spidskål med plantestykker – på japansk
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
stå på pinde for den skønne spidskål
Kål, kål og atter kål. Jeg elsker kål, og kål er heldigvis kærlighed til både krop og klode.
Kål er stadig forholdsvis billig mad og beviser, at det sundeste også er det billigste.
Denne japansk inspirerede ret er både hurtig, sund, lækker og billig.
.
protein fra danske ærter og hestebønner
Jeg har brugt små plantestykker som proteinkilde i denne ret, men du kan også vælge små sprødstegte terninger af tofu, bønner, linser, quinoa eller kikærter.
.
fremtidens proteiner
Jeg er meget begejstret for planteprodukterne fra firmaet PlantMate.
PlantMates produkter anvendes som køderstatning (de har samme proteinindhold som kød).
Det er en stor fordel, at produkterne er fremstillet af danske økologiske råvarer, og de er nemme at behandle på utallige måder. Her har jeg marineret dem i en japansk smagende marinade og stegt dem.
Produkterne smager nemlig neutralt og skal tilføres umami. Og de er virkelig gode til at optage smag fra marinader og krydderier. Og så giver de struktur til en ret – og noget at tygge i.
De tørrede produkter kan købes i Meny, Irma og en del af COOP’s butikker.
.
.
man skal ikke skue hunden på hårene
Plantestykkerne vinder ingen skønhedskonkurrence. Faktisk ligner de mest af alt hundefoder. Men lad dig ikke snyde: med et par forskellige PlantMate produkter i skabet, har du altid lækre og bæredygtige proteiner på få minutter. Du kan i en håndevending lave bøffer, frikadeller, sammenkogte retter – eller som her, hvor helt almindelig kål hæves til nye højder.
Produkterne skal udblødes i vand, inden de tilføres den/de ønskede smage.
.
spidskål med plantestykker – på japansk
(4 personer)
50 g plantestykker
5 tørrede shiitakesvampe
150 g løg
2 forårsløg
4 fed hvidløg
3 spsk kokos- eller olivenolie
250 g gulerødder
1 spidskål, ca. ½ kg
sorte sesamfrø
marinade:
4 spsk tomatpuré
4 spsk tamari
3 spsk mirin (kan erstattes af hyldeblomstsaft eller sukker)
3-4 spsk ristet sesamolie
2 spsk riseddike eller anden eddike
2-3 spsk reven ingefær
.
Læg plantestykkerne og svampene i to forskellige skåle. Hæld kogende vand på og lad dem udbløde en halv times tid.
Rør marinaden sammen og smag den godt til.
Hak løg og hvidløg. Gem lidt grøn top af forårsløgene.
Skær svampene i tynde skiver (fjern stokkene – gem udblødningsvandet) og svits dem nogle minutter sammen med løgene.
Skær gulerødderne i tændstikstore stykker og svits dem med 3-4 minutter.
Skær spidskålen i store terninger og kom dem på panden eller i wokken.
Hæld udblødningsvandet fra svampene og halvdelen af marinaden i grøntsagerne.
Vend rundt i retten et par minutter og læg låg på panden. Sluk for varmen.
Klem al væden ud af plantestykkerne og skær dem i mindre stykker. Vend stykkerne i den resterende marinade.
Steg plantestykkerne i godt varm olie på en pande, til de er sprøde. Du kan også bage dem på en bageplade i ovnen.
Smag retten til. Måske skal der mere tamari, mirin (sukker) eller sesamolie i.
Servér spidskålsetten med plantestykkerne på toppen. Drys med snittet top af forårsløg og sorte sesamfrø.
Kogte ris passer fint til retten – eller quinoa, fettuccine etc.
.
.
Kære Kirsten, Tak for din stadige weekendinspiration som jeg også bruger resten af ugen 🙂
Jeg er også begejstret for PlantMate produkterne. Den der hedder PlantMate Mini bruger jeg til at komme i brød, som på den måde bliver mere mættende uden at strukturen ændres.
God weekend fra Inge Marie
Kære Inge Marie,
Selv tak. Dejligt at du kan bruge ideerne.
Tusind tak for det gode forslag med PlantMate i brød. Det lyder som en rigtig god idé. Der er jo nærmest ingen ende på, hvor man kan brude de gode produkter.
Kh og god weekend til dig,
Kirsten
Mange tak Kirsten for de gode råd om planteproteiner. Plant Mate ser nem og appetitlig ud.
Bedste hilsner Maj
Kære Maj,
Selv tak. Jeg håber, du får glæde af dette gode proteinprodukt.
Kh kirsten
Kære Kirsten. Hvor køber jeg de omtalte plantestykker? Tak for mange gode opskrifter, som bliver flittigt benyttet. Ønsker dig en god dag.Venlig hilsen Lise.😊😊🌷🌷
Kære Lise,
Selv tak. Det glæder mig rigtig meget, at du kan bruge mine ideer.
Du kan købe plantestykkerne hos Irma, Meny og nogle af COOP’s butikker. Se evt. forhandlerne på PlantMate’s hjemmeside.
Rigtig god weekend til dig,
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for tippet. Det lyder som et godt produkt.
Det skal afprøves!
Vh. Anne
Kære Anne,
Selv tak. Jeg håber, du bliver glad for plantestykkerne.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy