Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

24

februar 2017

0

KOMMENTARER

bagte søde kartofler med linsefyld og bananløg

Skrevet af , Posted in hovedretter

 

en heldig kartoffel, der slet ikke er en kartoffel

Selv om den søde kartoffel slet ikke er nogen kartoffel, er den alligevel heldig, når den bliver forsynet med et krydret linsefyld.

Bagte søde kartofler med fyld er en mættende og forholdsvis hurtig hverdagsret. Jeg har valgt linser og majs til fyldet, men du kan bruge mange andre ting: fx moset avocado med terninger af tomat – eller tomatsovs med bønner og hakkede oliven. Kartoflerne kan også fyldes med svitsede svampe i en tyk cremesovs … eller hvad du kan finde på. Kartoflernes milde smag betyder, at de kan spises sammen med rigtig mange forskellige smagsnuancer. Glem heller ikke chili!

Som supplement har jeg bagt nogle bananløg, men du kan også vælge almindelige løg og skære dem igennem på tværs. Eller du kan helt udelade løgene. De bagte hvidløg er der som reglel rift om, så dem anbefaler jeg at tage med.

Søde kartofler har som sagt ikke noget at gøre med den almindelige kartoffel, bortset fra at de begge er kommet til os fra Sydamerika. Mens den almindelige kartoffel hører til natskyggefamilien, hører den søde kartoffel til snerlefamilien.

Søde kartofler kan spises på utallige måder. De kan bages og serveres med fyld som her. De kan laves til mos (tænk bare på amerikanernes thanksgiving som ville være helt utænkelig uden mos af søde kartofler), de kan bruges i en suppe, de kan steges, de kan fritteres (som afveksling for pommes frites), de kan grilles etc.

Og så er søde kartofler rasende sunde. Se om næringsindhold her.

 .

bagte søde kartofler med linsefyld og bananløg

100 g linser, grønne, brune eller sorte

1/2 kg søde kartofler

300 g bananløg

olie til pensling

2 hele hvidløg + 4 fed

2 spsk kokos- eller anden olie

1-2 spsk reven ingefær

1 chili eller efter smag

1 spsk spidskommenfrø

1 glas (evt. dåse) flåede tomater

100 g løse majs

citronsaft

salt, friskkværnet peber, rørsukker

krydderurt eller små grønne blade til drys ( jeg har brugt vårsalat)

.

 

Skyl linserne grundigt og kog dem i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.

Skrub kartoflerne helt rene og fjern evt. mørke pletter. Sæt dem på en bageplade sammen med bananløgene (bevar skallerne på). Pensl grøntsagerne med olie og sæt pladen i en 200 grader varm ovn 15 minutter.

Skær de to hele hvidløg over på tværs og pensl dem med olie. Sæt dem på pladen og bag kartofler og løg helt møre, endnu ca. 20 minutter.

Lav fyldet imens: hak de fire fed hvidløg og svits dem i 2 spsk olie. Tilsæt ingefær, hakket chili og spidskommnen. Svits et par minutter og hæld tomaterne med væde i gryden. Lad sovsen simre 8-10 minutter under låg.

Smag til med ingefær, citronsaft, salt, peber og et lille drys sukker.

Tilsæt linser og majskorn og varm det hele igennem.

Skær et snit på langs af de bagte kartofler og klem dem lidt åbne. Læg et par spsk fyld i hver kartoffel og servér resten af fyldet til separat.

.

Arrangér kartoflerne på et fad sammen med de bagte løg og hvidløg og drys med din foretrukne krydderurt eller andre små grønne blade.

Hvis du er meget sulten, kan du servere kogte, brune ris til.

.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.