Kirstenskaarup.dk

vegetarisk og vegansk mad

fredag

31

marts 2017

10

KOMMENTARER

plantebaseret mayonnaise

Skrevet af , Posted in tilbehør

.

mayonnaise uden æg

Flere og flere indser, at det er en dårlig idé at belaste kloden og klimaet med produktion af animalske produkter.

Antallet af plantespisere stiger dag for dag, og det er noget af det mest glædelige i en tid, hvor det ellers er småt med opmuntringer fra klimaområdet og velfærd for dyr. Vi må altså tage skeen i egen hånd i bogstaveligste forstand – her mayo-skeen – og lave klimakloge produkter, der kan erstatte de animalske.

Jeg har her forsøgt mig med en mayo’er lavet på basis af sojamælk og olie og en anden med silketofu og en lille smule olie. Mayo’erne er ikke så fede som mayo med æg, men du kan tilsætte mere olie efter smag og behag.

Skal mayo’erne bruges som dip eller “sovs”, er det en god idé at smage dem til med hvidløg, krydderurter, sennep, krydderier etc.

.

mayo med sojamælk

2 1/2 dl sojamælk

1 spsk citronsaft

1 tsk salt

2 1/2 dl raps- eller majsolie

1/2 tsk gurkemeje

 

Kom sojamælk, citronsaft og salt i en blender. Blend et øjeblik for at blande ingredienserne.

Tilsæt olien i en meget tynd stråle, mens blenderen kører. Pas på, du ikke tilsætter for meget olie ad gangen. Det her kræver lidt tålmodighed.

Lad blenderen køre, indtil mayo’en tykner. Det kan tage fra 5 minutter til 10 minutter. Hvor hurtigt det sker, afhænger af hastigheden på blenderen, og hvor langsomt du tilsætter olien.

Drys gurkemejen i sidst i processen.

Hold øje, mens blenderen kører.

Du kan smage til med mere salt, evt. såkaldt sort salt, der har en æggeagtig smag, citronsaft, sennep og/eller presset hvidløg.

Du kan opbevare mayo’en i køleskabet i flere uger.

Mayoen er som skabt til ”smør” i burgerboller, men den kan også danne grundlag for talrige sovse og dips.

..

en anden mulighed er tofunaise:

tofunaise (plantebaseret mayonnaise)

150 g silketofu

1 spsk citronsaft

1/4-1/2 dl rapsolie eller olivenolie

salt, friskkværnet peber

evt. 1 tsk gurkemeje

evt. sennep, hvidløg, karry etc.

.

Tofu og olie skal have stuetemperatur, før du begynder.

Pisk tofuen helt glat med en håndpisker. Tilsæt citronsaften og pisk lidt mere.

Tilsæt olien lidt ad gangen og fortsæt med at piske.

Kom olie i indtil du synes, konsistensen er passende.

Smag til med salt og peber og tilsæt evt. gurkemeje, hvis du ønsker tofunaisen mere gul. Du kan yderligere smage til med hvidløg, sennep etc.

Pisk igen så alle smagsnuancer bliver optaget i tofunaisen.

Kom tofunaisen i et lufttæt glas og opbevar det i køleskabet. Tofunaisen kan holde sig 4-5 dage, så lav evt. halv portion af ovenstående.

Du kan også anvende tofunaisen i en tærte i stedet for æg og fløde.

.

 

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

10 Kommentarer

  1. Pernille kok
  2. Wanda
  3. Dorit
  4. Dorit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.