ukrainsk borscht – forkæl dine tarmbakterier
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
når bondemad er bedst
Nu er det ved at være vejr til varme supper, og denne er lige så enkel og billig som den er velsmagende og mættende. Rødbederne får følgeskab af andre rodfrugter som kartofler og gulerødder – og kål som hvidkål eller spidskål.
En borscht er klassisk, østeuropæisk bondemad. De enkle rodfrugter giver en mættende suppe med mange vitaminer, mineraler og fibre. Mælkesyregæret kål og yoghurt er en ekstra gave til tarmbakterierne. Det her er en virkelig vellykket rodbehandling!
Faktisk er rødbeder en af de sundeste rodfrugter, vi har. Se om næringsindhold her.
Hvis du ikke selv laver surkål (sauerkraut), kan den syrnede kål købes på glas i helsekostbutikker og nogle supermarkeder. Det er en rigtig god idé at spise et par skefulde surkål eller andet mælkesyregæret produkt, hver dag. Det er rent guf for tarmbakterierne.
.
ukrainsk borscht
100 g løg
4 fed hvidløg
400 g rødbeder
1/2 dl rapsolie
400 g kartofler
2 laurbærblade
1 spsk kommen eller spidskommen
1 l grøntsagsbouillon
250 g gulerødder
300 g spidskål eller hvidkål
evt. 4-5 spsk surkål
citronsaft
salt, friskkværnet peber
frisk dild, evt. små dildskærme
sojayoghurt eller anden yoghurt
.
Hak løg og hvidløg. Skær rødbederne i juliennestykker (”pinde” lidt større end en tændstik). Gem de pæneste blade, snit dem og kog dem med i suppen.
Svits de to slags løg og rødbederne i olien. Læg låg på gryden og lad grøntsagerne simre 6-8 minutter. Rør rundt i dem engang imellem og pas på, at de ikke koger tør.
Skær kartoflerne i små terninger og kom dem i gryden sammen med laurbærblade og kommen eller spidskommen. Hæld bouillonen ved og lad suppen simre under låg 10 minutter.
Skær gulerødder og kål i terninger og tilsæt dem. Kog suppen endnu 5 minutter.
Hvis du bruger surkål, så kom den i suppen nu og varm den igennem.
Smag til med citronsaft, salt og peber.
Servér suppen drysset med lidt dild, evt. små dildkroner og giv yoghurten til separat.
.
som hovedret
Lav dobbelt portion og servér ristet rugbrød til.
.
.
Kære Kirsten, super-suppebog, den er er jeg bare så glad for 👍.
Mht til at blande kakao og kaffe i rugbrødet, så er det en rigtig god ide. Jeg spurgte dig engang om et råd til at finde fornyelse til smagen i mit hjemmebagte rugbrød, hvor du så gav mig dette råd om bla, at bruge kaffe og kakao i brødet og det gjorde virkelig en forskel, jeg tror, jeg anvendte et udtryk som, at brødet fik en dejlig venlig smag. Jeg må da også indrømme, at jeg dengang lige tænkte: læser jeg mon rigtigt?, Så ja, nu vil jeg glæde mig til at bage russisk bondebrød og koge suppe til, kærlig hilsen Jette.
Kære Jette,
Det er SÅ skønt at høre, at du kan lide suppebogen. Jeg håber, du får rigtig megen glæde af indholdet.
Og ja, det er skægt med det kaffe og kakao i rugbrød. Det giver virkelig brødet en helt speciel personlighed. En venlig smag er et smukt udtryk!
Jeg ønsker rigtig god fornøjelse med både suppe og brød.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Suppe af rødbeder, rodfrugter og grønt UHMMMMMMM
Så ramte jeg lige ned i Wandas smukke suppemave. Hvor skønt! Jeg håber der bliver glæde i det lille hjem.
Knus fra Kirsten
Hvordan er det nu- er suppebogen en papirbog eller en E Bog?
Kære Maria,
Foreløbig fås “Supper & Co.” kun som papirbog. Jeg tror, den er billigst hos Saxo: https://www.saxo.com/dk/supper-co_kirsten-skaarup_indbundet_9788740036220.
Kh Kirsten
tak ( det er også det eneste rigtige for en kogebog, hvis du spørger mig)
Jeg er helt enig! Det er dejligt at kunne bladre.
Kh Kirsten
Hjælp!!!
Jeg har købt ind til at lave en gulerodssuppe med svampe og bagte blomkål til frokost;
men nu kan jeg ikke finde opskrifterne på siden😳De var her i mandags da jeg købte ind🙏🏼
Kære Merete,
Jeg er ked af det, men du må have kigget på en forkert blog. Faktisk ligger der kun to opskrifter på gulerodssuppe på min blog, og ingen af dem er med svampe eller bagt blomkål.
Jeg håber, du finder den rigtige blog – og ønsker rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Borsh er ukrainsk
Mange tak.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy