pandekager, fyldte og gratinerede
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
7. december 2015
Juhuuuu …
Dagens gode nyhed: danskerne spiser mindre kød. Faktisk 9 kg mindre pr. person pr. år.
Øv, øv øv …
Dagens dårlige nyhed: danskerne er stadig en af verdens mest kødspisende nationer. Vores forhold til kød er nøjagtig lige så fundamentalistisk som amerikanernes forhold til våben.
5. december 2015
pandekager med fyld
Disse fyldte pandekager er tænkt som en del af julens festlige retter. De kan spises som hovedret eller som frokostret. Og så kan både pandekager og fyld laves i god tid, evt. dagen før de skal serveres.
En grønkålssalat med søde kartofler passer til pandekagerne.
Du kan bage pandekagerne enten vegetariske, veganske og/eller glutenfri, se under tip nedenfor.
fyldte, gratinerede pandekager
pandekagedej:
125 g hvedemel
50 g fuldkornshvedemel
3 1/2 dl mælk eller plantemælk
1 tsk salt
3 æg
kokos- eller olivenolie til stegning
fyld:
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g champignon
2 spsk lime- eller citronsaft
300 g blomkål eller broccoli
2 spsk frisk oregano (eller 1/2 spsk tørret)
1 spsk frisk timian (eller 2 tsk tørret)
et nip tørrede chiliflager
300 g squash eller græskar
2 dl sojafløde eller anden fløde
evt. maizenamel
evt. 100 g tør ost
Pisk de to slags mel og saltet ud i mælken. Pisk æggene i et ad gangen. Lad pandekagedejen hvile, mens du laver fyldet.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er klare. Skær champignonerne i skiver og svits dem et par minutter. Tilsæt citrussaften.
Del blomkål eller broccoli i meget små buketter. Skær stokken i små terninger. Kom kålen, krydderurterne og chilien på panden og svits et par minutter.
Skær squashen i små terninger og svits dem med et par minutter.
Hæld fløden på panden og bring den i kog. Hvis væden er for tynd, så jævn den med 1 spsk maizenamel rørt ud i lidt vand.
Smag fyldet til med salt, peber, citrussaft og chili.
Vurdér konsistensen af pandekagedejen. Den skal være temmelig flydende. Er den for tyk, så tilsæt lidt vand.
Bag ca. 8 store pandekager af dejen.
Pandekager og fyld kan laves i god tid, før retten skal serveres, evt. dagen før.
Rul fyldet ind i pandekagerne og læg dem i et lavt, ovnfast fad. Drys evt. med lidt ost og sæt fadet i en 200 grader varm ovn 15-20 minutter.
Servér fx en grønkålssalat med søde kartofler og granatæble til pandekagerne.
tip
Du kan bage veganske og glutenfri pandekager, hvis du bruger opskriften her.
grønkålssalat med misodressing
Servér fx en grønkålssalat til pandekagerne.
Hej 🙂 jeg har fulgt dig længe og er selv veganer.
Må jeg spørge hvorfor du er vegetar og ikke veganer? 🙂
Kære Gitte,
Mange tak for din hilsen. Når jeg ikke kan kalde mig veganer, er det fordi jeg stadig spiser den mad, jeg udvikler med æg. Når jeg ikke udelukkende arbejder med veganske opskrifter er det fordi, jeg gerne vil nå så mange mennesker som muligt. Når man går fra kødspisning til vegetarisk, er det et stort skridt for mange. Den overgang kan lettes ved at inkludere æg og/eller mælkeprodukter. Rigtig mange vegetarer bliver heldigvis med tiden veganere, men for nogle tager det lidt tid at vænne kroppen til de finere vibrationer fra plantemaden. Jeg bruger udelukkende plantemælk og -fløde. Ost kan nemt erstattes med vegansk ost, så tilbage er æggene. Og det er slemt nok, men forklaringen er altså ovenstående.
Tusind tak for din interesse – og
kærlige hilsener fra Kirsten
Hej Kirsten
Kan man bruge HUSK som erstatning for æg?
Mvh Ulla
Kære ulla,
Du kan sagtens bage pandekagerne uden æg. Jeg henviser på bloggen til en vegansk udgave og en glutenfri.Men du kan sikkert også komme 1-2 spsk HUSK i denne opskrift. Jeg har ikke prøvet, men jeg tror, det vil være O.K.
Held og lykke med pandekagerne!
Kh Kirsten