julefrokost – levepostej og meget mere
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, julemad
.
ideer til julefrokost
Denne avocado- og rødbedetatar er både lækker som forret til julemiddagen – og på frokostbordet.
.e lækre.
det spirer … små vækster med masser af energi
December er en dejlig men travl måned. Derfor har vi brug for et ekstra skud grønt, og det kan du få nemt og næsten gratis fra de små væsener, der hedder spirer.
I løbet af vinteren daler indholdet af gode næringsstoffer desuden i grøntsagerne. Men det kan du heldigvis råde bod på, hvis du dyrker spirer. De små skrøbelige planter indeholder oven i købet langt flere vitaminer, mineraler og sekundære plantestoffer end den udvoksede grøntsag.
En ildsjæl, der brænder for spirer, er Miriam Sommer, der har firmaet Friske spirer. Miriam har lavet ovenstående interwiev med mig, og skulle du selv få lyst til at dyrke spirer, så er Miriam leveringsdygtig i frø, der efter få dage forvandler sig til de lækreste, lysende grønne eller røde spirer som lucerne-, rødkål-, broccoli-, endivie-, linse- lucerne-, radisespirer og mange, mange andre smukke små spirer. Spirerne er ikke blot supersunde, de pynter også på enhver ret. Og det er ufatteligt nemt at dyrke sine egne spirer: hele den sunde og velsmagende herlighed dyrkes i et syltetøjsglas i køkkenet!
.
ideer til grøn og bæredygtig julefrokost
December: så skal der hygges! Dagene bliver kortere og kortere endnu et par uger. Men så har vi heldigvis alle julelysene, der glimter ude og inde … Og så ER der jo maden! December er den store mad-nyde-måned. Måneden hvor vi hygger os med familie og venner og deler en masse dejlig mad – til frokoster og middage.
Desværre er det også måneden, hvor milliarder af dyr må lade livet. For december betyder også det store kødorgie. Men de store mængder kød er helt unødvendige og meget, meget ufornuftige. Mit juleønske igen i år er, at mennesker vil begynde at overveje det etiske i at spise de forpinte produktionsdyr.
Men det er ikke kun dyrene, der lider. Planeten er ved at gå i knæ af den belastning, vi byder den – ikke mindst på grund af den enorme produktion af kød. Heller ikke kroppen kan kapere mængden af animalsk føde, så skal julen være virkelig glædelig, så spis dét, Moder Natur kan byde på.
Og vi skal nedsætte vores kødforbrug: sådan lyder konklusionen i en ny rapport “Changing Climate, Changing Diets: Pathways to Lower Meat Consumption” fra den ansete britiske tænketank Chatham House.
Her kommer forslag til lækre og bæredygtige frokostretter, som jeg håber, du vil nyde.
Det gir´en vidunderlig smag i munden at spise grønt. Og vægten behøver du ikke at bekymre dig om.
Om et par dage er jeg klar med forslag til selve julemiddagen.
lun leveposej med kokos-“bacon” og ristede svampe
Hvis du synes, du genkender denne opskrift, er det ikke helt forkert. Den er nemlig en julet opgradering af “Stryhn-gå-hjem-og-læg-dig-postej”. Her er opskriften en smule anderledes, og jeg har tilføjet “bacon” stegt af kokoschips samt ristede svampe.
.
levepostej
kokos”bacon”:
35 g kokoschips
2 spsk tamari (soja)
postej:
100 g grønne linser
50 g solsikkekerner
30 g skalotteløg
2 fed hvidløg
1 stængel bladselleri
kokosolie
8-10 friske salvieblade (eller halvt så mange tørrede)
50 g valnødder
2-3 spsk olivenolie
1 økologisk citron
1-2 spsk tamari
svampe:
250 g svampe: champignon, kejserhatte eller bøgehatte
Vend kokosflagerne godt i tamari og lad dem trække 1/2 times tid.
Steg flagerne i tamarien på en pande et par minutter. Læg dem på et stykke køkkenrulle.
Kog linserne i rigeligt vand 20 minutter. Afdryp dem.
Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.
Hak løg, hvidløg og bladselleri.
Svits de tre ting i 2 spsk olie 5 minutter.
Purér linser, løg, bladselleri, solsikkekerner og snittet salvie. Brug gerne en stavblender, så kan du styre konsistensen. Postejen må gerne være “grofthakket”.
Hak valnødderne fint med en kniv og rør dem i postejen sammen med olivenolie efter smag.
Tilsæt 1-2 tsk reven citronskal og smag postejen godt til med tamari, friskkværnet peber, citronsaft og evt. mere salvie.
Læg evt. postejen i en ovnfast form og sæt den i en 200 grader varm ovn 5-10 minutter.
Skær evt. svampene i skiver eller i kvarte. Rist dem gyldne i 2 spsk olie og smag til med citronsaft, salt og peber.
Servér postejen med de ristede svampe og “bacon” samt et godt stykke rugbrød.
flere ideer til en grøn julefrokost:
.
avocadotartar
cashewpålæg
mandelfrikadeller
tærte med skalotteløg og gedeost
tærte med selleri, dijonfløde og kapers
bagte bolsjebeder med peberrodsmayo og spirer
rødbedesalat med æbler og pistacienødder
julepaté
radicchio- og pomolosalat
nissens egen rødkålssalat
Sikke en flot præsentation af vores hyggelige interview, Kirsten. Det var en stor fornøjelse for mig endelig at møde kvinden bag de bøger, jeg har lavet mad efter siden jeg var studerende. Tak for dig, Kirsten 🙂
Jeg siger tak for initiativet med interviewet, Miriam. Det var en fornøjelse at træffe et så dedikeret menneske, som dig. Flot!!!
Kærligst, og tak for dig, Kirsten
Så er levepostejen sat i ovnen. Jeg kunne dog ikke opdrive salvie nogen steder, så det måtte blive rosmarin i stedet. Så jeg er spændt på resultatet. Godt nytår til dig Kirsten, og 1000 tak for de altid lækre opskrifter.
Kære Randi,
Jeg håber, at postejen i mellemtiden er blever nydt, og jeg tror, at rosmarin har virket fint.
Tak for din ros. Den glæder mig – og rigtig godt nytår til dig.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Hvor længe kan levepostejen holde på køl? Tror du, den kan fryses. Opskriften ser super lækker ud, den vil jeg glæde mig til at afprøve.
Kh Laura
Kære Laura,
Jeg vil tro, at postejen kan holde sig mindst tre dage i køleskabet. Du kan også fryse den. Hvis den bliver for blød efter optøning, så tilsæt lidt havregryn.
Kh Kirsten