil være det bekendt!
hilsen Anne Bang
Kære Anne,
Mange tak for din hilsen – og selv tak.
Og tak for opbakningen. Jo flere vi er, desto hurtigere kan dyrene blive udfriet.
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Flot indlæg, som talt ud af min mund Kirsten
TAK
Rigtig god jul
Hjertelig tak, Charlotte.
Glædelig jul og godt nytår til dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten Skårup!
Tak fordi du rusker op i COOP! Håber det hjælper!
Og tak for alle dine fine opskrifter. Du er mit store forbillede! Endnu engang tak.
Kærlig holsen
Kære Inge Marie,
Det er såmænd så lidt. Desværre. Men jeg håber, at nogle lytter og tænker sig om en ekstra gang, før de støtter det gigantiske dyreplageri.
Jeg er meget beæret over at være forbillede. Tusind tak. Men jeg gør bare det, jeg ikke kan lade være med.
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Enig!! Godt, at du skriver sådan angående grisenes lidelser i dit nyhedsbrev. Forbrugerne skal oplyses. Som Paul McCartney siger: If all the slaughterhouses had glasswals everybody would be a vegetarian.
Kære Pernille,
Mange tak for opbakningen. Jeg håber, vi en dag er en stor hær, der kan få lukket svinefabrikkerne. Og gode gamle Paul har jo så inderligt ret. Uden de gigantiske skyklapper, vi bærer, ville dette dyrplageri ikke finde sted.
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Fantastisk hilsen til Coop. Godt skrevet.
TAK for alle dine fantastiske opskrifter.
Ønsker dig en glædelig Jul og et sundt Nytår.
Julehilsen
Dina
Kære Dina,
Hjertelig tak for opbakningen. Den glæder mig.
Og selv tak. Dét med opskrifterne er ren fornøjelse!
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tusind tak for dit indlæg til Coop. Jeg er så enig i dine betragtninger og ville bare bakke op ved at skrive TAK for at du
sætter fokus på det.
Rigtig glædelig jul fra Pernille
Kære Pernille,
Mange tak for din opbakning. Den betyder rigtig meget for mig. Når vi er mange nok, der ikke støtter den grusomme behandling af dyr, desto hurtige kan vi få den udfaset.
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Tak for din opsang til Coop Kirsten!!!!!
Kære Aase,
Selv tak. Det er desværre kun et lille pip. Jeg ville ønske, jeg kunne gøre endnu mere.
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kisten Skaarup. Hvor er du sej. Er så enig med dig.
Fatter simpelthen ikke at nogen vil købe sådan noget kød. Personligt spiser jeg og min familie ikke svinekød. Masser af fisk eks. og masser af vegetatisk og kvali kylling, dansk kalvekød og
Lidt oksekød. Og stor TAK for alle dine dejlige tips og opslrifter.
Kære Jette,
Mange tak for de smukke ord – og opbakningen.
Hvis mange flere spiste som din familie, ville verden se bedre ud. Ikke mindst for de stakkels produktionsdyr.
Det glæder mig, at du kan bruge mine ideer. Tusind tak.
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Tusind tak for at du skriver til Coop. Desværre er danskerne generelt til falds for billigt kød. Se nu bare turbo kyllingerne der er på vej tilbage. Og jeg ser desværre også helt unge mennesker købe disse bjerge af kød. De unge der skal tegne fremtiden.
Men glædelig jul og tak for de mange inspirerende opskrifter! Også disse hapsere der ser virkelig lækre ud🥰 kh Claus
Kære Claus,
Selv tak. Det er desværre så lidt. En meget lille dråbe i et stort kulsort hav! Og du har ret: det er svært at skimte lyset, når det hele tiden går tilbage for de stakkels dyr. Jeg ønsker mig meget mere empati i det nye år.
Det er dejligt at høre, at du kan lide mine opskrifter. Det er meget motiverende!
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy