tærte med jordskokker og mandel/trøffelcreme – nytår 2019/20
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, julemad, nytår
.
en festlig tærte til årets sidste aften
Med få dage til jul har de fleste af os sikkert bestemt menuen til julemiddagen og diverse julefrokoster.
Så nu er det tid at tænke på nytårsmenuen!
Jeg har et par forskellige forslag, og her er den første. Det er igen jordskokker, der spiller hovedrollen, fordi de både er meget velsmagende og meget sunde. Men skulle du ikke bryde dig om jordskokker, kan de erstattes af svampe.
Tærten vil være passende at servere sammen med en forret, fx en suppe, og endnu en lille ret.
Du kan også få ideer fra de foregående års nytårsmenuer, nytår 2017 og nytår 2018.
.
butterdejsbund eller …
Jeg har valgt butterdej til bund i tærten eller tærterne. Hvis du vil komme nemmere om ved retten, kan du bage butterdejen i én stor tærteform. Jeg synes dog, det er mere festligt med portionstærterne, men de er også en smule arbejdskrævende.
Hvis du ikke tåler gluten og dermed heller ikke butterdej, kan du bruge en glutenfri bund, se fx denne dej med boghvedemel og rismel. Eller denne her med havremel og boghvedemel.
Begge disse bunde bliver sprøde, når de bages, og ikke “flagede” som butterdejen.
.
mandel/trøffelcremen
Det er mandelcremen, der især giver karakter til tærten, og der skal en god stor skefuld på tærten. Jeg har brugt kogte hvide bønner sammen med mandler i cremen.
Du kan, hvis du vil spare tid, godt udelade bønnerne, men jeg har taget dem med for at give retten mere fylde og mæthed. Cremen bliver mere fyldig og fast med bønnerne.
Hvis du ikke tilsætter bønner, så rør i stedet de malede mandler med havre creme fraiche, da cremen ellers bliver for flydende.
Det er vigtigt at smage til med trøffelolie. Det er den markante trøffelsmag, der giver retten dens karakter. Skulle du ikke bryde dig om trøffelolie, er det vigtigt, at du smager cremen til med et andet markant smagsemne.
.
retten kan tilberedes i forvejen
Jeg synes ikke det er særlig sjovt at stå med krævende retter nytårsaften midt i Dronning Margrethe og det første glas champagne, så jeg sætter pris på at servere noget denne specielle aften, der kan tilberedes i forvejen. Det kan så enten serveres koldt eller varmes op.
Denne tærte kan serveres enten kold eller varm.
Du kan lave både jordskokkerne og mandelcremen dagen i forvejen. Og du kan udstikke tærterne fx om formiddagen og sætte dem i ovnen lige inden serveringen.
.
tærte med jordskokker og mandel/trøffelcreme
(4 personer)
mandelcreme:
50 g limabønner (butter beans)
50 g mandler
1½- 2 dl plantefløde
ca. 2 tsk trøffelolie
salt, friskkværnet peber
marinade til jordskokkerne:
3 spsk sirup
3 spsk balsamico
3 spsk olivenolie
2 spsk tamari (soja)
tærte + fyld:
400 g jordskokker
4 plader frossen butterdej
hvedemel
brøndkarse eller anden krydderurt
Start med at sætte de hvide bønner i blød ca. 8 timer, før du skal lave retten. Afdryp og kog bønnerne i rigeligt vand ca. 40 minutter. Afdryp og afkøl dem lidt, før du ”smutter” skindet af bønnerne (gem det og brug det til fx brødbagning).
Du kan evt. bruge bønner fra dåse.
Blend mandlerne, til de er findelte. Tilsæt de kogte bønner og blend med så meget fløde, at cremen bliver tilpas lind.
Smag godt til med salt, peber og trøffelolie. Pas på med olien, den giver meget smag.
Du kan tilberede cremen dagen før, den skal serveres.
Rør marinaden til jordsokkerne sammen og smag til. Den skal være tilpas sød/syrlig/salt.
Skær jordskokkerne i kvarte eller i mindre stykker, hvis de er meget store. Det er ikke nødvendigt at skrælle jordskokkerne. Fjern blot evt. mørke pletter og vær sikker på, at de er skrubbet helt rene.
Vend jordskokkerne i marinaden. Du kan enten bage dem i en 200 grader varm ovn ca. 10 minutter, eller du kan lade dem simre i marinaden i en gryde.
Vend rundt i jordskokkerne ind imellem, mens de bages/simrer. De må ikke blive for bløde.
Du kan tilberede jordskokkerne dagen før, de skal bruges. Hvis du serverer tærten varm, så lun jordskokkerne i en 200 grader varm ovn 5 minutter.
Regn med en plade butterdej pr. person. Den hurtige måde at bage tærten på, er at lægge dejen i én stor, smurt tærteform. Jeg har valgt at servere mine tærter portionsvis. I så fald gør du sådan:
Vælg to glas eller lign. med en diameter på ca. 3 cm’s forskel, fx 16-18 cm til bundene og 3 cm mindre til ”ringene”, som udgør tærternes sider.
Rul de fire ”bunde” ud og sæt dem på bagepapir på en bageplade. Stik derefter 12-16 stykker ud i samme størrelse som bundene. Stik derefter ud med det mindre glas til ringene. Du kan vælge at lave 12 eller 16 ringe, afhængig af, hvor meget dej, der er til rådighed.
Rør et par spsk hvedemel ud i vand til en tyk jævning. Pensl jævningen på de fire bunde rundt i kanten, og ”byg” ringene ovenpå. Pensl mellem hvert lag ringe, så de ikke skiller ad, når de bages.
Pensl alle fire tærter med lidt plantefløde og bag dem gyldne i en 200 grader varm ovn 15-20 minutter.
Fordel jordskokkerne i tærtebundene og læg en stor skefuld mandel/trøffelcreme på toppen (cremen skal ikke være varm). Læg brøndkarse eller en anden krydderurt øverst.
Tærterne kan serveres varme eller kolde.
.
.
butterdej som tærtebund butterdejstærte med jordskokker og mandel/trøffelcreme jordskokker i tærte Kirsten Skaarup nytårsmenu 2019/20 mandel/trøffelcreme nytårstærte tærte med jordskokker og mandel/trøffelcreme vegansk nytårsret vegetarisk nytårsret
Det lyder som en fantastisk lækker ret. Og jeg tror da lige det skal være forret nytårsaften.
Kh Lise
Kære Lise,
Det glæder mig. Jeg håber, det bliver en succes og ønsker glædelig jul og GODT nytår!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Tusind tak for al din inspiration; guld værd for een som noget sent i livet, kom ind på den plantebaserede vej.
Vil du skære ud i pap for mig, hvor mange mindre ringe, du bruger pr. portionstærte?
Mange Nytårshilsner
Lykke
Kære Lykke,
Selv tak. Det er dejligt at høre, at du har glæde af mine ideer.
Du kan bruge lige så få eller mange ringe til tærten, som du har lyst til. Jeg har brugt tre ringe. Det giver en lille smule højde til “kanten”. Du kan også bruge to, fire eller fem ringe. Du kan måske blot bruge dejen op?
God fornøjelse – og rigtig godt nytår til dig!
Kh Kirsten