kerne-frikadeller med “bøgeblads”-salat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
.
danskerne erobrer Sverige igen: nu med plantefars!
Firmaet Naturli’ Foods har stor succes med deres plantefars i Danmark. Og endnu en gang i historien forsøger vi at erobre Sverige. Denne gang med plantefars. Så bliver det vist ikke mere kærligt!
Naturli’ Foods skriver i en pressemeddelelse: “Danskerne tømte kølediskene for ny plantefars fra første dag, og det samme gør svenskerne nu. Mere end hver fjerde pakke hakket i indkøbskurven var lavet af planter frem for kød. Det er status efter, at Naturli’ Hakket blev præsenteret for svenskerne i Netto. Det 100 pct. plantebaserede produkt, som ligner og smager som hakket oksekød, sælges nu i hele Sverige.
I Danmark blev kølediskene hurtigt tømt, da Naturli’ Hakket blev lanceret lige efter nytår. I Sverige får den 100 pct. plantebaserede fars nu også en overvældende modtagelse. 28 pct. af pakkerne med hakket, der landede i indkøbskurven i Netto i Sverige i den første uge efter lanceringen, var en pakke Naturli’ Hakket.”
Det er glædeligt. Men jeg har det lidt blandet med den plantefars. På den ene side synes jeg, det er fantastisk, at man nu kan købe et produkt, der kan lette lidelserne for mange dyr og belastningen af kloden. På den anden side er jeg lidt ked af de mange tilsætningsstoffer, der giver et produkt, som faktisk ikke er specielt naturligt. Men, men … det er i min optik trods alt langt bedre end at spise dyr. Og det er jo bestemt heller ikke barnemad, der bliver proppet i fx kødpålæg.
.
du kan også lave din egen plantefars
Jeg ved godt, at det er meget forlangt at skulle lave sin egen plantefars, hvis man kommer sent hjem fra arbejde og har sultne børn omkring sig, der utålmodigt venter på en af mors egne frikadeller.
Ikke desto mindre er her forslag til en forholdvis nem plantefars. Den kan evt. laves på et tidspunkt, hvor der er tid og ro, og så fryses ned. Jeg vil ikke anbefale nedfrysning af de stegte frikadeller, da de nemt smuldrer efter optøning. Men sæt en times tid af i løbet af weekenden og lav evt. flere forskellige slags plantefars, som kan opbevares i fryseren til de travle hverdage.
Jeg har lavet frikadellerne i mini-størrelse, så passer de fint i et pitabrød eller i en sandwich. Men du kan naturligvis forme dem nøjagtig i den størrelse, du ønsker.
.
nyd frikadellerne med en lækker varm spidskålssalat
Denne varme spidskålssalat har jeg ikke selv opfundet, men jeg garanterer, at den smager dejligt.
.
små kerne-frikadeller
(4 personer)
50 g røde linser
100 g kartofler
100 g græskarkerner
75 g løg
2 fed hvidløg
150 g renset selleri
1 bdt persille
1 spsk tørret timian
2 spsk loppefrøskaller (HUSK)
ca. 1/2 dl plantefløde
1 økologisk citron
ca. 50 g havregryn
2 spsk tamari
salt, friskkværnet peber
kokos- eller rapsolie til stegning
.
Kog linserne møre ca. 20 minutter. Afdryp dem, hvis ikke al vandet er kogt ind.
Kog kartoflerne møre, afkøl og pil dem. Riv dem fint på et rivejern.
Findel græskarkernerne i en food processor. Hæld dem over i en skål.
Skær løg, hvidløg og selleri i terninger og findel dem ligeledes i food processoren.
Hak persillen groft og tilsæt den sammen med timian og de knuste græskarkerner. Kør maskinen endnu et øjeblik.
Kom farsen over i en skål og rør de revne kartofler og linserne i.
Pisk loppefrøskallerne i fløden.
Kom væden i farsen og tilsæt 2 spsk citronsaft, 2 tsk reven gul skal, havregryn og tamari.
Rør farsen godt sammen og vurdér konsistensen. Måske skal der lidt flere havregryn i.
Smag godt til med tamari, citronsaft, salt og peber.
Pres farsen godt sammen i skålen og lad den hvile en halv times tid. Vurdér igen om der skal mere væde i – eller flere havregryn. Farsen skal være temmelig fast.
Form 30-35 små frikadeller – eller et mindre antal i almindelig frikadellestørrelse. Form frikadellerne med hænderne og en ske, du dypper i vand.
Steg frikadellerne gyldne på begge sider på en godt varm pande.
.
servér yoghurtdip til
En dip af yoghurt passer fint til frikadellerne og spidskålen. Smag yoghurt eller havre-creme fraiche til med salt, peber og citronsaft – evt. også en smule chili. Drys gerne med det lækre nøddedrys dukkah.
.
Håber jeg får disse prøvet en dag 🙂
Tak Kirsten og knus fra Wanda
Godt at høre, Wanda.
Selv tak – og knus fra Kirsten
Hej Kirsten
Tusind tak for fantastiske opskrifter, jeg bruger dem jævnligt, men oplever som du skriver, at det kan være udfordrende i hverdagen. Jeg vil gerne selv lave min plantefars. Ideen med at sætte en time af i ny og næ og så fylde i fryseren tiltaler mig. Hvor langt kan jeg med fordel tilberede plantefrikadeller, bøffer etc. på forhånd. Skal jeg lave dele af farsen, hele farsen eller også forme frikadellerne, for så at fryse det/dem ned. Og hvordan med optøning forud for tilberedningen den pågældende dag, hvor de skal servers? For du har ret, steges de forinden, og fryses, så mister jeg hurtigt lysten fordi det særlige, som netop plantefrikadeller og bøffer kan, rent smagsmæssigt bliver en anden.
Hi Tina,
Selv tak. Det glæder mig rigtig meget, at du kan bruge mine opskrifter.
Jeg kan desværre ikke give dig nogle helt vandfaste retningslinjer, når det drejer sig om frysning af plantefars. Jeg har selvsagt ikke prøvet at fryse alle mine typer fars ned, så du bliver nødt til at prøve dig lidt frem.
Det sikreste vil dog være at lave farsen helt færdig og fryse den ned. Når du tør den op, skal du vurdere, om der skal mere “jævning” i, fx havregryn eller mel. Frossen fars bliver lidt mere “våd” efter optøningen.
Det er lidt forskelligt, hvilken slags bindemiddel, jeg bruger i de enkelte opskrifter, og derfor kan den optøede fars falde forskelligt ud.
En meget fast fars kan du godt forme og fryse ned i “bøffer”. I så fald anbefaler jeg, at du steger dem på en plade i ovnen.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for denne spændende opskrift Den må prøves 🙂
Tænker umiddelbart på om der kan anvendes rå revne kartofler istedet for kogte kartofler, da jeg ofte synes de kogte kartofler smatter ud ved rivning
Kh Vibeke
Hi Vibeke,
Ja, det tror jeg godt, du kan. Steg i givet fald frikadellerne længere end du ellers ville – og ved svagere varme. Så burde det være O.K.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Har lavet disse “frikadeller”, rigtig dejlig pskrift. Som svar til Tina mht til frysning: jeg lavede også en stor portion og frøs ned så der er til hurtigere mad nogle dage. Jeg har frosset noget ned som “fars” i mindre pakker og nogle har jeg formet som bøffer og løsfrosset. Som Kirsten siger, bliver “farsen” lidt våd og de præ-formede faldt let fra hinanden og så ikke så elegante ud. For et fastere produkt, måske bedre at fryse i større portioner, tilsætte for eks mere havregryn så man får genskabt sin lidt faste fars. Frisk på dagen er dog at foretrække, men man bliver nødt til at være praktisk i hverdagen ind imellem. I øvrigt brugte jeg 1/2 græskarkerner, 1/2 solskikkekerne for en lidt mere “nødde-agtig” smag og jeg gav farsen et pift med lidt stærk chilli paprika og lidt røget ungarsk paprika uden at overdøve den fine smag og det foringede bestemt ikke smagen. Man kan jo lave utallige variationer over “plantefars” og på den måde måske også få ryddet lidt ud i køreskabet hvis der er noget der trænger til at spises. Atter mange tak for inspirationen og opskriften.
Kære Kirsten,
Mange tak for dine nyttige bemærkninger om plantefars og frysning. Jeg kan se, at dine erfaringer svarer nogenlunde til mine.
Tak også for ideerne til smagstilsætninger – og som du skriver, er der utallige muligheder for at lave plantefrikadeller og -bøffer. Faktisk er jeg i gang med en bog om de to ting plus postejer og pateer. Det er hverdagsmad, som de fleste danskere holder af – og snart forhåbentlig også når det er plantebaseret!
Kh Kirsten
Tak Kirsten for dine skønne opskrifter – som jeg næsten baserer min madlavning på.
I farsen har jeg erstattet persillen med lysegrønne skvalderkål – som jeg har en del af 😉 – og jordskokker med selleri – og det er heller ikke tosset.
Kærlig hilsen Aase
Selv tak, Aase.
Hvor er det dejligt at høre, at du finder inspiration i mine “kokkerier”.
Også tak for dine gode ideer til ombytning af nogle af ingredienserne i frikadellerne. Det er altid meget velkomment med nye ideer. Og lige nu er det jo en super idé at bruge skvalderkål. Hvis man kan finde ramsløg, er de også fine i frikadellerne.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg lavede disse deller i går, og de var virkelig lækre! Jeg kan dog ikke forstå det, du skriver med at lade linserne dryppe godt af efter kogning – når jeg koger røde linser 20 minutter, koger de helt ud – til mos, uden væde ved. Gør jeg noget forkert? Jeg går ud fra, at de røde linser skal tilsættes sammen med de revne kartofler, efter de andre ting er blevet blendet?
Bedste hilsner Pernille
Hi Pernille,
Jeg bliver altid så glad, når jeg hører om gode resultater. Tusind TAK!
Jeg kan godt forstå, du er lidt i vildrede, for opskriften er ikke krystalklar hele vejen igennem. Det er KUN hvis vandet ikke er kogt væk, at linserne skal afdryppes. Desuden har jeg ikke præciseret, at linserne skal i farsen (og jo, det skal de sammen med kartoflerne). Det er nu rettet i opskriften, så det var dejligt at du gjorde opmærksom på uklarhederne.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy