stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter
.
leve(r)postej – danskernes yndlingspålæg
Leverpostej er det danske nationalpålæg. Det er en fed sag, der ikke gør ret meget godt for vores krop.
Denne linsepostej er helt kolesterolfri og meget fedtfattig. Og så smager den dejligt.
stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej
100 g grønne linser
30 g skalotteløg
2 fed hvidløg
1 stængel bladselleri (kan udelades)
2 spsk olivenolie + 1/2 dl
8-10 friske salvieblade (eller halvt så mange tørrede)
50 g valnødder
1 økologisk citron
1-2 spsk tamari
Kog linserne i rigeligt vand 20 minutter. Afdryp dem.
Hak løg, hvidløg og bladselleri (fjern strengene så godt som muligt).
Svits de tre ting i 2 spsk olie i 5 minutter.
Purér linser, løg, bladselleri og snittet salvie. Brug gerne en stavblender, så kan du styre konsistensen. Postejen må gerne være “grofthakket”.
Hak valnødderne fint med en kniv og rør dem i postejen.
Tilsæt 1/2 dl olivenolie og 1-2 tsk reven citronskal.
Smag postejen godt til med tamari, friskkværnet peber, citronsaft og evt. mere salvie.
tip
Du kan erstatte bladsellerien med 100 g hakkede, svitsede svampe.
opgraderet postej
festligt smørrebrød
Hvis du vil forvandle postejmaden til en stykke festligt smørrebrød, kan du bage eller stege skiver af sød kartoffel og lægge på toppen. Jeg har desuden pyntet smørrebrødet med små cornichoner og kerner af granatæble.
sådan gør du
Skær ganske tynde skiver på langs ad en sød kartoffel. Brug gerne et mandolinjern, da skiverne ellers nemt bliver for tykke.
Pensl skiverne med ristet sesamolie (eller anden olie) og drys evt. med røget paprika.
Hvis du vil have skiverne “baconsprøde”, så læg dem på en bageplade og bag dem i en 180 grader varm ovn, til de er gyldne. Hold øje med dem.
Bemærk at skiverne bliver bløde i løbet af en time eller to, så de skal tilberedes kort før servering.
Du kan også stege de penslede skiver i olie på panden. De bliver så mere bløde. Men smagsoplevelsen er den samme.
Rigtig god postej!
Let og hurtig, da den ikke skal bages.
Jeg brugte røde linser, revet selleri og hakket selleritop, fordi det lige var, hvad jeg havde.
Og jeg blendede ikke, da jeg godt kan lide den lidt grove struktur.
Den har indtaget sin plads i mit køkken – hver gang sikkert med en lille ny variation.
Hilsen Mariane
Kære Mariane,
Mange tak for din hilsen. Det er dejligt at høre om andre måder at tilberede postejen på. Tak for det gode indspark – og ekstra skønt at høre, at postejen har taget fast ophold i dit køkken! Og du har ret: man kan variere den postej i det uendelige. Den er også fin med hakkede svampe.
Kh Kirsten
Den må jeg prøve. Jeg er i gang med at finde vegetarretter og pålæg min 13 årlige søn vil spise..
Har du andre ideer til hvad jeg mon kan lokke en lidt konservativ dreng til at spise Kirsten ?
Kære Kimie,
Jeg håber, din søn bliver glad for postejen. Jeg har flere bagte postejer på bloggen.
På bloggen under “søg efter opskrifter” i spalten th. kan du f.eks. lede efter “postejer”, som er gode til pålæg. Du kan også søge efter “pålæg”.
Måske vil sønnike også synes om pizza med hummus: http://wp.me/p5bjYH-2KE eller wraps: http://wp.me/p5bjYH-1Uk.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Tak. Han kunne godt lide den og den var nem at lave. Humus spiser han heldigvis også.. Tak for inspiration… Jeg kigger…
Selv tak. Altid til tjeneste!
Kh Kirsten
Jeg er inviteret til julefrokost den 9.e, nu ved jeg, hvad jeg skal have med 🙂
Kære Viveca,
Det lyder godt, men du skal lige være opmærksom på, at jeg lægger en helt ny leve(r)postej på bloggen i morgnen. Den er også god. God julefrokost!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Mit kendskab til dig er tilbage fra min tid på Ankerhus sem, hvor jeg blev udd. i 1988 og jeg har fulgt dig med interesse. Nu er jeg på vej til at blive mere og mere vegetar og jeg pløjer dine spændende bøger igennem. Den lille madpakkebog har jeg bestilt iboghandleren igår; den må jeg eje. Den er simpelthen så dækkende for mit behov her og med daglige madpakker og frokostretter.
Din leve postej er super lækker; sidst jeg lavede den, havde jeg ikke valnødder, men i stedet cashewnødder og den blev såååå lækker. Jeg laver som regel en større portion og fryser ned i bøtter til 2-3 dages forbrug.
Tak for god inspiration og god påske
Line Stjernholm
Kære Line,
Hvor sjovt at høre, at du har været med “hele vejen” så at sige. Jeg er jo fra dengang, Ruder Konge var knægt! Og jeg er glad for at høre, at du kan lide madpakkebogen.
Og tak for ideen med cashewnødderne. Det er altid dejligt at høre om andres erfaringer og gode opfindelser. Og god idé at fryse postejen ned, så har man altid lødig mad ved hånden.
Rigtig god påske til dig fra
Kirsten
nu har jeg lavet den, og er klar til at sætte den i ovnen…. meeeen skal den slet ikke bages ??? Den smager jo som den skal, men det er bare lidt underligt ikke at bage den 🙂
Kære Anette,
Nej, det er det smarte ved denne postej, at den ikke skal bages. Den KAN sikkert bages, men det har jeg ikke prøvet. Måske bagte du den?
Jeg har en anden meget lækker postej, som skal bages. Måske har du lyst til at prøve den? Opskriften finder du her: https://wp.me/p5bjYH-3OX.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Kan postejen fryses?
Vh Christina
Hi Christina,
Ja, postejen kan godt fryses. Den bliver muligvis lidt “vandet”, når du tør den op. Rør evt. lidt havregryn i.
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Skal lave postej til ca. 20 personer hvor mange vil du sige denne opskrift er til?
På forhånd tak
Sarah
Kære Sarah,
Det er lidt svært at svare på. Denne postej er beregnet som pålæg. Hvis det også er din plan at servere den til en frokost, skal du sikkert tredoble ingredienserne. Det er forudsat at der er andre frokostretter.
Skriv igen hvis du tænker at servere postejen som en hovedret med tilbehør af fx sovs og kartofler.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Hvor lang tid i forvejen kan man lave postej / pålæg m.m til julefrokost?
De bedst hilsner
Anette
Kære Anette,
Mange postejer kan du fryse. Ellers vil jeg sige, at du kan lave pålægget et par dage før brug, hvis du opbevarer det i køleskabet.
Glædelig jul og godt nytår.
Kh Kirsten
Det her er min yndlingspostej. Den smager simpelthen så fantastisk 😻 tusind tak for den lækre opskrift!
Kære Nia,
Hvor er det dejligt at høre. Det glæder mig rigtig meget. Tusind tak!
Kh Kirsten
Den må prøves! 😍
Kære Stina,
Det glæder mig. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy