bedefad med bønnecreme
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
i dag er det bededag
Sjældent er de danske sind i kog som netop nu, hvor kampen om Store Bededag raser.
Så hvad er mere oplagt end at servere en bederet, oven i købet med bønnecreme!
Måske forstår politikerne en fin hentydning?
.
alle slags beder kan bruges
Du kan bruge både de lilla (rødbeder), de gule og de stribede beder til denne ret. Desværre forsvinder de fine røde striber i den stribede bede, når den varmebehandles, men fint smager den alligevel.
.
hjælper bønner?
I forbindelse med slaget om Store Bededag, ville jeg ikke sætte min lid til bønner. Men denne bønnecreme er i al fald et lækkert og proteinrigt underlag for de citrusmarinerede beder.
Jeg har brugt den store hvide limabønne, men du kan vælge andre bønner – eller kikærter.
.
marinér med bergamotte og drys med dukkah
Jeg har marineret bedestykkerne i den lækre citrusfrugt, bergamotte, som er i sæson lige nu i januar og februar. Det kan være svært at finde frugten (jeg har dog set den hos Aarstiderne), men du kan sagtens bruge appelsin- eller grapesaft i stedet.
Læs om bergamottens gode egenskaber her.
Nødde/mandeldrysset dukkah giver retten et lidt eksotisk præg. Hvis du ikke drysser med dukkah, så bland gerne en spsk spidskommen i bønnecremen.
.
appelsinsalat er et fint tilbehør
En appelsinsalat med den let bitre radicchiosalat passer fint til bederetten.
Brug gerne blodappelsiner, som også er i sæson nu. De indeholder endnu flere C-vitaminer end den gule fætter.
Se opskriften her.
.
bedefad med bønnecreme
(4 personer)
beder:
3/4 kg beder, gerne i forskellige farver: rød, gul, stribet
1 bergamotte, grape eller appelsin
salt, friskkværnet peber
frisk timian
1 dl dukkah (kan udelades)
bønnecreme:
150 g limabønner (store hvide bønner) eller andre bønner, evt. 2 dåser
1 spsk tørret timian
2 tsk røget paprika (kan udelades)
1 fed presset hvidløg
ca. 1 dl plantefløde
3-4 spsk olivenolie + ekstra til servering
citron- eller bergamottesaft efter smag
tamari
Det svarer sig at starte retten, dagen før, den skal serveres, da både bønner og beder har godt af at stå natten over.
Begynd med bønnecremen: sæt bønnerne i blød 6-8 timer (alternativt brug bønner fra dåse).
Kog bederne møre i rigeligt vand, 30-40 minutter afhængig af størrelsen.
Flå bederne og skær dem i både.
Vend de varme beder i saft af en bergamotte, grapefrugt eller appelsin. Drys med lidt salt og peber og lad bederne stå til næste dag.
Lav dukkahen.
Næste dag:
Kog bønnerne i nyt vand, 30-40 minutter.
Hæld vandet fra bønnerne og purér dem sammen med timian, paprika, hvidløg, fløde og olie.
Purér til cremen er helt glat. Måske skal der lidt mere fløde og/eller olie i.
Smag cremen godt til med timian, citrussaft, tamari og peber.
Retten kan serveres varm eller kold. Hvis den skal være varm, så bred bønnecremen ud i et ovnfast fad og læg bådene af beder på i et pænt mønster. Hæld evt. lidt citrussaft og olie over.
Dæk fadet og sæt det i en 200 grader varm ovn ca. 10 minutter. Sluk for ovnen og ladet fadet stå endnu ca. 10 minutter.
Drys med frisk timian og dukkah og servér retten med ekstra olivenolie og et stykke godt brød.
.
.
forbyd dyremishandling
Vi har flere forskellige former for politisk blåstemplet dyremishandling i Danmark. Et af de dyr, der lider allermest, er minken.
Efter en lykkelig pause for de små pelsdyr, er der nu igen minkavl i landet, og vi, der afskyr dyremishandling, bør gøre alt, hvad der står i vores magt for at få det forbudt.
Skriv derfor venligst under her. Hvis vi kan få minkavl forbudt, vil millioner af dyr undgå lidelse.
Vær opmærksom på, at du skal bruge ID, når du skriver under.
.
Tak Kirsten, sund ernæring til både krop og sjæl:)
Kære Grete,
Selv tak – og ja jeg håber begge dele får glæde af retten hos dig.
Kh Kirsten
Bedefad med bønnecreme! Det er godt tænkt! 🙂
Alene pga. rettens navn, skal den laves i mit køkken.
Mange tak. Jeg håber, retten vækker glæde!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Det ser så lækkert indbydende ud. Skønne farver og man kan helt fornemme smagen igennem teksten…Uhmmm
Kærlig hilsen
Maiken
Kære Maiken,
Mange tak. Det glæder mig.
Jeg håber, bederne lever op til forventningen!
Kh Kirsten
Skøn opskrift.
Ville gerne have printet den ud, men Print Friendly funktionen er ændret!
Jeg har fulgt anvisningen på at hente og installere udvidelsen, men det virker ikke.
Jeg vil gerne have noget instruktion.
Hilsen
Janos
Kære Janos,
Det glæder mig. Tusind tak!
Desværre har jeg ikke mulighed for at gå ind i det tekniske, hvis installering af “print friendly” funktionen ikke fungerer.
Alternativt kan du gå ned nederst i indlægget og klikke på share/save. Derefter kan du scrolle frem til “print friendly”. Det burde virke.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy