den grønne julekalender – luk op for låge nr. 1 – en lækker forret
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, julemad
.
1. december – luk op for låge nr. 1 i julekalenderen
Så er den søde juletid skudt i gang, og hver dag indtil juleaften kan du åbne en ny “låge” i årets grønne julekalender.
Bag lågerne vil der gemme sig ideer til forretter, supper, hovedretter, tilbehør – og selvfølgelig forslag til julens frokostborde med højtbelagt smørrebrød.
Også selve julemiddagen har jeg et bud på ingen i år. Nu en helt ny “model”, så følg med og luk dagens låge op til noget grønt og lækkert.
Jeg foreslår ikke en decideret sparejul, men når man spiser grønt er madbudgettet under alle omstændigheder på et rimeligt plan.
Du vil finde ældre opskrifter, som du måske allerede kender. Og der vil være mange nye ideer til en forhåbentlig glædelig julemåned.
.
nu må alle overgive sig til rosenkålen
Rosenkål som festmad, som julemad??? Hmmm …. Rosenkål er så sandelig en stærkt omdiskuteret kål.
Der er stærkt delte meninger om de små grønne vitamin”piller”. Hvis du hører til dem, der ikke kan lide den lidt skarpe kål, eller du kender nogen, der har det sådan, så prøv denne lille forret eller frokostret. Jeg vil vædde på, at den kan omvende de fleste rosenkåls-hadere.
Er du slet ikke til at overbevise, så brug den smukke blomsterkål i stedet.
.
blomsterkål
Denne lille farvestrålende kål kaldes blomsterkål eller flower sprout. Den er en mellemting mellem rosenkål og grønkål, og den er lidt mildere i smagen end rosenkål.
.
celleguf og powerfood
Hvis jeg skal være helt ærlig, spiser jeg ikke kun mad, fordi det er sundt. For mig er det enormt vigtigt, at mad også er en oplevelse, at mad smager SKØNT. Kan de to ting forenes, er det rigtig dejligt. Her synes jeg, de formæles på smukkeste vis.
Men selv om smag er vigtig, vil jeg ikke undlade at nævne, at rosenkål indeholder en masse gavnlige stoffer, der er med til at forebygge en række velfærdssygdomme. Ligesom broccoli og grønkål indeholder de små “roser” mange antioxidanter og flavonoider. Stoffet sulforaphan styrker immunsystemet og aktiverer kroppens egne afgiftende enzymer.
De mange plantefibre gavner fordøjelsen – og så indeholder rosenkål også den vigtige Omega 3-fedtsyre. En fedtsyre som mange af os nemt får for lidt af.
.
når kål kommer i form
Når jeg bruger denne ret som gæstemad, presser jeg kålen sammen i en lille form og serverer retten portionsvis med en cremet dildsovs.
Du kan bruge alle slags forme, også runde eller firkantede. Eller du kan helt udelade formen, hvis du ikke lige har sådan én i køkkenberedskabet.
Den røde skål i baggrunden er en smuk skabning fra Centralasien. Den forhandles hos Mutte Storm i Helsingør. Mutte sælger de skønneste kelimtæpper, man kan forestille sig – og også disse små unikke skåle.
Jeg kommer tilbage til Muttes skønne skåle senere, fordi de er en smuk og overkommelig julegave.
.
servér evt. rosenkålen som tilbehør
Har du ikke en lille metalform som på billederne, så servér rosenkålen i en skål som salat eller tilbehør.
Men da vi som bekendt også spiser med øjnene, er det værd at lade sund og lækker mad også tale til synet. En smuk servering indikerer også, at maden er lavet med omhu og serveret med kærlighed. Og så er det helt gratis at servere smuk mad.
Og julemad må gerne være ekstra smuk og velsmagende.
.u
rosenkål med ristede hasselnødder og dildsovs
(4 personer)
50 g skalotteløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
400 g rosenkål
25 g tørrede tranebær
2 spsk hakkede kapers
2 spsk mayonnaise
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
evt. ahornsirup
50 g hasselnødder
sovs:
1 1/2 dl havre cremefraiche eller anden creme fraiche
1 spsk citronsaft
1 bdt dild
.
Hak løgene og svits dem et øjeblik i olien.
Skær rosenkålene i kvarte, hvis de er små, evt. i ottendedele hvis de er store.
Steg rosenkålen sammen med løgene på panden ved rask varme, indtil rosenkålen er mør og let ”brændt”.
Hak tranebærrene og tilsæt dem de sidste par minutter af stegetiden.
Afkøl kålene.
Tilsæt kapers, mayonnaise og citronsaft.
Smag godt til med salt og peber, evt. også en smule sirup.
Skær hasselnødderne i flager og rist dem gyldne på en tør pande.
Del kålblandingen i fire portioner og pres dem sammen i en lille metalform.
Smag creme fraichen til med citronsaft, salt og pber, evt. også en smule sirup.
Klip dilden og rør den i sovsen.
Servér rosenkålene portionsvis med et par skefulde sovs på toppen. Drys med de ristede nødder.
Giv evt. et godt stykke brød til.
.
.
spis brød til
Det er en god idé med et stykke flute eller en bolle til rosenkålen. Her er det ciabattaboller bagt af æltefri dej.
Den må vi prøve den ser lækker ud
Kære Marianne,
Det lyder godt. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tak for endnu en Spændene opskrift.
serveres den kold eller varm?
Hilsen
Mona
Kære Mona,
Selv tak. Jeg serverer min kold, men du bestemmer selv.
Kh Kirsten
Hvor dejligt med rosenkål, har lige købt 2 poser á 10 kr, dem i haven fejlede i år. Jeg glæder mig til dagens ret 🙂 her i julemåneden !
Jeg har også været meget begejstret for dit sparekøkken, hatten af for din opfindsomhed.
Glædelig december !
Dorit
Kære Dorit,
Mange tak for din søde hilsen. Det er dejligt at høre, at du har glæde af mit sparekøkken.
Og så ønsker jeg rigtig god fornøjelse med rosenkålene!
Kh Kirsten
Tusind Tak for ‘Den grønne julekalender’ – og rigtig glædelig 1. december til dig, Kirsten! Jeg glæder mig til at modtage nye grønne madideer hver dag, op til jul 😀
Kære Marianne,
Selv tak. Jeg håber du får en masse ideer, du kan bruge.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Er det friske eller tørrede tranebær, du bruger?
Kære Lisbeth,
Jeg bruger tørrede tranebær. De friske er hvinende sure.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hvor ser det bare lækkert ud. Er det ok at anvende frosne rosenkål?
Og har du forslag til erstatning for nødderne. Jeg kan desværre ikke lide nødder.
Kære Helle,
Mange tak.
Ja, du kan sagtens bruge frosne rosenkål.
I stedet for hasselnødder kan du bruge mandler eller valnødder.
Kh Kirsten
Hvor ser det lækkert ud. Jeg tænker at lave dem i små skåle betrukket med film, da jeg ikke har forme. Mon ikke de kan gå som tilbehør til fladfisk 🙂
Kære Lula,
Mange tak. Det er jeg glad for at høre.
Det lyder godt med de små skåle. Til gengæld har jeg ikke forstand på tilbehør til fisk eller kød.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy