Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

2

januar 2023

0

KOMMENTARER

lilla salat med spidskål, gulerødder, grønkål og rødbeder – januars bedste og billigste

Skrevet af , Posted in frokostretter, salater

.

velkommen til et nyt (spare)år

Januar er traditionelt spare- og spægemåned. Vi sparer både på pengene og på kalorierne. Det er der ikke noget nyt i. Men i dette år 2023 er mange af os tvunget til at spare mere, end vi bryder os om. Og nu skal vi oven i købet også spare på el og gas – og madvarerne stiger og stiger ….

Men fortvivl ikke, vi er på vinderholdet: den mad, du finder her på bloggen imødekommer alle krav: den er billig, den er kalorielet, den er sund, den er hovedsagelig hurtig at tilberede, den er bæredygtig, og så gør jeg mig umage for, at den skal smage godt.

Kort sagt: det er en win-win-situation, for den mad, vi nu er tvunget til at spise, er hovedsagelig plantebaseret, og det er både den sundeste, billigste og lækreste mad, der findes.

Denne salat giver kulør og energi på en grå vinterdag. Salaten indeholder vintergrøntsager som rødbeder, gulerødder og to slags kål – og frugter som pærer og figner. Og så skal jeg lige minde om, at mange forskellige farver i maden, det jeg kalder regnbuemad, også indeholder rigtig mange forskellige næringsstoffer. Farvestrålende mad er et godt boost til en vintertræt krop.

Sådan et fadfuld salat sikrer rigtig mange vitaminer, mineraler og sekundære plantestoffer – mange af de farve- og smagsstoffer, vi ikke kan købe i pilleform. Hvis du serverer salaten til en kikærtepostej eller nøddefrikadeller, er du også dækket ind med proteiner. Men i en slankekur kan salaten sagtens udgøre en hovedret.

.

farven lilla

De stoffer, der giver frugt og grøntsager deres farve, kaldes flavonoider. Det er stoffer, der forebygger sygdomme hos planterne, og forskerne mener, at disse egenskaber også gælder for os, der spiser planterne. Der findes mere end 4000 af disse stoffer, og de regnes som forebyggende for bl.a. hjerte-karlidelser og nogle former for kræft.

Ikke mindst den lilla farve er et meget kraftigt plantestof, der virker stærkt antioxidant og betændelseshæmmende samt kolesterolregulerende. Og så er farven lilla samtidig smuk at se på. Foruden den lilla spidskål er der i salaten lilla grønkål og lilla rødbeder.

Nogle kan synes, at jeg er lovlig pyntesyg med den mad, jeg serverer, men jeg synes det er værd at huske på, at vi også spiser med øjnene. Hvis tænderne allerede “løber i vand”, når vi kigger på maden, så er de gavnlige fordøjelsessafter allerede i gang med at arbejde. Og en god optagelse af næringsstofferne sikrer det optimale udbytte af de mange vitale og potente stoffer i denne salat. Det gælder om at ruste sig mod vinterens forkølelser og andre “angreb”.

.

en mættende salat med mange smagsnuancer

De råmarinerede papirtynde skiver af rødbede spiller syrligt op til de søde figner og pærer. Gulerødder i to farver – gule og tofarvede – giver ekstra farvespil.

Friske figner er ikke i sæson nu, så brug i stedet tørrede figner, tranebær eller abrikoser.

.

Der kom også et par blade lilla grønkål i salaten, som jeg havde tigget mig til hos mine gode venner, de såkaldte Dogville-drenge. Når jeg ser Renés frodige køkkenhave, må jeg lægge bånd på mig selv for ikke at at begå overgreb på alle de sundheds-struttende herligheder. Det er simpelt hen plantespiserens paradis!

.

her er manden med de super grønne fingre!

Når ens palmekål og grønkål når op i brysthøjde, kan man med rette være stolt af sit økologiske havebrug.

.

lilla salat med spidskål, gulerødder, grønkål og rødbeder

(4 personer)

150 g rødbede

200 g rød spidskål

150 g gulerødder, evt. lilla, gule og/eller tofarvede

4 blade grønkål, gerne lilla

2 pærer (kan erstattes af æbler)

evt. sorte sesamfrø

4 figner (evt. 4 tørrede snittede)

et par fennikel- eller dildkroner (findes kun i sæson), evt. alm. dild 

50 g mandler

evt. 1 spsk rørsukker

dressing:

1/2 dl sesam- eller olivenolie

2-3 spsk ris- eller æbleeddike eller anden mild eddike

2 spsk ingefærmiso, læs evt. om produktet her (eller 2 spsk reven frisk ingefær rørt ud i almindelig miso)

salt, friskkværnet peber, rørsukker

.

Lav først dressingen. Smag olie og eddike godt til med ingefærmiso, salt og peber. Hvis du ikke har ingfærmisoen eller miso i det hele taget, så smag blot olie-eddike til med ingefær, rørsukker, salt og peber. Tilsæt evt. et fed presset hvidløg.

Høvl rødbederne i meget tynde skiver på et mandolinjern. Vend dem i dressingen og lad dem gerne ligge et par timer, evt. til næste dag.

Høvl også spidskålen og gulerødderne meget tyndt på mandolinjernet.

Hak grønkålen meget fint.

Skær pærerne i skiver. Vend dem evt. i sorte sesamfrø.

Skær fignerne i kvarte.

Klip de små ”blomster” af fennikel- eller dildkronen (findes kun i sæson).

Du kan bruge mandlerne som de er og blot hakke dem. Du kan også riste dem på en tør pande og drysse med lidt sukker, så mandlerne får lidt sødme.

Bland alle ingredienserne i dressingen og vend godt rundt.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.