skærefast postej til middag eller madpakke
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, madpakke, pålæg
.
postej til middagen eller pålæg til madpakken
En postej er altid populær. Denne postej er skærefast, når den er afkølet og derfor meget velegnet som pålæg.
Men postejen kan også nydes som aftensmad med fx en bearnaisesovs og måske de første asparges. Det kan også være en aspargessalat.
Postejen er hurtig at tilberede, fordi det meste findeles i en food processor, og der skal ikke steges eller svitses.
.
proteinrig postej
Hovedingrediensen i postejen er tofu, og da sojabønner er meget proteinrige, får du et fint tilskud af de vigtige byggesten her. Tæller du kalorier, er postejen til gengæld kalorielet.
.
lækkert smørrebrød
Hvis du laver postejen for at have lækkert og praktisk pålæg, kan du fx pynte med flødestuvede svampe og ristede løg.
.
skærefast postej til middag eller pålæg
(4 personer)
½ dl chiafrø eller hørfrø
200 g tofu, gerne røget
100 g løg
150 g kartoffel
300 g blomkål
2 spsk loppefrøskaller
2 dl plantefløde
ca. 50 g havregryn
2 spsk citronsaft
tamari, friskkværnet peber
evt. ½-1 tsk flydende røg (se evt. om flydende røg her)
evt. laurbærblade og/eller timianstilke
olivenolie
.
Hæld kogende vand på frøene, så det dækker. Lad frøene udbløde ca. 8 timer.
Purér tofuen i en food processor.
Skær løg, kartoffel og blomkål i mindre stykker og findel dem ligeledes i food processoren.
Rør loppefrøskallerne grundigt i fløden.
Kom de udblødte frø, tofuen, de findelte grøntsager og fløden i en skål.
Rør farsen godt sammen.
Tilsæt havregrynene og citronsaften. Vurdér om farsen er fast nok.
Smag godt til med tamari, peber og citronsaft.
Hvis du har brugt tofu naturel, kan du tilsætte ca. 1 tsk flydende røg. Men pas på med mængden. Det bliver hurtigt for meget.
Lad farsen hvile en halv times tid.
Vurdér konsistensen og tilsæt om nødvendigt lidt flere havregryn.
Pres farsen godt sammen i en bageform. Læg evt. laurbærblade og timianstilke på toppen. Pensl med olivenolie.
Bag postejen i en 200 grader varm ovn 45-50 minutter. Sluk for varmen og lad postejen stå i ovnen endnu et kvarters tid.
Når postejen er afkølet, kan du skære skiver af den.
.
guf til madpakken eller frokostbordet
Et godt stykke rugbrød med en tyk skive postej og svampe på toppen, er en himmerigsmundfuld.
.
flere postejer – nu i tredje oplag
A propos postejer: min bog om plantefrikadeller, bøffer, pateer og postejer er netop udkommet i 3. oplag.
En del boghandlere har lukket i øjeblikket, men heldigvis fås bogen – hvis du ikke allerede har den – til markedets vistnok laveste pris hos internetboghandlen Saxo, hvor bogen koster kr. 249,95.
.
Kan postejen laves uden tofu? Brystkræftpatienter har ikke godt af sojaprodukter. Mvh
Kære Marit,
Ja, du kan erstatte tofuen med bønner, kikærter eller linser.
Du kan også her på bloggen søge efter postej eller paté, så får du en masse forslag uden tofu. Brug søgefunktionen th. på bloggen.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tak for dine lækre opskrifter. Jeg har en mand der ikke kan tåle tørrede bønner og derfor heller ikke tofu. Kan jeg bruge linser i stedet, eller har du måske et forslag til noget der kan erstatte tofu?
Bedste hilsner Dorte
Kære Dorte,
Selv tak. Dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne.
Du kan sagtens bruge linser i stedet for tofu – og også kikærter, hvis din mand tåler dem. Du kan også bruge en blanding af kogte hele hvede- eller rugkerner suppleret med valnødder eller mandler.
Endelig kan du vælge seitan, som er et produkt af hvedegluten.
Søg evt. i søgefunktionen th. på bloggen efter postej eller paté, så får du masser af andre forslag.
Kh Kirsten
Og frembragt af almindelige ting, den må blive et hit.
Må jeg spørge, hvad det er for et veggieblad, er det et man kan abonnere på ?
Bedste hilsner Dorit
Kære Dorit,
Det ville da virkelig glæde mig, hvis postejen bliver et hit.
Det er ikke et veggieblad, du kan se. Det er en bog, der hedder “The homemade vegan pantry”. Jeg skriver om bogen i et blogindlæg, du kan finde her: https://wp.me/p5bjYH-4C7.
Kh Kirsten
Tusind tak for svar Kirsten. Rigtig gode alternative forslag
Mange hilsner Dorte
Selv tak, Dorte. Du er altid velkommen!
Kh Kirsten
Er loppefrøskaller erstatning for æg? Jeg vil gerne afprøve denne opskrift og har alle andre opskrifter hjemme. Hvis skallerne bruges i stedet for æg, kan jeg måske bruge no-egg i stedet, eller en anden type bindemiddel. Hvad tror du? 🙂
Kære Elisabeth,
Ja, loppefrøskallerne er erstatning for æg. Du kan sagtens bruge hørfrøskum i stedet eller no-egg, som du selv foreslår.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Tak for vidunderlige vegan- opskrifter!
1, Hvordan laver man hørfrøskum?
2. Jeg har ikke haft held med udblødte hørfrø, de laver jo retten ubehageligt SLIMET – hvad gør jeg
galt?
kærlig hilsen. E. L .C.
Kære E.L.,
Selv tak. Det er dejligt at høre, at du kan lide mine opskrifter.
Du får god inforation om æggeerstatninger her: https://www.madforlivet.com/opskrifter/sunde-kager-og-desserter/veganer-aeg-vegansk-erstatning-aeg/.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy