tagine med søde kartofler og sorte bønner
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.2
30. marts 2015
couscous til taginen
Hvis du ikke er til brød som tilbehør til taginen nedenfor så servér en couscous.
Couscous er små gryn af hvede og er nærmest uundværligt tilbehør til varme retter i Nordafrika. Couscous kan dog også være en hel ret i sig selv.
Her er couscousen tænkt som tilbehør, og den har fået smag af tørret frugt, syltet citronskal, pistacienødder og kanel.
Se opskriften her.
29. marts 2015
spis brød til …
Brød passer som fod i hose til de fleste marokkanske retter. Hvis du har lyst til et dejligt lille brød til taginen nedenfor, så prøv disse marokkanske brød. De er også dejlige i madpakken – og de kan fryses.
Se opskriften her.
28. marts 2015
hot & godt fra Nordafrika
på kokkeskole i Marokko
Da jeg senest var i Marokko for et årstid siden gik jeg på kokkeskole – som sædvanlig var jeg lige ved at sige. Jeg forsømmer sjældent en lejlighed til at udforske fremmede gryder helt til bunds.
En klassiker i Marokko er simreretten tagine, der tit står over ilden i timevis. Det er dog hovedsagelig, hvis der er kød i retten. En grøntsagstagine derimod kan tilberedes på en halv times tid. Her er jeg i gang med grøntsagerne på kokkeskolen i Essaouira.
.
en tagine er både en gryde og en ret
Tagine er både navnet på gryden med det koniske låg og på selve retten. En tagine-ret smager dog nøjagtig lige så godt, hvis den er tilberedt i en almindelig gryde. Og så kan man jo altid servere retten i en smukt glaseret tagine.
masser af krydderier
Noget af det jeg holder mest af ved nordafrikansk mad, ikke mindst marokkansk, er de mange skønne krydderier, tørrede frugter og mandler der anvendes.
I denne ret er der både kanel og chili, tørrede frugter og mandler.
søde kartofler er sunde
Hovedingrediensen i taginen er søde kartofler, der hører til de såkaldte superfoods. Søde kartofler indeholder flere fibre end almindelige kartofler og mætter derfor bedre. Desuden indeholder søde kartofler antioxidanter som beta-caroten (A-vitamin) og vitaminerne B- og C.
.
tagine med søde kartofler og sorte bønner
200 g sorte bønner, evt. dåse med 400 g
1 spsk spidskommenfrø
100 g løg
4 fed hvidløg
1 chili
3 spsk olivenolie
600 g søde kartofler (halvdelen evt. kvæder)
4 stilke bladselleri
2 dl grøntsagsbouillon
2 dl mosede tomater, evt. fra glas
2 spsk finthakket ingefær
1/2 spsk stødt kanel
75 g tørrede abrikoser
50 g rosiner
evt. 2 spsk hakkede, saltsyltede citroner
limesaft
50 g mandler
frisk koriander
Sæt bønnerne i blød i 8-10 timer. Kog dem i nyt vand, 25-30 minutter. Bid i en bønne efter 20 minutter for at mærke, hvor længe bønnerne endnu skal koge. Afdryp bønnerne.
Rist spidskommenfrøene i en tør gryde, indtil de dufter.
Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne).
Hæld olien i gryden og tilsæt løg og chili. Svits dem 3-4 minutter.
Skær de søde kartofler i små terninger, snit bladsellerien og kom begge dele i gryden sammen med bouillon og mosede tomater. Rør ingefær og kanel i.
Skær abrikoserne i strimler og tilsæt dem sammen med rosinerne og citronerne.
Læg låg på gryden og lad retten simre 10 minutter. Tilsæt bønnerne og varm dem igennem.
Kom et par spsk limesaft i og smag taginen til med salt, limesaft og sukker.
Skær mandlerne i flager og drys dem på retten ved serveringen sammen med frisk koriander.
Servér couscous til taginen.
Hvor ser det bare dejligt ud!
Hvordan finder du kokkeskoler over hele verden?
Venlig hilsen
Anja
Kære Anja,
Tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du synes taginen ser dejlig ud. Så jeg håber, du også har lyst til at smage.
Jeg finder kokkeskolerne på forskellige måder. Dels i min guidebog for det pågældende land, dels via internettet. Somme tider går jeg måske forbi et sted og ser et lille skilt, og somme tider møder jeg andre rejsende, der fortæller om en kokkeskole, da har været på.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Virkelig en dejlig ret, som jeg smager i skrivende stund. Jeg har fulgt opskriften fra ende til anden, og sammensætningen af ingredienser er både smags- og udseendemæssigt lige i skabet, tilføjet et drys peber. Særligt kom det bag på mig, hvor delikat kanelsmagen træder frem.
På dit billede ser grøntsagerne sprøde ud, er det meningen de skal være det i denne ret? Min ret er vist en smule mere “sammenkogt” men jeg gav den også 8 min mere, da selleristykkerne stadig var sprøde efter angivet kogetid.
Jeg kan lide den som den er, tak for god mad 🙂
Mange hilsner
Charlotte
Kære Charlotte,
Tak for din hilsen. Jeg er bare SÅ glad for at høre, at du kan lide taginen. Og skønt at du har ramt den rette smag. Det er vigtigt at smagen “sidder lige i skabet”, som du siger.
Du har ret i, at grøntsagerne ser sprøde ud på billedet, og det er de faktisk også. Det er simpelt hen, fordi jeg foretrækker grøntsager med bid, men hvis du havde fået retten i Marokko, ville grøntsagerne have simret i timevis og være kogt helt ud. Men man kan jo heldigvis gøre dét, man selv synes om.
Kh Kirsten
Hejsa jeg skal lave den idag og vil lige høre hvor mange pers er den til ?
Kære Henriette,
Nu er det nok for sent med et svar, men jeg håber, at du har fundet ud af at lave taginen alligevel.
Alle opskrifter på bloggen er til 4 personer med mindre andet er nævnt.
Rigtig god påske og
Kh Kirsten