mini nøddefrikadeller til en festlig frokost
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, julemad, pålæg
.
smørrebrød med små nøddehapsere til frokosten
De små lune nøddefrikadeller spises på et godt stykke rugbrød med marinerede agurker, kaperscreme og karse på toppen.
De kan serveres varme eller kolde.
.
kaperscreme
Frikadellerne kan nydes på den gammeldags manér med syltet rødbede eller syltede agurker som pynt, men du kan også bruge råsyltede agurker og kaperscreme.
Kaperscremen er lavet af havre creme fraiche (du kan også bruge plantebaseret mayonnaise) smagt til med kapers, salt, peber og et nip rørsukker.
.
marinerede agurker
De marinerede agurker smager skønt sødt/syrligt og er supernemme at lave. Se opskriften her. Jeg kan også anbefale de marinerede løg, som du finder på samme side.
Du kan skære agurkeskiverne på tværs eller på langs. Jeg har skåret skiverne på langs og rullet dem til små “rør” – bare for synets og afvekslingens skyld.
.
hasselnødder – nordens mandler
Der er ingen tvivl om, at vi bliver tvunget til at lægge vores spisevaner om – hvad enten vi har lyst eller ej. Og det skal være NU.
En af de største gevinster klimamæssigt (og for dyrene) er at droppe alle animalske fødevarer. Det er noget af det, der batter allermest.
Men også klimabelastende ting fra planteriget som mandler og ris bliver vi nødt til at spare på i fremtiden. Det skal dog siges, at ingen af de to ting kommer i nærheden af dyreproduktion, når de handler om klimabelastning og forurening. Ikke desto mindre bliver vi nødt til at tænke på alt, hvad vi putter i munden, og i rigtig mange tilfælde kan vi nemt erstatte mandler med hasselnødder. En enkelt mandel i risalamanden juleaften vælter dog ikke vognen, men det kunne jo egentlig lige så godt være en hasselnød. Men vanens magt er stor. Derfor er det så svært at ændre madvaner.
Jeg har her på bloggen nogle meget populære mandelfrikadeller. Her har jeg erstattet mandlerne med nødder, og det er mindst lige så godt.
God julefrokost!
små nøddefrikadeller
(20-25 stk.)
200 g squash
100 g kartofler
1 1/2 tsk salt
25 g skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie + ekstra til stegning
100 g hasselnødder
1 spsk meget fintsnittet rosmarin eller anden krydderurt efter smag
50 g havregryn, evt. glutenfrie
2 spsk kikærte- eller sojamel, evt. hvedemel
1/2-1 dl sojafløde eller anden fløde
.
Riv squash og kartofler. Læg dem i en fintmasket sigte og drys saltet på. Vend det godt ind i grøntsagerne.
Lad grøntsagerne afdryppe i sigten en halv times tid.
Hak løg og hvidløg fint og svits dem i olien et par minutter.
Hak hasselnødderne fint. Jeg har brugt en persillehakker, men har du en fancy køkkenmaskine, kan du sikkert bruge den.
Kom nødderne på panden med løgene og rist dem, til de er let gydne.
Pres så meget væde som muligt ud af grøntsagerne.
Rør løg og nødder i grøntsagerne sammen med rosmarin, havregryn, mel og fløde samt et lidt salt og peber.
Rør farsen sammen. Den skal være temmelig fast. Smag den til.
Pres farsen godt sammen i skålen og lad den hvile 1/2-1 time.
Form 20-25 frikadeller med hænderne og vend dem i lidt mel.
Steg frikadellerne gyldne på begge sider i godt varm olie.
.
.
Kære Kirsten
Tusind tak for mange lækre opskrifter. Du har hjulpet mig gevaldigt i fht at kunne tage de nødvendige hensyn til familiens mange forskelligartede allergier
Nu får jeg travlt i køkkenet, og vil derfor allerede i dag ønske dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår
Mange hilsner Dorte
Kære Dorte,
Selv tak. Det er en glæde for mig, at jeg har kunnet hjælpe dig med de mange hensyn. Det KAN være vanskeligt at tilfredsstille alle!
Tak også for din julehilsen. Jeg ønsker dig og familien en rigtig glædelig jul og et godt og grønt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Vi ka’ altså ikke finde squash nogen steder, så hva’ ka’ man bruge i stedet?
Go’ Jul!
M.v.h.
Helle
Kære Helle,
Hmmm …. Jeg vil foreslå, at du bruger lidt flere kartofler og et lille stykke agurk, men ikke for meget, så bliver farsen for våd.
Jeg håber det lykkes og ønsker god fornøjelse – og glædelig jul.
Kh Kirsten