Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

30

december 2022

10

KOMMENTARER

sellerischnitzler i orientalsk sovs – inspiration fra Japan

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

glædeligt, godt og grønt nytår!

Mens vi har fejret julen, er lyset så sagte ved at vende tilbage. Endnu kan vi ikke rigtig fornemme dagens tiltagende længde. Der er stadig mere mørke end lys.

På samme måde er det med vores omsorg for kloden og for dyrene. Vores empati er tiltagende, fornemmer jeg, men det går langsomt, alt for langsomt. Til gengæld er vi her ikke underlagt naturens orden. Når det handler om dyrevelfærd, klimakrise, forurening, valg af fødevarer etc., er det os selv, der bestemmer, om der skal være lys eller mørke.

På vej ud af 2022 vil jeg derfor vælge at fokusere på de fremskridt, vi selv som forbrugere har valgt skulle ske, og som jeg håber, kommer endnu mere i skred i 2023.

For kun få år siden var det umuligt at finde plantebaserede alternativer til animalske produkter. Nu bugner det på hylderne. Det må betyde, at der er kunder til varerne. Ellers ville de ikke være der. Det kan vi desværre ikke takke politikerne for, men flere og flere mennesker vælger at bidrage til den store grønne omstilling. Jeg håber, at alle vil arbejde for, at det bliver mange, mange flere i det nye år.

Fra mit lille grønne hjørne glæder jeg mig også over, at det er meget nemmere at få plantebaseret mad på restauranter. I et par år var det blomkålen, der blev tryllet med i alle mulige lækre udgaver. Nu har sellerien indtaget førstepladsen. Og ikke uden grund, for det er da nogenlunde den mest anvendlige grøntsag, der findes.

Derfor er mit forslag til den første nye ret i det nye år netop med selleri. Jeg har kigget mod Japan, der om nogen frembringer raffinerede, smukke og lette retter med stor smagskompleksitet. For vi skal huske smagen og skønheden i maden. Her er Japan også mester. Det er værd at erindre, at mad bør være kunst, både smagsmæssigt og visuelt – kunsten i maden er helt gratis, og vi kan nyde den hver eneste dag.

Jeg håber at levere masser af nye lækre mad-ideer i det nye år – og jeg ønsker alle et rigtig glædeligt grønt og givende 2023. Hjertelig tak for mange, mange positive hilsener i årets løb. Det har været umådeligt inspirerende og motiverende.

Et nyt år giver nyt håb. Håb er bare ikke nok. Der skal også handling til. Lad os handle grønt og ansvarligt i 2023. Når vi er mange nok, sker forvandlingen.

.

japansk når det er nemmest og bedst

Sellerischnitzlerne får smag af bl.a. ristet sesamolie og chilisovs.

Jeg har serveret sort quinoa til schnitzlerne, men det kunne også være ristede terninger af tofu eller tempeh, løskogte hele korn eller en linsesalat.

.

smag på solens rige, mens vi venter på lyset

Mens julepynten pakkes væk og den sidste skive nøddesteg er nydt, er det klogt at vende blikket mod øst. Her er der helt andre smagsnuancer på palletten. Æstetik og smag går hånd i hånd i solens rige.

.

 januar kalder på sparemad …

… eller man kan vel sige, at især januar kalder på sparemad. Denne lækre ret falder i høj grad ind under begrebet sparemad. Så tro endelig ikke at billig mad er kedelig mad – måske snarere tværtimod.

.

japansk inspirerede sellerischnitzler i orientalsk sovs

(4 personer)

25 g sesamfrø

8-10 fed hvidløg

150 g rødløg

olivenolie

¾ kg selleri

purløg og/eller tallerkensmækker

150 g quinoa eller andre korn

sovs:

1½ dl sød chilisovs

4 spsk tamari

2 spsk riseddike eller anden eddike

4 spsk mirin (japansk risvin) kan erstattes af hyldeblomstsaft

2 spsk ristet sesamolie

salt, ahornsirup eller anden sirup

Rist sesamfrøene gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.

Skær hvidløgene i skiver og hak løgene.

Svits de to ting i to spsk olie, til løgene er bløde. Sæt dem til side.

Skær sellerien igennem i to dele. Skær 8-10 skiver med en bredde på ca. 1½ cm.

Steg skiverne gyldne i olie på en pande. Steg dem 8-10 minutter på hver side afhængig af tykkelsen. Schnitzlerne må gerne bevare en smule ”bid”.

Kog quinoaen i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter. Hold øje med at vandet ikke koger væk, og tilsæt om nødvendigt mere.

Lav imens sovsen: rør alle ingredienserne sammen og smag godt til. Sovsen skal være tilpas sød/syrlig/stærk.

Lad sovsen simre 3-4 minutter.

Hæld sovsen i et fad og læg selleriskiverne ovenpå.

Læg løgblandingen på skiverne og drys med sesamfrø, klippet purløg og/eller tallerkensmækker.

Servér quinoa til schnitzlerne – eller hele korn.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

10 Kommentarer

  1. Lotte Jul Hansen
  2. alice kirknæs
  3. Lena Heegaard
  4. Lena

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.