vegetarisk julemad: årets julepaté 2014
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
julepaté med tak til Søren Gericke og Eva
årets juleret
De foregående dage har jeg fundet de “gamle” juleretter frem, men i dag er det en helt ny opskrift.
Pateen er inspireret af Søren Gericke. Jeg var til frokost hos madpusherne Eva og Peter, og Eva var blevet inspireret af en gammel Søren Gericke-opskrift på kyllingepaté. Eva lavede pateen med kikærter, og jeg var straks klar over, at den skulle være årets julepaté. Så jeg har fået lov at bruge Evas nytolkning, som jeg så selv har broderet en lille smule om på.
Pateen er lidt tør på samme måde som jeg husker kyllingekød. Derfor er den svær at lave vegansk. Kikærterne vil simpelt hen ikke hænge sammen, hvis der ikke er æg i pateen. Eva mener, at det er vigtigt at bruge smør til svitsning og piskefløde til farsen, for at den ikke skal blive tør. Jeg har brugt olie og sojafløde. Men vælg selv.
Følg med i morgen. En lækker forret er på vej!
julepaté a la Gericke
300 g kikærter
1 1/2-2 dl sojafløde eller piskefløde
1/2 tsk cayennepeber eller knust chili
1 tsk reven muskatnød
citronsaft
3 æg
fyld:
75 g friske svampe eller 25 g tørrede
25 g skalotteløg
3 spsk olivenolie eller 25 g smør
50 g frosne spinatblade eller 125 g frisk spinat
4 stængler bladselleri
1 tsk tørret estragon
1 tsk tørret basilikum
4 spsk hakket persille
4 spsk klippet purløg
1 æg
Sæt kikærterne i blød natten over og kog dem møre i nyt vand 15-20 minutter. Afdryp kikærterne og purér dem i køkkenmaskinen sammen med fløden og krydderierne. Tilsæt så meget fløde at pureen bliver tilpas lind.
Smag godt til med krydderierne, salt og peber. Rør æggene godt ud i farsen.
Sæt kikærtefarsen i køleskabet et par timer.
Tilbered imens fyldet:
Udblød tørrede svampe et par timer. Snit udblødte eller friske svampe i små stykker. Hak skalotteløget.
Svits svampe og løg i fedtstoffet, til løgene er bløde.
Tilsæt spinaten. Snit bladsellerien fint og kom den på panden. Tilsæt krydderurterne og lad grøntsagerne simre et par minutter. Smag godt til med salt og peber, citronsaft og evt. flere krydderurter. Afkøl blandingen lidt og rør det sidste æg i.
Læg halvdelen af kikærtefarsen i en smurt bageform. Læg evt. lidt bagepapir i bunden. Læg spinatblandingen over og læg den sidste portion kikærtefars øverst. Pres farsen lidt sammen og glat overfladen ud med en spatel.
Sæt pateen i en 200 grader varm ovn og bag den ca. 45 minutter.
Læg pres på pateen og lad den stå et par timer eller gerne til næste dag.
Varm pateen op i ovnen inden serveringen og servér den med brunede kartofler og bagte eller kogte kartofler.
Giv evt. også en sovs til samt rødkålssalat, se ndenfor.
Hvis du vil have sovs til, så vælg min superhurtige cognacsovs eller Jamie Olivers veganske.
kikærtepostej med sprød overflade
Hvis du er ude efter en juleret, der er lidt mindre arbejdskrævende, så prøv denne kikærtepostej.
Se opskriften her.
nissens egen rødkålssalat
Se opskrift på salaten her.
Hej Kirsten!
Hvis jeg havde en nissehue, så ville jeg tilbyde at spise den, hvis det jeg foreslår ikke holder stik.
Jeg er 99% sikker på at hvis man erstatter æg med “no egg” så kan man lave den vegansk
Hi Sonja,
Tusind tak for dit indspark. Det vil forhåbentlig komme evt. veganske læsere til gode. Jeg har ikke afprøvet no eggs, men vil snarest gøre det. Så forhåbentlig slipper du for at spise en gammel uldhue, men der findes jo heldigvis også nissehuer af marcipan. Sådan en ønsker jeg dig. Rigtig god jul.
Kh Kirsten
Hej
Jeg bliver altid usikker når, der opgives vægt på kikærter eller andre bælgfrugter, der skal udblødes. Er det udblødt/kogt vægt eller er det de tørre bønner??
Kh. Lene
Kære Lene,
Når jeg i en opskrift skriver, at kikærter, bønner etc. skal udblødes, er det vægten af de TØRRE produkter FØR udblødning, der gælder.
God fornøjelse med bælgfrugterne.
Kh Kirsten
Kære kirsten
Jeg har været vegetar i over 35 år og har”det grønne køkken” fra gamle dage. Det er inspirerende. Jeg har de fleste af dine bøger. Men helt vegansk er kun “Det helbredende køkkne” som jeg ved af.
Min mand har været veganer i over 25 år. (han er endnu levende, nogle læger mener, at det dør man af) og selvfølgelig skal man vide lidt om kosttilskud.
Jeg bruger hørfrøæg sådan: 2 spsk. hørfrø (gerne de gule) males på “kaffemøllen” og overhældes med 1 dl. kogende vand. Det står ca. 10 min. og gælder for ca. 2 æg
Tak for denne dejlig side og kontakt med venlig hilsen Hanne k. Jensen
Kære Hanne,
Mange tak for din hilsen. Dejligt at høre om din mand. Jeg er sikker på, at veganere holder længere end de fleste. Det er rigtigt, at kun “Det helbredende køkken” af alle mine bøger er vegansk. Jeg lever hovedsagelig selv vegansk, men jeg udvikler opskrifter på både vegansk og vegetarisk mad, da mange ikke er parat til direkte at blive veganere, hvis de har været kødspisere i mange år. Jeg vil gerne imødekomme så mange som muligt i den grønne verden og vise at vegetarisk er fantastisk lækkert – og i en overgangsperiode kan det så være med æg og mælkeprodukter.
Tusind tak for din opskrift på æggeerstatning. Den vil jeg viderebringe når der er tale om æg i en opskrift. Så kan man nemmere vælge et alternativ til æg.
Rigtig glædelig jul til dig og din mand.
Kh Kirsten
Jeg har nu levet vegansk i snart 2 år, jeg tog den direkte vej fra at være “altspisende” til vegansk kost, og selvfølgelig var der udfordringer, bl.a. at finde erstatninger for æg, men det var til at overkomme, især da de helbredsmæssige fordele var til at mærke meget hurtigt. Og mht. til erstatninger for æg, så er den ovenfor omtalte hørfrø-erstatning rigtig fin i mange retter. Jeg tåler ikke godt kunstige tilsætningsstoffer, så jeg holder mig til det, som er så naturligt som muligt, så i stedet for “no-egg” bruger jeg majsstivelse rørt op i lidt vand eller bare tilsat sammen med de tørre ingredienser, hvis der skal tilsættes væske efterfølgende. Det virker fint i mange forskellige retter, og nu, hvor nytår står for døren, vil jeg nævne, at jeg netop bruger flormelis, majsstivelse og kogende vand til kransekageglasuren – den bliver fint sej (som den også blev med æggehvide), perfekt til at sprøjte ud i zig-zag over kransekageringene inden de samles.
Godt nytår til alle, som læser med her.
Mange hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Tak for din dejlige hilsen. Som du ved, er denne blog ikke helt vegansk, og derfor er det altid dejligt at høre fra en veganer. Det er meget nyttigt med din erfaring med den seje kransekageglasur. Det trick kender jeg ikke, men det er jeg rigtig glad for, og jeg er sikker på, at mange, der læser med her, vil få glæde af det. Tak fordi du vil dele din erfaring.
Rigtig godt nytår til dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Idag har jeg lavet din julepaté, den kan helt sikkert spises, ikke kun ved juletid, men hele året.
Jeg lavede den helt “efter bogen” med soyafløde og olivenolie. Den blev som jeg forventede – udsøgt lækker 🙂
Særligt kan jeg godt lide den “tørhed” som den fik, uden overhovedet at været tør, som i kedelig, men istedet blød og fast. Faktisk lavede jeg farsen meget lind og gav den rigeligt med citron før den fik lov at hvile på køl. Postejen minder mig lidt mere om fisk/torskerogn fremfor fugl, med henvisning til det du skrev om kylling og dog er den alligevel helt sin egen.
Tak for alle dine dejlige opskrifter.
Mange hilsner Charlotte
Kære Charlotte,
Mange tak for din hilsen. Jeg er specielt meget glad for at høre, at du synes om pateen. Jeg har nemlig diskuteret konsistensen en del med Eva, der har “opfundet” pateen efter Søren Gericke. Jeg synes nemlig ikke, at min paté blev helt så god som Evas. Men det er dejligt at høre, at du har lavet en vellykket udgave. Smagen er i al fald god og det med tørt eller ikke tørt er også en smagsag.
Tak også for meldingen om mine opskrifter. Det er altid opmuntrende med sådan en hilsen!
Rigtig godt nytår til dig –
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy