Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

14

september 2020

4

KOMMENTARER

mexikanske squash i stærk græskarkernesovs

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

en krydret hilsen fra Mexiko

Mexiko hører til et af de lande, jeg holder allermest af. Jeg har i flere omgange rejst landet tyndt og mødt mange vidunderlige, gæstfrie mennesker. Og jeg elsker mexikansk mad – så meget at jeg har skrevet en kogebog om dette chilistærke og spændende køkken. Bogen er desværre forlængst udsolgt. Hvis du vil kigge efter den antikvarisk, hedder den: “Vegetarisk køkken. Mexico”.

Nu hvor det er slut med de lange rejser, foreslår jeg en tur på tallerknen i stedet. Her er en ret med squash, som er en af de mange grøntsager vi oprindelig har fået fra Sydamerika – og som sikkert stadig findes derude i haverne i Danmark.

.

mexikansk mad er meget mere end tortillas

Mexikansk mad er mest kendt for sine tortillas, empanadas og andre retter med den gyldne majspandekage – og for majs, bønner og avocados. Men en anden specialitet, som man ikke tænker så meget på, er de mange stærke sovse, moles, som findes i Mexico.

Mole laves O i utallige variationer fra sort mole til rød og grøn. En rigtig mole skal indeholde mindst syv forskellige slags chili, sesamfrø og chokolade eller kakao.

Mole kan laves med grønne eller røde tomater, mandler, græskarkerner, nødder, mandler etc. Græskarkernesovsen i denne ret er ikke en ægte mole, men ikke desto mindre en spicy hilsen fra et solrigt køkken.

.

grøntsager sælges fra fortove og markeder

Grøntsager spiller en stor rolle i mexikansk mad, og man skal aldrig gå langt for at købe ind til et skønt måltid. Disse kvinder sælger deres varer fra et fortov i Oaxaca.

.

Et mexikansk marked er en farvestrålende fest. Der er utallige boder med enhver grøntsag, man måtte ønske sig, men markederne rummer også altid et utal af små restauranter, hvor man kan nyde specialiteter fra mange egne af det store land.

.

spis majs til

I øjeblikket er det også sæson for majs, og det vil være en god idé at servere hele kogte majskolber til squashretten. Kolberne koges blot 3-4 minutter. Du kan yderligere servere bønner til. Så bliver det ægte mexikansk. Se fx denne bønnesalat.

.

mexikanske squash i stærk græskarkernesovs

(4 personer)

150 g græskarkerner

4 spsk sesamfrø

1 spsk spidskommenfrø

chili efter smag, gerne jalapeno

1 peberfrugt, gerne grøn

5-6 dl grøntsagsbouillon

4 fed hvidløg

4 spsk olivenolie

3/4 kg squash

100 g bælgede ærter (kan erstattes af majs)

salt, friskkværnet peber, rørsukker

citronsaft

frisk koriander eller persille

evt. brune ris, bønner eller majs som tilbehør

 

Rist græskarkernerne på en tør pande sammen med sesamfrø og spidskommenfrø. Læg låg på, da kernerne”springer”. Vend rundt, så de ikke bliver for mørke. Afkøl kernerne.

Findel kerner og frø i en food processor. De skal ikke være helt pulveriserede.

Hak frisk chili fint eller smulder tørret chili.

Skær peberfrugten i små terninger.

Kom chili og peberfrugt i en gryde med bouillon, som netop dækker. Kog dem ca. 5 minutter og lad dem trække yderligere 5 minutter.

Afdryp chili og peberfrugt og kom dem i food processoren.

Tilsæt hvidløgene sammen med ca. 2 dl af bouillonen. Blend de tre ting.

Varm olien op på en pande. Tilsæt chili- og peberfrugt og lad det koge ind til cirka halvdelen.

Tilsæt de knuste kerner og frø sammen med 4-5 dl bouillon. Tilsæt bouillonen lidt ad gangen. Tilsæt et drys salt og lad sovsen simre under låg 15-20 minutter. Rør i den jævnligt.

Skær squashene i halve skiver og kom dem i sovsen sammen med ærterne. Lad retten simre endnu ca. 5 minutter. Tilsæt om nødvendigt mere bouillon.

Smag til med salt, peber, sukker og citronsaft.

Drys med frisk hakket koriander.

Servér kogte bønner, ris eller majs til.

.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

4 Kommentarer

  1. Dorit
  2. Yvonna Husballe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.