to nye umamibomber: papirstynd selleri og konfiterede tomater
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, salater, tilbehør
.
sådan har du ikke smagt selleri før
Det er smagen, der sætter maden på bordet! Sådan da. Smagen er uhyre vigtig for den sanselige oplevelse, som hvert eneste måltid bør byde på. Ikke blot vækker lækker mad glæde, vi udnytter også alle de gode næringsstoffer bedre, når maden får mundvandet til at løbe.
Så her kommer et par umamibomber som eksempler på, hvordan man kan lokke stor smag ud af en helt almindelig grøntsag og en helt almindelig frugt.
.
papirtynd selleri
Selleri er en personlighed med mange facetter.
Knolden smager helt forskelligt, alt efter om den koges, bages, steges eller rives rå (som i den franske sellerisalat).
Jeg har her lokket en helt ny smagsnuance frem i sellerien. Knolden er skåret i papirstynde skiver og netop kogt op i vand tilsat citronsaft. Det giver nogle lækre sprøde skiver selleri, der er egnet til mange retter. Her er det en salat med æbler og hasselnødder, men skiverne kan bruges i alle mulige salater eller supper.
Nedenfor er der også idé til en hovedret med de sprøde selleriskiver.
.
selleri-æblesalat med to forskellige dressinger
Jeg har lavet to forskellige dressinger til salaten.
Trøffel og selleri passer virkelig godt sammen, så har du trøffelolie stående, så vælg dressingen med trøffel. Men også dressingen med kapers er lækker.
.
salat af finthøvlet selleri, æbler og hasselnødder
(4 personer)
100 g hasselnødder (kan erstattes af valnødder)
300 g selleri
1 økologisk citron
4 pigeonæbler (kan erstattes af andre æbler)
persille eller grønkål
rød syre eller anden krydderurt
dressing 1:
4 spsk olivenolie
2 spsk citron- eller bergamottesaft
½-1 tsk trøffelolie
salt, friskkværnet peber, rørsukker
dressing 2:
4 spsk olivenolie
2 spsk citron- eller bergamottesaft
2 spsk hakkede kapers
sennep efter smag
salt, friskkværnet peber, rørsukker
Skær nødderne i halve og rist dem gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.
Høvl sellerien til papirtynde skiver på et mandolinjern.
Læg skiverne i en gryde og vend saft af en halv citron i skiverne.
Hæld kogende vand på, så det dækker. Bring vandet i kog og fjern gryden fra varmen. Lad sellerien afkøle i vandet.
Skær æblerne i tynde både og vend dem straks i lidt citronsaft.
Arrangér salaten på et fad med æblerne i bunden og sellerien i midten.
Rør den valgte dressing sammen og smag den godt til.
Dryp dressingen over salaten og drys med de ristede nødder og den valgte krydderurt.
.
høvlet selleri i en hovedret
De to smagsbomber, tyndthøvlede skiver af selleri og konfiterede tomater er her brugt som ekstra smagsgivere til ris- og linseretten, orientalsk ris- og linseret.
.
Man behøver ikke nødvendigvis at bruge både tomaterne og sellerien i samme ret. Sellerien alene eller tomaterne alene giver et smagsmæssigt spark til de fleste retter.
.
advarsel: denne opskrift kan skabe alvorlig afhængighed
smagsbombe nr. 2 – konfiterede tomater
Måske prøvede du de konfiterede porrer, som jeg lavede i december måned?
Konfitering betyder langsom tilberedning i fedtstof, her olivenolie. Den langsomme simren lokker en masse smagsstoffer frem i den valgte grøntsag.
Og det kan der i dén grad være brug for, hvis man vil nyde tomater på denne årstid. Tomater er ikke vintermad, de kommer sikkert fra Spanien, og de er røde og har kerner indeni. Så er det hele også sagt!
Men: ved hjælp af konfitering får du nogle små bomber af sød velsmag, der er så lækre, at de forsvinder som dug for solen.
Du kan bruge de konfiterede tomater til mange retter, hvor du vil have ekstra velsmag: supper, salater, hovedretter etc.
Som makker til et glas velkomst-vin kan jeg anbefale tynde skiver ristet brød smurt med plantebaseret smøreost og et par konfiterede tomater og hvidløg på toppen. I det hele taget er tomaterne velegnede til mange slags smørrebrød.
Du kan evt. fordoble opskriften. Tomaterne holder sig nogen tid i køleskabet (måske!).
.
konfiterede tomater
6-8 fed hvidløg
1 dl olivenolie, evt. ½ solsikkeolie
2 spsk palmesukker eller rørsukker
1 spsk balsamico eller frugteddike
1 spsk tørret timian eller anden krydderurt
2 laurbærblade
salt, friskkværnet peber
250 g små tomater, blomme- eller sherrytomater
Skær hvidløgsfeddene igennem og læg dem i en pande eller gryde med et omfang, at så mange af tomaterne som muligt kan ligge i ét lag. Ellers må du tilsætte lidt mere olie.
Rør olien med sukker, balsamico, krydderurt og laurbærblade. Tilsæt også et lille drys salt og peber.
Hæld olien over tomaterne og lad dem simre under låg ca. 15 minutter. Lad tomaterne afkøle i olien.
Opbevar de konfiterede tomater i et patentglas i køleskabet. I princippet kan de holde sig dér i lang tid, men jeg er bange for, at de hurtigt bliver spist!
.
.
Det lyder fantastisk og jeg glæder mig til at prøve både selleri og tomater.
Tænker at jeg kan give tomaterne som værtsgave.
Tak for meget inspiration.
Kære Charlotte,
Ih, hvor dejligt at høre. Tusind tak.
Jeg ville selv blive lykkelig, hvis jeg fik et glas konfiterede tomater, så jeg er sikker på, at de vil vække glæde også andre steder.
Kh Kirsten
Uhm, æbler og selleri er en god kombi 🙂
Vi har prøvet at ovnbage vores tomater fra drivhuset og gemt dem i små glas med olivenolie, men nu skal vi da prøve disse konfiterede, måske holder de bedre, min første portion af ovnbagte mugnede desværre, fordi de øverste stak op af olien.
Det lyder bare så lækkert altsammen, tak for dit store engagement !!
KH Dorit
Kære Dorit,
Ja, de to passer som fod i hose.
Jeg tror næppe, konfiterede tomater holder længere end bagte. Men er de dækket med olie, bør de kunne holde 1-2 uger i køleskabet.
Dejligt at du kan lide ideerne, og jeg siger selv tak.
Kh Kirsten
I opskriften skriver du “hæld oliven over” går ud fra du mener olivenolie ??
Kære Hans,
Ja, det er da en slåfejl. Det skal være “olien”. Mange tak fordi du gjorde mig opmærksom på fejlen.
Kh Kirsten