ny bog på Valentinesdag + dagens ret: plantebaserede karbonader
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
dagen før dagen før dagen …
Så er det i denne uge – på selveste Valentinesdag den 14. februar – at min nye bog udkommer. Og man kan vel dårligt ønske sig en bedre gave til klimaet end en bog, der forhåbentlig får mange til at skifte de kødbaserede hakkemads-retter ud med bønner, linser, ærter, rodfrugter, mandler, nødder etc. – Eller bare nedsætte sit kødindtag. Selv lidt har en stor virkning. Og når du først er i gang, bliver du afhængig – og så sker der noget. Ringene breder sig i vandet …
Du kan bladre i bogens indledning her. Der er langt over 100 opskrifter i bogen på plantebaserede frikadeller, bøffer, pateer og postejer samt forslag til tilbehør som bagte grøntsager, salater, sovse etc.
.
karbonader er også kærlige ved klimaet
For at fejre udgivelsen af “frikadellebogen” holder jeg næsen i sporet og kommer her med endnu en spritny opskrift på mad med plantefars. Denne opskrift er IKKE med i den nye bog.
Jeg har valgt at lave disse karbonader af skorzonerrødder, fordi Irma havde to pakker a 5 kr. (!) Men rødderne er ikke altid nemme at finde, så du kan uden problemer udskifte skorzonerrødderne med pastinakker, gulerødder eller persillerødder.
Læs evt. om de sunde skorzonerrødder her.
Og apropos de billige rødder er der mange penge at spare, hvis man gør sig den ulejlighed at kigge efter supermarkedernes tilbud på grøntsager, der er ved at nå sidste salgsdato. De er som oftest totalt anvendelige.
.
spis sovs til
karbonader af skorzonerrødder
(ca. 10 karbonader)
100 g røde linser
100 g løg
4 fed hvidøg
400 g skorzonerrødder (evt. pastink eller persillerod)
2 spsk kokos- eller olivenolie + ekstra til stegning
1 stilk bladselleri
50 g solsikkekerner
1 spsk tørret timian
1 dl plantefløde
80 g kikærtemel
3-6 spsk havregryn
2-3 spsk tamari
2-3 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
sesamfrø (kan udelades)
.
Kog linserne i dobblet mængde vand ca. 15 minutter. Afdryp dem hvis der er mere vand tilbage.
Hak løg og hvidløg. Skræl og riv sorzonerrødderne eller findel dem i en foodprocessor.
Svits løg og hvidløg i olien til løgene er gyldne. Tilsæt de findelte rødder og svits dem med 4-5 minutter.
Bland linserne i de svitsede grøntsager.
Skær bladsellerien i meget små stykker.
Hak solsikkekernerne groft og rist dem på en tør pande, til de dufter. Rør kerner og bladselleri i farsen.
Tilsæt timian, fløde, mel og havregryn. Rør farsen godt sammen.
Smag til med tamari, citronsaft, salt og peber.
Vurdér konsistensen. Skal der mere mel i – eller måske lidt mere væde? Farsen skal være temmelig fast.
Pres farsen sammen i skålen og lad den hvile en halv times tid. Farsen kan også stå i køleskabet til næste dag.
Form med melede hænder ca. 10 karbonader af farsen og vend dem i sesamfrø (kan evt. udelades).
Sæt karbonaderne i godt varm olie på en pande og steg dem gyldne på begge sider.
Servér fx bagte kartoffelbåde og grøntsagsstave til karbonaderne samt en spicy jordnøddesovs.
.
tilbehør
Du kan vælge et hvilket som helst tilbehør til karbonaderne. Det kan være en helt almindelig brun sovs – eller en spicy jordnøddesovs, som er det nemme valg. En salat eller rå stave af grøntsager samt oliven passer også fint til karbonaderne.
.
På forhånd stort TILLYKKE med din nye bog. Ser meget inspirerende ud.
Tak Kirsten for dine klimavenlige opskrifter, og tillykke med din nye bog – har bestilt og glæder mig!
Køre Kerstin,
Mange tak. Dejligt at du har bestilt bogen – jeg håber meget, at du bliver rigtig glad for den!
Kh Kirsten
Når jeg har sovet 3 gange til, så er der landet en vis bog ved min dør, glæder mig max.
Og hvor ser dine karbonader lækre ud, og billeder lyver ikke 😄 Gad vide om man kunne lave dem af jordskokker, da dine rødder ses sjældent i butikkerne, og vi har heller ingen Irma på Fyn.
Tror da vi skal prøve at så skorzonerrod i haven igen til sommer, brugte dem tidligere som marinerede ‘asparges’.
Hilsen Dorit
Kære Dorit,
Jeg kan se, du har det med bøger som jeg har det med en lækker middag. Jeg KAN ikke vente!
Heldigvis kan du hygge dig med dagens karbonader, indtil bogen ankommer – for man ved aldrig rigtig med det postvæsen!
Jeg tror bestemt, du kan bruge jordskokker i stedet for skorzonerrødder. Der er lidt mere væde i jordskokker, så måske skal du blot tilsætte lidt flere havregryn og/eller kikærtemel.
Rødderne er en rigtig god afveksling, så jeg ville bestemt dyrke dem, hvis jeg havde en have.
Rigtig god fornøjelse med bogen.
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Stort tillykke med at det nu meget snart er tid til udgivelse af din nye bog – jeg glæder mig vildt meget til at se den, bare det at bladre i dine bøger plejer at være super inspirerende, og jeg kan ikke tro, at denne nye bog skulle være en undtagelse. 🙂
Og, uhm, karbonaderne ser gode ud. De må prøves, så jeg må se, hvilke rødder jeg kan få fat i.
Kærlige karbonadehilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Mange tak. Jeg håber du bliver glad for bogen! – og også for karbonaderne. Bon appetit!
Kh Kirsten
Så er din nye bog bestilt og betalt. Glæder mig til den kommer. Tak for din store inspiration til mig og mange andre. 🙂 <3 <3
Det lyder skønt, Wanda. Jeg ææææællllsssker kunder! Og selv tak: det er en fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy