Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

16

august 2021

0

KOMMENTARER

squashlasagne med broccoli og bønner (glutenfri)

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

byt lasagneplader ud med squash

Squashplanterne er stadig storleverandører af nye frugter. Heldigvis kan man anvende de neutrale squash på utallige måder. Fx kan man bytte de sædvanlige plader til lasagne ud med tynde skiver squash. Så har man samtidig en glutenfri version.

Der er meget vand i squash, og når man laver en ovnret med frugterne, kan det være en god idé at lade dem afgive noget af deres væde, før de kommes i retten.

Du kan drysse skiverne med lidt salt og lade dem trække en halv times tid.

Skyl saltet af og pres forsigtigt væden ud at skiverne. Dup dem tørre på et viskestykke.

.

med bønner, løg og broccoli

Broccoli og store nye løg har også fundet vej til lasagnen. Som proteiner har jeg valgt kidneybønner, men du kan bruge alle mulige andre proteinkilder, fx andre former for bønner, linser, kikærter, quinoa, tofu, tempeh etc.

Smagen kommer primært fra hvidløg og krydderurter – med mindre du vælger den indiske tomatsovs nævnt nedenfor.

.

klar til ovnen

Det øverste lag på lasagnen er en opbagt, hvid sovs, som jeg har dækket med revet ost, en skive broccoli og nogle blade fra planten – og et par tomater skader heller ikke!

Du kan alternativt vælge en tomatsovs. Denne indiske krydrede sovs giver masser af eksotisk smag til lasagnen (opskriften står nederst i indlægget, når du klikker på linket).

 .

squashlasagne med broccoli og bønner

( 4 personer)

125 g sorte bønner, kidneybønner eller andre bønner – eller 1 dåse bønner (drænet vægt 250 g)

600 g squash

300 g løg

6 fed hvidløg

300 g broccoli

en stor håndfuld krydderurter: timian, løvstikke, basilikum og/eller salvie

sovs:

2 spsk olivenolie eller smørbar

4 spsk hvedemel (for glutenfri: havremel eller boghvedemel)

2 dl plantefløde eller anden fløde

ca. 2 dl grøntsagsbouillon

100 g planteost, fx ”Grate me!” fra Naturli´

salt, friskkværnet peber

ca. 1 tsk reven muskatnød

1 økologisk citron

 

Læg bønnerne i blød ca. 8 timer og kog dem møre i nyt vand 30-40 minutter afhængig af typen, se evt. om kogning af bønner her.

Afdryp dåsebønner.

Skær tynde skiver af squashen på den lange led. Det gøres bedst på et mandolinjern.

Lad evt. skiverne afdryppe, se ovenfor.

Skær løg, hvidløg og broccoli i tynde i skiver.

Varm fedtstoffet op i en gryde og drys melet i. Bag op med fløde og bouillon. Sovsen skal være temmelig tyk. Kog den godt igennem.

Riv halvdelen af osten og rør den i sovsen. Smag godt til med salt, peber, muskatnød og citronsaft. Tilsæt også lidt revet citronskal.

 

Læg lasagnen sammen i lag med squashskiver, kogte bønner, løg, hvidløg og broccoli. Drys med rund hånd med den valgte krydderurt (det er urterne, der især sætter smag på retten) og evt. også lidt salt og peber.

Dryp med sovsen mellem lagene.

Det øverste lag skal være squashskiver. Bred den sidste sovs ud på overfladen. Riv resten af osten og drys den på.

Du kan også pynte med en tynd skive broccoli og evt. grønne blade.

Bag lasagnen i en 200 grader varm ovn, til overfladen er gylden, 25-30 minutter.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.