rødkålssalat med portvinsfigner, hasselnødder og juledressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, julemad, salater
.
den ultimative jule-rødkål – uden snitning!
Hvis du er til portvinsmarinerede figner men hader at snitte rødkål, er løsningen her.
Denne rødkålssalat er stegt på panden og smager vidunderligt af jul.
.
mandariner og hasselnødder fuldender salaten
For de fleste er rødkålssalaten til jul lige så hellig som alle de andre traditionelle retter.
Men ærlig talt: er det ikke rart med lidt variation engang imellem? I denne salat er rødkålen skåret i både og stegt på panden. Den indeholder masser af jule-smagsnuancer – og så kan den nydes enten varm eller kold.
Har du stegt kålen i forvejen, kan du pensle den med dressingen og varme den op i en 200 grader varm ovn 8-10 minutter.
.
pandestegt rødkålssalat med portvinsfigner, hasselnødder og krydret juledressing
(4 personer)
6-8 figner
1 dl portvin, solbærsaft, hyldeblomstsaft eller lign.
50 g hasselnødder
1 rødkålshoved, evt. rød spidskål, knap 1 kg
kokosolie eller olivenolie til stegning
3-4 clementiner eller mandariner
mynte eller bredbladet persille
dressing:
5 spsk hasselnødde- eller olivenolie
2-3 spsk god balsamico
portvinen fra udblødningen
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt allehånde
salt, friskkværnet peber, ahornsirup eller rørsukker
.
Skær fignerne i små stykker og læg dem i blød i portvin eller frugtsaft 6-8 timer, gerne til næste dag. Afdryp fignerne og brug vinen eller saften til dressingen.
Hak nødderne groft og rist dem gyldne på en pande med lidt olie. Sæt dem til side.
Skær rødkålen i både. De skal ikke være mere end ca. 2,5 cm brede. Sørg for at få et stykke af stokken med, så bladene hænger sammen under stegningen.
Steg kålbådene i olie på panden, 5-6 minutter på hver side.
Del citrusfrugterne i både. Fjern evt. hinderne.
Rør dressingen sammen og smag godt til med krydderierne, salt, peber og sødemiddel.
Arrangér kålstykkerne på et fad og drys med figner, citrusbåde og nødder.
Dryp dressingen på salaten og drys med den valgte krydderurt.
Salaten kan spises varm eller kold.
.
.
Ej, for en god idé, og vi har selv fignerne, har en del syltede stående, men jeg vil da dryppe dem af og putte dem i noget alkoholisk væske 🙂 Og ligeså med hasselnødderne, der har været så mange på vores nøddehegn som aldrig før i de snart 40 år vi har boet her. Og så lige en rosenkålssalat, -nu glæder jeg mig da helt til julemiddagen og behøver faktisk ikke andet end de lækre salater !
Bedste hilsner Dorit
Kære Dorte,
Ja, det lyder da nærmest, som om denne salat er skabt til dig! Hvis du ikke har lyst til at stege kålen som i opskriften, kan den selvfølgelig snittes på sædvanlig vis, og så tilsætter man bare figner, nødder og citrusfrugter til sidst.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Den skal afgjort på mit julebord✨😀
Kære Dorte,
Det er dejligt at høre. Jeg håber, det bliver en súcces og ønsker glædelig jul.
Kh Kirsten
Hej Kirsten! jag passar på att tacka för alla härliga julrecept! jag kommer att prova de flesta!
En fråga bara : Vad är allehånde – det finns inte i Sverige? Kan man ersätta det med något annat?
Kärliga hälsningar Anna Karlsson
Hi Anna,
Selv tak. Jeg håber, du bliver glad for alle juleretterne.
Allehånde er et krydderi, der stammer fra Amerika. Det er et frø på størrelse med et peberkorn. Smagen er som en blanding af peber, nelliker, muskatnød og kanel.
Du kan godt udelade allehånde i opskriften, men du kan også lave din egen blanding af de fire krydderier.
God fornøjelse – og glædelig jul!
Kh Kirsten
Det hedder all spice på engelsk om det kan være en hjælp
Har lige googlet : allehånde skulle være kryddpeppar på svensk
Tak også for det svenske ord, Lotte.
Kh kirsten
Velbekomme.
Jeg vil også lige kaste mig ud i rosen af denne fine ret. Vi fik den skønne salat i aftes(nytårsaften) og den er bare skøn. Dertil fik vi små saltbagte kartofler. Min mand fik en bøf og min “bøf” bestod af kogte kikærter der lige blev vendt i en skefuld dressing fra salaten. Jeg elsker kikærter, så det var virkelig et festmåltid😊
Rigtig godt nytår og tak for de dejlige input til vore måltider.
Lotte
Kære Lotte,
Tak for endnu flere flotte “roser”. Jeg soler mig i alle de smukke kommentarer. Tusind TAK!
Jeres menu lyder dejligt – og godt at man uden problemer kan finde ud af at spise to slags mad.
Rigtig godt nytår til dig og din mand.
Kh Kirsten
Tak for den nyttige info Lotte – og rigtig godt nytår.
Kh Kirsten
Mmm…så er vores julemiddag stykket sammen. Skårups brune sovs, kartofler, valnøddepate og denne rødkålssalat. Glæææder mig til at lave.
Kære Madelin,
Hvor er jeg stolt over, at jeg bliver så rigt repræsenteret til jeres julemiddag.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy