squashruller med svampe/valnøddefyld og tahinsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
rul squash om lækkert fyld
Man kunne godt kalde august måned for squashmåneden. Det bugner med dette medlem af græskar-familien. Så jeg fortsætter med nye squash-opskrifter de næste uger. Squash er jo så fantastisk taknemmelige at arbejde med. De er utrolig gode til at spille hovedrollen i mange retter.
Her har jeg skåret squash i tynde skiver på langs og fyldt dem med en svampe/valnøddefars.
.
sesamdip og små spirer
Jeg har lavet en nem sesamsovs af tahin og plantemælk til rullerne. Og så har jeg drysset med løvstikke og småbitte spirer af pink kål. Jo flere forskellige farver i maden, desto bedre. Plantenæringsstoffer kan vi nemlig ikke få nok af. Som jeg skrev i sidste uge, kan du finde mange slags spændende spirer hos firmaet Friske Spirer.
.
mange farver forebygger
Et nyt studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications peger på, at de såkaldte flavonoider i frugter og grøntsager virker forebyggende på kræft og hjerte-karsygdomme. Så selv om squash ikke er verdens mest næringsrige frugt, indeholder den grønne eller gule skal masser af flavonoider.
Der findes mere end 4000 forskellige flavonoider, som er plantenæringsstoffer, der sidder i planternes farve-, smags- og duftstoffer. Flavonoider virker stærkt antiinflammatoriske og antioxidante. Du kan læse mere om flavonoider i min bog “Powerfood-revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi” (bogen er udsolgt men kan lånes på biblioteket).
.
spis både blomster og frugter
Ikke nok med at squash leverer så afsindigt mange frugter, blomsterne er også lækre at spise. Og i disse tider, hvor vi er ved at indse, at det er nødvendigt at undgå enhver form for unødig spild og at udnytte alt, hvad råvarerne har at tilbyde, er det oplagt også at nyde blomsterne. Og det er jo ikke blot velsmag men også masser af helsebringende stoffer.
Se opskrift med fyldte squashblomster her. Du kan også bruge fyldet nedenfor til squashblomsterne.
.
…
squashruller med svampe/valnøddefyld og tahinsovs
(4 personer)
100 g brune eller sorte linser
100 g løg
2 fed hvidløg
250 g champignon
raps- eller olivenolie
lidt hakket chili efter smag
1 spsk citronsaft
25 g valnøddekerner
2 spsk hakket løvstikke eller anden krydderurt
ca. 3 spsk havregryn
salt, friskkværnet peber
1/2 kg squash
tahinsovs:
3-4 spsk tahin
ca. 1 1/2 dl havrefløde, kokosmælk, planteyoghurt, evt. vand
1 fed presset hvidløg
2 spsk tamari
evt. reven ingefær
.
Kog linserne i rigeligt vand 20 minutter. Adryp og afkøl dem. Mos dem lidt med en gaffel.
Hak løg, hvidløg og svampe. Svits først løg og hvidløg i et par spsk olie. Lad dem simre 4-5 minutter.
Tilsæt svampe og chili. Svits ved rask varme, til svampene afgiver væde. Tilsæt citronsaften.
Hak valnødderne og bland dem med linser, løg og svampe.
Tilsæt den valgte krydderurt samt havregrynene.
Smag godt til med tamari og peber.
Lad farsen hvile en halv times tid.
Skær squashen i tynde skiver på langs. Skiverne skal være så tynde, at de kan rulles uden at knække. Brug gerne et mandolinjern.
Sæt 1 spsk valnøddefars på enden af hver squashskive og rul skiverne sammen. Sæt dem tæt i et ovnfast fad. Dryp med lidt olivenolie.
Bag squashrullerne i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter.
Rør tahinen sammen med det valgte “mælke”produkt eller vand, til den er lind. Tilsæt væden lidt ad gangen, da sovsen ellers pludselig kan blive for tynd.
Tilsæt hvidløget og smag til med tamari – og evt. også reven ingefær.
Hvis sovsen er for fast, så tilsæt lidt mere kokosmælk eller vand.
Spis gerne en salat eller to til squashrullerne.
.
en salat med brombær
Det er brombærtid, og de kan passende nydes i denne salat med lilla spidskål, rødbeder, pistacienødder og blåbær.
.
… eller en kartoffelsalat
Denne mættende kartoffelsalat med tang og flødedressing er også en god idé til rullerne.
.
Dejligt haven bugner med squash pt…er vild med spagettisquashen mest fordi den er sjov..
Svært at få lavet dem tynde nok uden mandolinjern , så sådan et må jeg nok anskaffe mig…
Har været i skoven idag, så champion blev byttes ud med kantareller og indigo rørhatte, det var godt..
Servede tomatsalat i alle farver fra drivhuset med bladselleri fra samme og brune ris…supergodt takker…
Du er så inspirerende…
fortsat god høstsommer Sally
Kære Sally,
Hvor er du heldig! Og helt sikkert: du MÅ have et mandolinjern. Det er ikke til at undvære – i mange sammenhænge. Men pas på fingrene. Det er skarpere end man tror!
Det er en god idé at bytte champignonerne ud med vilde svampe, især nu hvor de sikkert vrimler frem – hvis altså ikke regnen får taget livet af dem. Og din tomatsalat lyder også rigtig god. Tusind tak for din hilsen – og ros.
Kh Kirsten
Jeg skal have gæster i morgen og de får bl a serveret dine særdeles velsmagende squash bøf – det er en dejlig opskrift TAK igen for alle dine madideer ❤️❤️ Kh Helle
Kære Helle,
Mange tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at squashbøfferne vækker glæde. Jeg håber, at også gæsterne blev glade!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Dine squashruller er i sandhed fabelagtige 😊 Der er en del til overs så nogle går til verdens bedste reservebedster, jeg er sikker på de bliver lige så begejstrede. Tak for din inspiration 😊
Kærligst Rikke
Kære Rikke,
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak! Så håber jeg bare, at dine reservebedster også blev begejstrede.
Kh Kirsten
Hvor lang tid i forvejen kan man lave rullerne?
Kære Gitte,
Du kan sagtens bage rullerne i ovnen dagen før, de skal serveres – og så varme dem op i ovnen lige før servering.
Du kan også bage dem to dage før og sætte fadet i køleskabet, men hvis det er muligt, vil jeg foreslå, at du gør det dagen før, du skal bruge dem.
Sovsen kan holde sig i køleskabet 2-3 dage.
Rigtig god fornøjelse
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy