Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

11

februar 2019

9

KOMMENTARER

ny bog på Valentinesdag + dagens ret: plantebaserede karbonader

Skrevet af , Posted in frokostretter, hovedretter

.

dagen før dagen før dagen …

Så er det i denne uge – på selveste Valentinesdag den 14. februar – at min nye bog udkommer. Og man kan vel dårligt ønske sig en bedre gave til klimaet end en bog, der forhåbentlig får mange til at skifte de kødbaserede hakkemads-retter ud med bønner, linser, ærter, rodfrugter, mandler, nødder etc. – Eller bare nedsætte sit kødindtag. Selv lidt har en stor virkning. Og når du først er i gang, bliver du afhængig – og så sker der noget. Ringene breder sig i vandet …

Du kan bladre i bogens indledning her. Der er langt over 100 opskrifter i bogen på plantebaserede frikadeller, bøffer, pateer og postejer samt forslag til tilbehør som bagte grøntsager, salater, sovse etc.

.

karbonader er også kærlige ved klimaet

For at fejre udgivelsen af “frikadellebogen” holder jeg næsen i sporet og kommer her med endnu en spritny opskrift på mad med plantefars. Denne opskrift er IKKE med i den nye bog.

Jeg har valgt at lave disse karbonader af skorzonerrødder, fordi Irma havde to pakker a 5 kr. (!) Men rødderne er ikke altid nemme at finde, så du kan uden problemer udskifte skorzonerrødderne med pastinakker, gulerødder eller persillerødder.

Læs evt. om de sunde skorzonerrødder her.

Og apropos de billige rødder er der mange penge at spare, hvis man gør sig den ulejlighed at kigge efter supermarkedernes tilbud på grøntsager, der er ved at nå sidste salgsdato. De er som oftest totalt anvendelige.

.

spis sovs til

karbonader af skorzonerrødder

(ca. 10 karbonader)

100 g røde linser

100 g løg

4 fed hvidøg

400 g skorzonerrødder (evt. pastink eller persillerod)

2 spsk kokos- eller olivenolie + ekstra til stegning

1 stilk bladselleri

50 g solsikkekerner

1 spsk tørret timian

1 dl plantefløde

80 g kikærtemel

3-6 spsk havregryn

2-3 spsk tamari

2-3 spsk citronsaft

salt, friskkværnet peber

sesamfrø (kan udelades)

.

Kog linserne i dobblet mængde vand ca. 15 minutter. Afdryp dem hvis der er mere vand tilbage.

Hak løg og hvidløg. Skræl og riv sorzonerrødderne eller findel dem i en foodprocessor.

Svits løg og hvidløg i olien til løgene er gyldne. Tilsæt de findelte rødder og svits dem med 4-5 minutter.

Bland linserne i de svitsede grøntsager.

Skær bladsellerien i meget små stykker.

Hak solsikkekernerne groft og rist dem på en tør pande, til de dufter. Rør kerner og bladselleri i farsen.

Tilsæt timian, fløde, mel og havregryn. Rør farsen godt sammen.

Smag til med tamari, citronsaft, salt og peber.

Vurdér konsistensen. Skal der mere mel i – eller måske lidt mere væde? Farsen skal være temmelig fast.

Pres farsen sammen i skålen og lad den hvile en halv times tid. Farsen kan også stå i køleskabet til næste dag.

Form med melede hænder ca. 10 karbonader af farsen og vend dem i sesamfrø (kan evt. udelades).

Sæt karbonaderne i godt varm olie på en pande og steg dem gyldne på begge sider.

Servér fx bagte kartoffelbåde og grøntsagsstave til karbonaderne samt en spicy jordnøddesovs.

.

tilbehør

 

 

Du kan vælge et hvilket som helst tilbehør til karbonaderne. Det kan være en helt almindelig brun sovs – eller en spicy jordnøddesovssom er det nemme valg. En salat eller rå stave af grøntsager samt oliven passer også fint til karbonaderne.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

9 Kommentarer

  1. Dorte
  2. Kerstin Skov-Hansen
  3. Dorit
  4. Merete

Skriv et svar til Kirsten Skaarup Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.