sellerischnitzler i orientalsk sovs – inspiration fra Japan
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
glædeligt, godt og grønt nytår!
Mens vi har fejret julen, er lyset så sagte ved at vende tilbage. Endnu kan vi ikke rigtig fornemme dagens tiltagende længde. Der er stadig mere mørke end lys.
På samme måde er det med vores omsorg for kloden og for dyrene. Vores empati er tiltagende, fornemmer jeg, men det går langsomt, alt for langsomt. Til gengæld er vi her ikke underlagt naturens orden. Når det handler om dyrevelfærd, klimakrise, forurening, valg af fødevarer etc., er det os selv, der bestemmer, om der skal være lys eller mørke.
På vej ud af 2022 vil jeg derfor vælge at fokusere på de fremskridt, vi selv som forbrugere har valgt skulle ske, og som jeg håber, kommer endnu mere i skred i 2023.
For kun få år siden var det umuligt at finde plantebaserede alternativer til animalske produkter. Nu bugner det på hylderne. Det må betyde, at der er kunder til varerne. Ellers ville de ikke være der. Det kan vi desværre ikke takke politikerne for, men flere og flere mennesker vælger at bidrage til den store grønne omstilling. Jeg håber, at alle vil arbejde for, at det bliver mange, mange flere i det nye år.
Fra mit lille grønne hjørne glæder jeg mig også over, at det er meget nemmere at få plantebaseret mad på restauranter. I et par år var det blomkålen, der blev tryllet med i alle mulige lækre udgaver. Nu har sellerien indtaget førstepladsen. Og ikke uden grund, for det er da nogenlunde den mest anvendlige grøntsag, der findes.
Derfor er mit forslag til den første nye ret i det nye år netop med selleri. Jeg har kigget mod Japan, der om nogen frembringer raffinerede, smukke og lette retter med stor smagskompleksitet. For vi skal huske smagen og skønheden i maden. Her er Japan også mester. Det er værd at erindre, at mad bør være kunst, både smagsmæssigt og visuelt – kunsten i maden er helt gratis, og vi kan nyde den hver eneste dag.
Jeg håber at levere masser af nye lækre mad-ideer i det nye år – og jeg ønsker alle et rigtig glædeligt grønt og givende 2023. Hjertelig tak for mange, mange positive hilsener i årets løb. Det har været umådeligt inspirerende og motiverende.
Et nyt år giver nyt håb. Håb er bare ikke nok. Der skal også handling til. Lad os handle grønt og ansvarligt i 2023. Når vi er mange nok, sker forvandlingen.
.
japansk når det er nemmest og bedst
Sellerischnitzlerne får smag af bl.a. ristet sesamolie og chilisovs.
Jeg har serveret sort quinoa til schnitzlerne, men det kunne også være ristede terninger af tofu eller tempeh, løskogte hele korn eller en linsesalat.
.
smag på solens rige, mens vi venter på lyset
Mens julepynten pakkes væk og den sidste skive nøddesteg er nydt, er det klogt at vende blikket mod øst. Her er der helt andre smagsnuancer på palletten. Æstetik og smag går hånd i hånd i solens rige.
.
januar kalder på sparemad …
… eller man kan vel sige, at især januar kalder på sparemad. Denne lækre ret falder i høj grad ind under begrebet sparemad. Så tro endelig ikke at billig mad er kedelig mad – måske snarere tværtimod.
.
japansk inspirerede sellerischnitzler i orientalsk sovs
(4 personer)
25 g sesamfrø
8-10 fed hvidløg
150 g rødløg
olivenolie
¾ kg selleri
purløg og/eller tallerkensmækker
150 g quinoa eller andre korn
sovs:
1½ dl sød chilisovs
4 spsk tamari
2 spsk riseddike eller anden eddike
4 spsk mirin (japansk risvin) kan erstattes af hyldeblomstsaft
2 spsk ristet sesamolie
salt, ahornsirup eller anden sirup
Rist sesamfrøene gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.
Skær hvidløgene i skiver og hak løgene.
Svits de to ting i to spsk olie, til løgene er bløde. Sæt dem til side.
Skær sellerien igennem i to dele. Skær 8-10 skiver med en bredde på ca. 1½ cm.
Steg skiverne gyldne i olie på en pande. Steg dem 8-10 minutter på hver side afhængig af tykkelsen. Schnitzlerne må gerne bevare en smule ”bid”.
Kog quinoaen i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter. Hold øje med at vandet ikke koger væk, og tilsæt om nødvendigt mere.
Lav imens sovsen: rør alle ingredienserne sammen og smag godt til. Sovsen skal være tilpas sød/syrlig/stærk.
Lad sovsen simre 3-4 minutter.
Hæld sovsen i et fad og læg selleriskiverne ovenpå.
Læg løgblandingen på skiverne og drys med sesamfrø, klippet purløg og/eller tallerkensmækker.
Servér quinoa til schnitzlerne – eller hele korn.
.
.
Kære Kirsten Skårup.
Tak for alt det inspiration, glæde og skønhed du sender ud. I snart mange år har jeg lukket op for dine skriblerier. Glæder mig hver eneste gang.
Hver fredag laver jeg frokost til 8-10-12 damer. Et værested imin bebyggelse i Bagsværd. Jeg servere nogle gange noget ad det du har lagt ud. Sjovt, for damerne kigger lidt… “hvad har hun nu fundet på ?”og lidt efter: “ja Lotte, det må du godt servere en anden gang” – ha ha, det er måske den højeste ros man kan få, fra en gruppe damer mellem 70 og 92 – tænk, det er de virkelig.. . Din inspiration luner i Bagsværd. Tak for det.
Godt nytår.
Kærlig hilsen
Lotte Jul Hansen
Kære Lotte,
Selv tak. Det er udelukkende en fornøjelse for mig – og jeg er selvfølgelig ekstra glad, når jeg hører, at du oven i købet formidler maden videre til mange andre. Jeg tror på, at det grønne budskab skal spredes via velsmag.
Jeg er MEGET stolt og GLAD over at kunne glæde både dig og damerne i Bagsværd.
Rigtig godt nytår til dig – og damerne!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Allerførst, tusind tak for alle dine skønne og inspirerende opskrifter. Dernæst vil jeg sige, jeg elsker selleri og i alle mulige afskygninger, så den japanske opskrift skal selvfølgelig også afprøves.
Jeg ønsker dig et godt og glædeligt Nytår.
Spændende hvad du finder på i det nye år.
Kærlig hilsen Alice
Kære Alice,
Selv tak. Det er udelukkende en fornøjelse!
Dejligt at du også er selleri-fan, så tror jeg du vil kunne lide schnitzlerne.
Rigtig godt og glædeligt nytår til dig.
Kh Kirsten
Det er en meget lækker/sund ⭐️NYTÅRS⭐️ ret
TAK😍 jeg har de fleste af dine bøger og har fremtryllet virkelige gode retter i mange år😍
Velsignet 😍NYTÅR 😍
Kære Helle,
Det glæder mig, at du synes om sellerischnitzlerne.
Det er også dejligt at høre, at du har nogle af mine bøger. Der er ikke noget som læsere!
Et rigtig godt og velsignet nyt år til dig.
Kh Kirsten
Åh, så godt det her!! Så fyldt af smag og mættende! Tak Kirsten! Jeg bagte selleriskiverne i ovnen og brugte bulgur i stedet for quinoa. Rucola i stedet for tallerkensmækker/purløg. Og så havde jeg lige en tofu, der blev stegt i små tern m lidt af sovsen, oooh så lækkert!!
Kære Lena,
Mange tak for din hilsen – og undskyld det sene svar. Din hilsen havde forputtet sig!
Men jeg siger mange tak for de mange gode ideer til, hvordan man kan variere schnitzlerne. Og så er jeg rigtig glad for at høre, at du synes om ideen.
Kh Kirsten
Idag har jeg tilberedt disse Sellerischnizler med japansk islæt . Det var et fantastiskt måltid og farverigt at servere . Det bliver ikke sidste gang jeg laver det.
Tak for inspirationen til at prøve noget nyt
Kh Lena
Kære Lena,
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak. De japanere kan noget med enkelhed og velsmag, så denne ret er god at have på repertoiret.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy